Molècules és el pòdcast de ciència de Biblioteques de Barcelona que s’enregistra a l’estudi de ràdio de la Biblioteca Gabriel García Márquez.
Aquest capítol gira entorn dels problemes als quals s’enfronta el gènere femení en l’àmbit científic, a través de la trajectòria de Laura Lechuga, una de les científiques de major renom a nivell internacional. Ha recollit la seva experiència en el seu llibre Una científica saltando vallas i ens ho explica en primera persona.
Laura Lechuga és química y professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i líder del grup de Nanobiosensors i Aplicacions Bioanalítiques de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnología. Sempre s’ha sentit atreta per la tecnologia, fins aconseguir aplicar una formació multidisciplinar en el seu treball, que combina física, química, biologia i medicina. La seva trajectòria s’ha enfocat en la vigilància del medi ambient i la detecció i diagnòstic de malalties.
Premi Ada Byron, a la Dona Tecnòloga, Premi Rey Jaime I i Premi Nacional d’investigació 2020, el guardó més important d’España en l’àmbit de la investigació científica, concedit per primera vegada a una dona. Uns premis que considera resultat de la seva persistència, de no cedir en el seu afany de fer carrera i de demostrar la seva vàlua en un sector liderat per homes, i ser inspiració i referent per a moltes altres dones científiques.
El programa està conduït per Mireia Sala, i el control tècnic i edició és a càrrec d’Albert Fernández. Àudios: Olga Miñana. Música: Picacorners
