Músiques a l'Antiguitat

Fins al 6 de maig de 2018 al Caixaforum Barcelona, és possible visitar la primera exposició a la nostra ciutat dedicada a la cultura musical d’antigues civilitzacions com l’egípcia, la del pròxim Orient i la greco-romana. El període històric comprès va des del tercer mil·leni abans de la nostra era fins al segle IV d.C. L’exposició es comissiarada pels museus: Musée du Louvre i el Musée du Louvre-Lens, tot i  que s’hi poden trobar objectes d’altres museus com el Metropolitan Museum of Art de Nova York.
 


 
Sortosament, s’han conservat la majoria d’instruments de l’Antiguitat, en bona part gràcies a les incursions de Napoleó a Egipte i al Pròxim Orient i a les condicions climàtiques d’aquests territoris. La diversitat dels instruments a l’Antiguitat era àmplia. Des dels contemporanis sonalls, presents a l’Antic Egipte a la lira fabricada amb materials com budells o banyes a la Grècia clàssica. Altres instruments ja presents eren el llaüt, l’aulos, el tambor, la cítara o la trompeta, entre d’altres que es troben per totes aquestes cultures.

La música a les cultures antigues també era un instrument en mans del poder polític. Els primers exemples els trobem a l’antiga Sumèria, altres acompanyant els cartutxos faraònics i per exemples com les monedes de l’emperador Neró on apareix tocant la lira o els trompetistes que apareixen acompanyant a l’emperador a la columna Trajana.

La mitologia d’aquestes cultures estava farcida de déus, deesses, sàtirs, muses  i mites expliquen els diferents instruments  i que han farcit el nostre imaginari occidental fins l’actualitat.

En el món grecoromà la música també formava part de l’educació dels ciutadans des dels 7 anys. Aquest ensenyament musical només estava destinat als homes i als ciutadans lliures. També s’organitzaven diferents competicions i concursos musicals, lligats moltes vegades a la poesia. A diverses fonts iconogràfiques també documentat com aquests músics i cantants realitzaven gires musicals.
 


 

Si després de veure l’exposició voleu aprofundir i ampliar el vostre coneixement musical en aquest període històric, a les biblioteques disposem d’un fons bibliogràfic tant per adults com per a infants.
 

Una Historia de la música: la contribución de la música a la civilización, de Babilonia a los Beatles  Goodall, Howard

 

Pequeña historia de la música  Argenta, Fernando
 

Pequeña historia de la música

Argenta, Fernando
Madrid: Espasa, 2013

 

 El Mundo en el oído: el nacimiento de la música en la cultura  Andrés, Ramón
 

El Mundo en el oído: el nacimiento de la música en la cultura

Andrés, Ramón
Barcelona: Acantilado, 2008

 

Historia sencilla de la Música - José Luis Comellas
 

Historia sencilla de la música

Comellas, José Luis
Madrid: Rialp, 2008

 

La Història de la música : sons, instruments, protagonistes  Catucci, Stefano
 

La Història de la música : sons, instruments, protagonistes

Catucci, Stefano
Teià : Malsinet, 2006

 

El Canto de las sirenas: argumentos musicales  Trias, Eugenio
 

El Canto de las sirenas: argumentos musicales

Trias, Eugenio
Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2007

 

Introducció a la música: de l’antiguitat als nostres dies  Cazurra, Anna
 

Introducció a la música: de l’antiguitat als nostres dies

Cazurra, Anna
Barcelona: Quaderns Crema, 2001

 

3 Comments

  1. És una exposició que per la gent que tingui una mica de sensibilitat o de gust o curiositat per l´història els encatarà

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.