Antonio Damasio, neurociència per a dummies

Antonio Damasio

Es poden analitzar científicament les emocions i els sentiments? Segons Antonio Damasio sí que es pot.

Damasio (Lisboa, Portugal, 1944) ha dedicat tota la seva carrera a desentrellar els misteris de la ment humana en relació amb la presa de decisions, la generació d’emocions i sentiments, o la consciència d’un mateix com a motor cultural. El seu currículum és molt clar en les seves especialitats, ja que és metge neuròleg, i professor de la Càtedra David Dornsife de Psicologia, Neurociència i Neurologia de la Universitat del Sud de Califòrnia, on dirigeix l’Instititut d’Estudis Neurològics de l’Emoció i la Creativitat. És un dels principals divulgadors del concepte d’homeòstasis aplicat a la psicologia, o sigui la relació que s’estableix entre el fet de sentir i la seva condició reguladora del nostre organisme, i la relació amb el seu entorn. Investigador dotat d’un entusiasme i curiositat inesgotables, enganxa al lector amb el seu llenguatge planer, a vegades poètic, i la seva gran capacitat divulgativa. Ens parla de temes científicament i filosòficament complexes, des d’una perspectiva quasi quotidiana i propera a qualsevol tipus de lector.

Si teniu curiositat per aprofundir en el coneixement de temes com la cerca de l’ànima, la relació entre ment i cos, o la diferència entre emocions i sentiments, a les biblioteques i a l’eBiblio trobareu quatre llibres que us ajudaran:

La sensación de lo que ocurre Cuerpo y emoción en la construcción de la conciencia. Antonio Damasio

La sensación de lo que ocurre

Cuerpo y emoción en la construcción de la conciencia

Ediciones Destino 2018

En aquesta obra trobareu resposta, o si més no una explicació científica, a preguntes d’allò més interessants per a conèixer una mica més com funciona el nostre cervell en relació amb el nostre cos. Com és que la nostra ment pot arribar a conèixer? Com és que podem tenir sensació i consciència de ser? De quina manera es produeix la transició de la ignorància i la inconsciència al coneixement i la identitat del ser?

ebiblio

Antonio Damasio. Y el cerebro creó al hombre ¿Cómo pudo el cerebro generar emociones, sentimientos, ideas y el yo?

Y el cerebro creó al hombre

¿Cómo pudo el cerebro generar emociones, sentimientos, ideas y el yo?

Ediciones Destino 2018

D’una manera clara i precisa, Damasio ens parla de la consciència humana, de quin va ser el moment en què el nostre cervell va ser conscient d’ell mateix. Ens explica la mateixa noció de condició humana a través de la noció de consciència com a creadora del llenguatge, la creativitat i la consciència moral.

ebiblio

El error de Descartes La emoción, la razón y el cerebro humano - Antonio Damasio

El error de Descartes

La emoción, la razón y el cerebro humano

Ediciones Destino 2018

Un dels conceptes que han construït la cultura occidental racionalista és la proclamació de Descartes “penso, llavors existeixo”, que promou la idea de separació entre cos i ment. Damasio, en aquesta obra, contraposa tota mena d’argumentacions per a demostrar que les emocions i els sentiments tenen un paper rellevant en la racionalitat humana. Publicat originalment l’any 1994 és un llibre de referència en la literatura de divulgació científica i filosòfica.

ebiblio

El extraño orden de las cosas La vida, los sentimientos y la creación de las culturas - Antonio Damasio

El extraño orden de las cosas

La vida, los sentimientos y la creación de las culturas

Ediciones Destino 2018

En aquesta obra, Damasio ens desvetlla les claus per a comprendre què són els sentiments i quina relació tenen amb el nostre cos. Cos i ment estan intrínsicament relacionats, i els sentiments són la base de la nostra ment, i es reflecteix a la resta del nostre organisme. D’aquí parteixen investigacions en homeòstasis, que es basen en la relació que s’estableix entre el fet de sentir i la seva condició de regular la vida.

ebiblio

«El principio de todo fue la emoción. Sentir no es, pues, un proceso pasivo»

 

I si encara en voleu més, a la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona hi trobareu la resta de les seves obres.

Text: Marta Creus

1 Comment

  1. Su doble formación de neurólogo y psicólogo ha aportado una visión nueva y con solida base cientifica a la explicación del funcionamiento de la mente humana, superando la dualidad cartesiana, de cuerpo y mente, iniciando un camino de integración entre las diversas escuelas de psicologia.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.