Guia de lectura i recursos en línia: ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Alimentació sostenible

La Sobirania Alimentària és el dret dels pobles a  aliments nutritius i culturalment adequats,  accessibles, produïts de forma sostenible i  ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi  sistema alimentari i productiu. Això situa a  aquells que produeixen, distribueixen i  consumeixen aliments en el cor dels sistemes i  polítiques alimentàries per sobre de les  exigències dels mercats i de les empreses.

Defensa els interessos de, i inclou a, les futures  generacions. Ens ofereix una estratègia per  resistir i desmantellar el comerç lliure i  corporatiu i el règim alimentari actual, i redreçar  els sistemes alimentaris, agrícoles, pecuaris i de  pesca per a que passin a estar gestionats pels  productors i productores locals.

La Sobirania  Alimentària dona prioritat a les economies locals  i als mercats locals i nacionals, i atorga el poder a  la pagesia i a la agricultura familiar, la pesca  artesanal i el pastoreig tradicional, i col·loca la  producció alimentària, la distribució i el consum  sobre la base de la sostenibilitat mediambiental,  social i econòmica.

La Sobirania Alimentària  promou el comerç transparent, que garanteix  ingressos dignes per tots els pobles, i els drets  dels i les consumidores per controlar la seva  pròpia alimentació i nutrició. Garanteix que els  drets d’accés i la gestió de la nostra terra, dels  nostres territoris, les nostres aigües, les nostres  llavors, els nostres ramats i la biodiversitat  estiguin en mans d’aquells/es que produïm els  aliments.

La Sobirania Alimentària suposa noves  relacions socials lliures d’opressió i desigualtats  entre els homes i dones, pobles, grups racials,  classes socials i generacions.” 

Guia completa:

ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE I SALUDABLE

Canvis en la dieta no només poden millorar la salut i  prevenir malalties, també poden ajudar a reduir la  petjada ambiental i, per tant, disminuir l’ús de recursos  naturals i contribuir a la cura de l’entorn. 

A taula! Manual per a la introducció d’aliments ecològics i de proximitat a les escoles

A taula!

Manual per a la introducció d’aliments ecològics
i de proximitat a les escoles

Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, 2010

Más vegetales, menos animales BASULTO, Julio / CÁCERES, Juanjo

Más vegetales, menos animales

BASULTO, Julio / CÁCERES, Juanjo
Barcelona: Debolsillo, 2019
Transforma tu alimentación con Montse Bradford BRADFORD, Montse

Transforma tu alimentación

con Montse Bradford

BRADFORD, Montse
Barcelona: Paidós, 2015

La Alimentación natural y energética Piensa global, cocina global: hacia una alimentación natural, sostenible, energética y consciente RADFORD, Montse

La Alimentación natural y energética

Piensa global, cocina global: hacia una alimentación natural, sostenible, energética y consciente

BRADFORD, Montse
Barcelona: Océano Ámbar, 2013

Sin mala espina Guía de consumo responsable de pescado y marisco CHAPARRO, Lydia

Sin mala espina

Guía de consumo responsable de pescado y marisco
CHAPARRO, Lydia
Madrid: Libros en acción 2014
Comer con cabeza Cómo alimentarse de manera sana, sostenible y respetando el bienestar animal DESAULNIERS, Élise

Comer con cabeza

Cómo alimentarse de manera sana, sostenible y respetando el bienestar animal
DESAULNIERS, Élise
Madrid: Errata Naturae, 2016
Berenars sans 20 receptes per a petits i grans ESTAPÉ, Gina / RODRIGÁÑEZ, Pilar

Berenars sans

20 receptes per a petits i grans
ESTAPÉ, Gina / RODRIGÁÑEZ, Pilar
Barcelona: Etselquemenges, 2017
El Cistell local Guia per a comprar aliments de quilòmetre zero a Catalunya GARCÍA CARTERÓN, Begoña

El Cistell local

Guia per a comprar aliments
de quilòmetre zero a Catalunya

GARCÍA CARTERÓN, Begoña
Barcelona: Serbal, 2013

El Mito vegetariano Alimentos, justicia, sostenibilidad KEITH, Lierre

El Mito vegetariano

Alimentos, justicia, sostenibilidad
KEITH, Lierre
Madrid: Capitán Swing, 2018
Slow fast food Alimentar el cuerpo y las emociones LLARGUÉS, Josefina

Slow fast food

Alimentar el cuerpo y las emociones
LLARGUÉS, Josefina
Barcelona: Comanegra, 2015
Vegetarianos con ciencia MARTÍNEZ ARGÜELLES, Lucía

Vegetarianos con ciencia

MARTÍNEZ ARGÜELLES, Lucía
Córdoba: Arcopress, 2016
Cocina zero waste Comprar, conservar y cocinar sin residuos

Cocina zero waste

Comprar, conservar y cocinar sin residuos
SIMON, Sebastian Madrid: Ediciones Oberon, 2020
Barcelona Slow Food guide 2019 Slow food Barcelona Vázquez Montalbán

Barcelona Slow Food guide 2019

Slow food Barcelona Vázquez Montalbán
Bra: Slow food, 2018

Guia completa:

7 Comments

  1. Trobo a faltar el llibre Viatge nutritiu de l’Editorial Icària, que el teniu a Biblioteques i que parla de les cooperatives de consum de productes biològics, un model alternatiu al consum habitual, molt més sostenible i de recolzament directe a la pagesia. El llibre conté també menús estacionals i receptes…

  2. L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE ÉS EL PILAR DE LA SALUT.
    UNA ALIMENTACIÓ MOLT VARIADA I AMB PREDOMINI VEGETAL ENS APORTARÀ EL QUE EL NOSTRE ORGANISME NECESSITA I ENS EVITARÀ MOLTES MALALTIES I SI ES PRODUEIXEN, A ENFRONTAR-LES AMB GARANTIES.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.