Novel·les “Fet a mà”

Fa uns dies, des de la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert us proposàvem unes lectures de ficció relacionades amb el nostre centre d’interès “Fet a mà”. En aquest centre d’interès disposem d’un ampli ventall de títols per ajudar-vos a fomentar el vostre costat més creatiu, amb llibres i revistes per aprendre les millors tècniques de decoració, jardineria, teixits, elaboració de productes cosmètics…

 

Avui doncs, seguim amb més recomanacions de novel·les que inclouen elements “fet a mà” i personatges que es dediquen a alguna de les branques del DIY (do it yourself). Esperem que us ajudin a trobar la inspiració!

Artesania del pa

CAMPOS, Cristina Pa de llimona amb llavors de rosella
CAMPOS, Cristina
Pa de llimona amb llavors de rosella
Barcelona: Capital Books, 2017

Dues germanes es retroben després de 14 anys. Han heretat a Mallorca el forn de pa d’una misteriosa dona i hauran de decidir què en fan i com això afectarà el seu futur. Entre històries del passat i conflictes del present, desenterraran antigues receptes de pa que quasi podrem ensumar mentre llegim, i segurament ens obrirà la gana per provar de crear el nostre propi pa artesà.

“En obrir l’antic forn de llenya, l’olor del pa acabat de fer va acaronar l’ànima de la Marina. Va tancar els ulls, va inspirar lentament. Olor d’infantesa. Olor de llar.”

Aquí hi podràs consultar les millors tècniques per elaborar pa a casa:

BARRIGA, Xavier Pa i salut Dels grans ancestrals al pa d’avui
BARRIGA, Xavier
Pa i salut
Dels grans ancestrals al pa d’avui
Barcelona: Grijalbo, 2017

Arts i oficis

ANGLADA, Maria Àngels El violí d’Auschwitz
ANGLADA, Maria Àngels
El violí d’Auschwitz
Barcelona: Columna, 2008

En Daniel és un luthier jueu a qui tanquen al camp d’extermini d’Auschwitz durant la Segona Guerra Mundial i ha de lluitar, com la resta de deportats, per sobreviure a tots els horrors del camp de concentració. Es fa passar per fuster per tenir opcions de sobreviure, però el comandant del camp descobreix el seu veritable ofici i li ordena construir un violí que tingui un so perfecte. Però si no és capaç de complir amb el que se li demana, les conseqüències poden ser fatals… Un llibre dur i emotiu, però que descriu amb gran bellesa el procés de fabricació d’un violí, amb les eines, els productes, les fustes i tot l’amor que requereix, tot situat en un context tan sinistre que fa que el contrast sigui molt més impactant.

Si voleu introduir els més petits de la casa en l’art i ofici del fabricant d’instruments, us agradarà:

CALDERER, Meritxell Instrumentos musicales Manualidades para niños
CALDERER, Meritxell
Instrumentos musicales
Manualidades para niños
Barcelona: Gorg Blanc, 2006

Brodats

CHEVALIER, Tracy Las mujeres de Winchester
CHEVALIER, Tracy
Las mujeres de Winchester
Barcelona: Duomo, 2020

Durant els anys 30, entre la primera i la segona guerra mundial, en una societat on ser dona era complicat i ser soltera encara ho era més, una noia arriba a una ciutat del sud d’Anglaterra per poder trobar una feina i viure pel seu compte. Aquí hi troba el suport i la complicitat de la comunitat de brodadores de la Catedral, un grup de dones que es dediquen a brodar coixins per als reclinatoris de l’església. Entre fils i agulles, amistats, pèrdues i hores de converses, aprèn que “encara que la vida és efímera, els teixits que crea amb les seves pròpies mans perduren i que, de vegades, un sol fil és suficient per canviar la trama d’una vida”.

Si t’han entrat ganes d’aprendre a brodar, et recomanem:

SUAREZ, Marie Bordar es fácil Guías de técnicas de bordado paso a paso
SUAREZ, Marie
Bordar es fácil
Guías de técnicas de bordado paso a paso
Barcelona: Gustavo Gili, 2020

Cal·ligrafia

SCHAMI, Rafik El secreto del calígrafo
SCHAMI, Rafik
El secreto del calígrafo
Barcelona: Salamandra, 2009

Seguirem la història de Hamid Farsi, un famós cal·lígraf de la ciutat de Damasc que veu com la seva vida s’enfonsa en adonar-se que la seva dona s’ha fugat. A través d’aquest eix narratiu, descobrirem la vida de diversos personatges de cultures i religions diferents, que viuen, durant els anys 50, en una de les ciutats més emblemàtiques del Pròxim Orient. A mida que coneixem els diferents personatges que conformen la història, descobrirem també la vida del cal·lígraf: els seus anys d’estudi per arribar a ser un dels millors de la ciutat, les tècniques que va aprendre per barrejar tots els ingredients en la justa mesura, la seva vida com a aprenent fins a poder-se establir pel seu compte i el seu amor per l’art i la cultura islàmica, plasmats a través de l’escriptura.

La cal·ligrafia és un art ben relaxant… pots iniciar-te en aquesta tècnica amb:

PORTE DE SAINTE-MARIE, Marine Caligrafía y lettering fáciles
PORTE DE SAINTE-MARIE, Marine
Caligrafía y lettering fáciles
Boadilla del Monte: Drac, 2020

Dibuix i pintura

VARGAS LLOSA, Mario El paraíso en la otra esquina
VARGAS LLOSA, Mario
El paraíso en la otra esquina
Madrid: Alfaguara, 2003

Hi ha diverses novel·les que parteixen de la figura d’un pintor famós per imaginar com devia ser la seva vida i en quines circumstàncies podrien haver pintat les seves obres: La noia de la perla, Azul Vermeer, Bartolomé no vol viure com un gos… En el cas de El paraíso en la otra esquina seguirem la figura de Paul Gauguin, des del descobriment de la seva passió per la pintura fins al seu viatge a Tahití. Aquí el pintor va crear bona part dels seus quadres més famosos, i segur que sentireu la necessitat de buscar-los i admirar-los a mida que surten citats en el llibre. I, qui sap, potser també despertareu la vostra passió per pintar!

Trobaràs tot el que et cal per posar a prova els teus dots artístics a:

WILSON, Kate Dibujo y pintura Una aproximación nueva y actual a las formas clásicas del arte
WILSON, Kate
Dibujo y pintura
Una aproximación nueva y actual a las formas clásicas del arte
Barcelona: Promopress, 2015

Fins aquí el nostre segon tastet de novel·la amb temàtica “Fet a mà”. Properament us en presentarem d’altres guies que esperem que també us convidin a apropar-vos al mon de les manualitats!

https://bibarnabloc.cat/2021/03/24/novelles-fet-a-ma/

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.