Fins al 6 de maig de 2018 al Caixaforum Barcelona, és possible visitar la primera exposició a la nostra ciutat dedicada a la cultura musical d’antigues civilitzacions com l’egípcia, la del pròxim Orient i la greco-romana. El període històric comprès va des del tercer mil·leni abans de la nostra era fins al segle IV d.C. L’exposició es comissiarada pels museus: Musée du Louvre i el Musée du Louvre-Lens, tot i que s’hi poden trobar objectes d’altres museus com el Metropolitan Museum of Art de Nova York.
Sortosament, s’han conservat la majoria d’instruments de l’Antiguitat, en bona part gràcies a les incursions de Napoleó a Egipte i al Pròxim Orient i a les condicions climàtiques d’aquests territoris. La diversitat dels instruments a l’Antiguitat era àmplia. Des dels contemporanis sonalls, presents a l’Antic Egipte a la lira fabricada amb materials com budells o banyes a la Grècia clàssica. Altres instruments ja presents eren el llaüt, l’aulos, el tambor, la cítara o la trompeta, entre d’altres que es troben per totes aquestes cultures.
La música a les cultures antigues també era un instrument en mans del poder polític. Els primers exemples els trobem a l’antiga Sumèria, altres acompanyant els cartutxos faraònics i per exemples com les monedes de l’emperador Neró on apareix tocant la lira o els trompetistes que apareixen acompanyant a l’emperador a la columna Trajana.
La mitologia d’aquestes cultures estava farcida de déus, deesses, sàtirs, muses i mites expliquen els diferents instruments i que han farcit el nostre imaginari occidental fins l’actualitat.
En el món grecoromà la música també formava part de l’educació dels ciutadans des dels 7 anys. Aquest ensenyament musical només estava destinat als homes i als ciutadans lliures. També s’organitzaven diferents competicions i concursos musicals, lligats moltes vegades a la poesia. A diverses fonts iconogràfiques també documentat com aquests músics i cantants realitzaven gires musicals.
A post shared by CaixaForum (@caixaforum) on
Si després de veure l’exposició voleu aprofundir i ampliar el vostre coneixement musical en aquest període històric, a les biblioteques disposem d’un fons bibliogràfic tant per adults com per a infants.

Una Historia de la música: la contribución de la música a la civilización, de Babilonia a los Beatles
Goodall, Howard
Barcelona: Antoni Bosch, 2015

Pequeña historia de la música
Argenta, Fernando
Madrid: Espasa, 2013

El Mundo en el oído: el nacimiento de la música en la cultura
Andrés, Ramón
Barcelona: Acantilado, 2008

Historia sencilla de la música
Comellas, José Luis
Madrid: Rialp, 2008

La Història de la música : sons, instruments, protagonistes
Catucci, Stefano
Teià : Malsinet, 2006

El Canto de las sirenas: argumentos musicales
Trias, Eugenio
Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2007

Introducció a la música: de l’antiguitat als nostres dies
Cazurra, Anna
Barcelona: Quaderns Crema, 2001
3 Comments
És una exposició que per la gent que tingui una mica de sensibilitat o de gust o curiositat per l´història els encatarà
Tens raó. Una de les que més m’ha agradat de les darreres que he vist al Caixaforum.
El que està força bé són les activitats per infants d’aquesta exposició.
A l’espai ‘Arqueomúsiques’ es pot experimentar amb ordinador com podien sonar els instruments antics, d’una manera senzilla i lúdica.Molt interessant per pares i nens.
Aquí teniu l’enllaç:
https://caixaforum.es/barcelona/fichaactividad?entryId=309933