1984, el gran germà et vigila

Orwell, George. 1984
Barcelona : Edicions 62, 2010

Tothom ha sentit a parlar del programa “Gran hermano”, però sabíeu que el concepte va sortir publicat el 1949 a la novel·la 1984 de George Orwell? Sembla ser que Julian Assange, fundador de WikiLeaks, va reconèixer que és una de les lectures que més el va influenciar.

1984 és una de les novel·les més inquietants d’aquest segle. La història es localitza en un imaginari estat totalitari, on la vigilància està present en la vida i la consciència de tothom, tot està controlat per la figura del Gran Germà, el cap que tot ho veu, tot ho escolta i tot ho disposa. Winston Smith, el protagonista, apareix inicialment com un símbol de la rebel·lió, però poc a poc va sent engolit per l’engranatge d’aquest superestat.

El món de 1984 (Font: Wikipèdia)

1984 és considerada com una de les tres obres de la trilogia de les antiutopies del segle XX, també classificades com a ciència ficció distòpica, junt amb Un món feliç, d’Aldous Huxley i Fahrenheit 451, de Ray Bradbury: opressió, estats totalitaris, societats reprimides, i una gran reflexió sobre la naturalesa de la llibertat humana.

S’han fet diverses adaptacions cinematogràfiques de la novel·la:
1956 – 1984 de Michael Anderson
1973 – El dormilón de Woody Allen
1984 – 1984 de Michael Radford
1985 – Brazil de Terry Gilliam

1984 George Orwell Movie Trailer (1984)

11 Comments

  1. L’acabo de llegir i trobo que hauria de ser de lectura obligatòria. El final l’he trobat demolidor.

  2. Jo no vaig poder ni arribar al final, és terrorífic. Tot el llibre ho és, per això s’hauria de llegir. El programa de “Gran Hermano” és una espantosa ironia; Orwell es va pensar que aquest robatori de la intimitat era el pitjor destí, ara la gent es ven la seva intimitat al millor postor.

  3. Un llibre imprescindible per tal d’entendre no només la societat del 1948, sino també la nostra, ja que les coses no han canviat gens… Orwell fa gal·la d’una lucidesa excepcional en analitzar la forma brutal amb la qual el poder ens controla, de vegades sense saber-ho nosaltres mateixos. I tot això en forma de novel·la que no pots deixar de llegir. És un dels meus llibres preferits.

  4. Per Sant Jordi vaig descobrir que l’últim llibre del Murakami, 1Q84, fa l’ullet al llibre de G. Orwell. Ja el tinc a les meves mans!

  5. Un llibre espectacular que, juntament amb “Un món feliç”, fa pensar sobre les tendències socials, econòmiques i polítiques de l’actualitat i quines conseqüències podrien desenvolupar en el futur.
    En la meva opinió, tant Orwell com Huxley utilitzen aquesta hipotètica societat futura com a eina per fixar l’atenció del lector sobte algunes característiques i convencions de la nostra societat present que, per estar-hi habituats o per simple mandra intel•lectual, sens passen per alt.

  6. Jo el vaig llegir l’any 1984 i em va impactar moltissim. L’any passat el vaig rellegir i em va tornar a colpir, tant o mes que el primer cop. El seu missatge es plenament actual

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.