La Sobirania Alimentària és el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu. Això situa a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries per sobre de les exigències dels mercats i de les empreses.
Defensa els interessos de, i inclou a, les futures generacions. Ens ofereix una estratègia per resistir i desmantellar el comerç lliure i corporatiu i el règim alimentari actual, i redreçar els sistemes alimentaris, agrícoles, pecuaris i de pesca per a que passin a estar gestionats pels productors i productores locals.
La Sobirania Alimentària dona prioritat a les economies locals i als mercats locals i nacionals, i atorga el poder a la pagesia i a la agricultura familiar, la pesca artesanal i el pastoreig tradicional, i col·loca la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.
La Sobirania Alimentària promou el comerç transparent, que garanteix ingressos dignes per tots els pobles, i els drets dels i les consumidores per controlar la seva pròpia alimentació i nutrició. Garanteix que els drets d’accés i la gestió de la nostra terra, dels nostres territoris, les nostres aigües, les nostres llavors, els nostres ramats i la biodiversitat estiguin en mans d’aquells/es que produïm els aliments.
La Sobirania Alimentària suposa noves relacions socials lliures d’opressió i desigualtats entre els homes i dones, pobles, grups racials, classes socials i generacions.”
FAO, Declaració de Nyéléni (Mali, 2007)
ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE I SALUDABLE
Canvis en la dieta no només poden millorar la salut i prevenir malalties, també poden ajudar a reduir la petjada ambiental i, per tant, disminuir l’ús de recursos naturals i contribuir a la cura de l’entorn.
A taula!
Manual per a la introducció d’aliments ecològics
i de proximitat a les escoles
Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, 2010
Más vegetales, menos animales
BASULTO, Julio / CÁCERES, Juanjo Barcelona: Debolsillo, 2019La Alimentación natural y energética
Piensa global, cocina global: hacia una alimentación natural, sostenible, energética y consciente
BRADFORD, Montse
Barcelona: Océano Ámbar, 2013
Sin mala espina
Guía de consumo responsable de pescado y marisco
CHAPARRO, Lydia Madrid: Libros en acción 2014Comer con cabeza
Cómo alimentarse de manera sana, sostenible y respetando el bienestar animal
DESAULNIERS, Élise Madrid: Errata Naturae, 2016Berenars sans
20 receptes per a petits i grans
ESTAPÉ, Gina / RODRIGÁÑEZ, Pilar Barcelona: Etselquemenges, 2017El Cistell local
Guia per a comprar aliments
de quilòmetre zero a Catalunya
GARCÍA CARTERÓN, Begoña
Barcelona: Serbal, 2013
7 Comments
Se m’ha obert la gana de cop!!! Quantes idees!!!
Trobo a faltar el llibre Viatge nutritiu de l’Editorial Icària, que el teniu a Biblioteques i que parla de les cooperatives de consum de productes biològics, un model alternatiu al consum habitual, molt més sostenible i de recolzament directe a la pagesia. El llibre conté també menús estacionals i receptes…
Moltes gràcies per la teva aportació. Prenem nota del llibre per incorporar-lo a la col·lecció de la biblioteca de Collserola.
Una recopil•lació força interessant.
Interessant el llibre “Berenars sans” per introduir als més petits en la cuina jugant i d’una manera sana.
L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE ÉS EL PILAR DE LA SALUT.
UNA ALIMENTACIÓ MOLT VARIADA I AMB PREDOMINI VEGETAL ENS APORTARÀ EL QUE EL NOSTRE ORGANISME NECESSITA I ENS EVITARÀ MOLTES MALALTIES I SI ES PRODUEIXEN, A ENFRONTAR-LES AMB GARANTIES.
Totalment d’acord amb tu, Jordi.