Atlas de las islas imaginarias

I per començar l’any 2021 amb bones lectures volem compartir amb vosaltres una selecció de llibres que ens van agradar l’any passat, el 2020:

Llibres joia

Atlas de las islas imaginarias

Atlas de las islas imaginarias
Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2020

Les illes són sens dubte un marc incomparable on desplegar la nostra imaginació. Daniel Defoe n’era ben conscient, i trescents anys després de crear Robinson Crusoe aquestes continuen sent una font d’inspiració per als autors de les diferents arts.

La proposta, adreçada a un públic jove i adult, ens mostra illes, arxipèlegs i mars ígnots a través d’un excel·lent elenc d’il·lustradors de tot el món que han estat seleccionats per reflectir i plasmar breument (de forma textual i gràfica) la seva pròpia illa imaginada i el que aquesta els hi evoca. Doncs tal com ens indica Chris Riddell, responsable del pròleg: “Com succeeix amb les estrelles durant el dia: encara que no poguem veure-les, no significa que no hi siguin allà”.

Anna H.

BESTARD, Aina Paisatges perduts de la terra

BESTARD, Aina
Paisatges perduts de la terra
Barcelona: Zahorí Books, 2020

Escrit en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, aquest llibre fascinant ens mostra un recorregut pels paisatges del planeta Terra fa milions d’anys. Una línia de temps ens ajuda en tot moment a situar el punt cronològic en el què ens trobem.

La base gràfica i iconogràfica de les il·lustracions, realitzada amb gran maestria per Aina Bestard és un homenatge a la història de la il·lustració paleontològica, especialment pel que fa als gravats i litografies del segle XIX.

De format apaisat, l’obra combina pàgines en paper vegetal i il·lustracions panoràmiques amb solapes de cartró que permeten interactuar amb el contingut que se’ns presenta, així com anar descobrint els fòssils d’alguns animals que van existir fa milions d’anys.

Un llibre que convida a la relectura i que de ben segur agradarà tant als infants i joves, com al públic adult.

Anna H.

Vull aprendre!

FIGUERAS, Emmanuelle Color Animal

FIGUERAS, Emmanuelle
Color Animal
Barcelona: Zahorí Books, 2020

Un llibre per a descobrir el secret dels diferents colors dels animals i conèixer l’origen i les funcions de les seus colors segons cada espècie animal.

Valle

ROMERO MARIÑO, Soledad Infinit: els cicles màgics de l’Univers

ROMERO MARIÑO, Soledad
Infinit: els cicles màgics de l’Univers
Barcelona: Zahorí Books, 2020

El cicle de la vida de tots els éssers i de la natura és infinit. Tot comença i acaba en un cercle infinit i màgic.

Les il·lustracions circulars representen els diferents estadis de la vida, i les dobles pàgines amb cites literàries, evoquen els pensaments d’autors sobre cadascuna de les fases que tracten d’explicar-nos de manera sintètica i literària, qüestions dels cicles de la natura que ens envolta.

Rosa (Leakey)

ROMERO MARIÑO, Soledad Robatoris de llegenda

ROMERO MARIÑO, Soledad
Robatoris de llegenda
Barcelona: Zahorí Books, 2020

Llibre ideat i realitzat per dos autors de casa nostra on es fa un repàs dels robatoris més emblemàtics dels darrers dos segles. Tots els successos tenen en comú que han estat realitzats “sense armes ni violència i sense odi”.
Es recreen escenes ampliades amb infografies i plànols dels llocs dels fets.

Cada capítol conté una presentació i retalls de premsa de l’època que es complementa amb anècdotes, curiositats i detalls sorprenents sobre els casos i la posterior investigació policial. Pàgines que permetran als lectors seguir amb detall i sorpresa com es van desenvolupar aquests Robatoris de llegenda.

Anna H.

ROMERO MARIÑO, Soledad Robatoris de llegenda
TECKENTRUP, Britta Què puc esperar?

TECKENTRUP, Britta
Què puc esperar?
Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2020

Tothom es fa les mateixes preguntes? Tothom té les mateixes inquietuds davant l’existència?

Aquest llibre ens mostra un recull de preguntes de caràcter filosòfic. Qüestionar-se és una de les qualitats que l’home ha desenvolupat des de sempre. La filosofia es basa en aquesta necessitat de l’home de respondre els grans interrogants de la vida, i aquest recopilatori de preguntes és un punt de partida per a la reflexió i el pensament.

Un llibre molt adequat per a fer-nos reflexionar sobre aquestes preguntes i trobar les nostres pròpies respostes.

Rosa (Leakey)

ZIEGLER, Jean El capitalisme explicat als joves i als no tan joves

ZIEGLER, Jean
El capitalisme explicat als joves i als no tan joves
Barcelona: Viena, 2020

Conversa de l’autor amb la seva neta en la qual explica com funciona el règim capitalista i com podem actuar per fer-li front.

Com bé indica el títol, l’obra està adreçada tant al públic jove com al públic adult.

Anna H.

Poesia

BENEGAS, Mar Cor d’ocell

BENEGAS, Mar
Cor d’ocell
Barcelona: Akiara Books, 2020

L’ amor i la poesia acompanyen als protagonistes d’aquesta història: la Nona i en Martí. Ella, somiadora de paraules i ell, forner. Junts descobriran el que és l’enyorança, l’amor i el desig de retrobar-se.

Els jocs d’infantesa a la platja, la separació i l’ocell de pa com a metàfora de l’amor que els uneix i que els portarà a trobar en les cartes d’amor, un lloc on les paraules són el recer dels cors enamorats.

Un relat poètic evocador amb unes il·lustracions delicades, ens mostra la importància de la paraula, de la poesia que ens envolta en la quotidianitat de les relacions humanes.

Rosa ( Leakey)

HERNÁNDEZ SEVILLANO, David Arbolidades

HERNÁNDEZ SEVILLANO, David
Arbolidades
Pontevedra: Kalandraka, 2020

Arbres, arbrats, boscos i natura que són poesia. Poesies que ens connecten amb les arrels dels arbres i amb la frondositat de la fullaraca que els emplena, amb la bellesa de la natura i de la vida. Les il·lustracions evocadores, oníriques i serenes, ens acompanyen en aquest passeig per la natura.

Rosa ( Leakey)

Còmics

JOURDY, Camille Las Varamillas

JOURDY, Camille
Las Varamillas
Barcelona: Astronave, 2020

Millor còmic infantil Angoulême 2020.

La protagonista és una nena anomenada Nelly, a la que no li agrada la realitat que li ha tocat viure i fuig amb la seva motxilla ben carregada de galetes, esperant trobar el que li manca. Així doncs, s’endinsa en un món imaginari i desconegut, habitat per éssers fantàstics que viuen amenaçats per un gat dictador que es dedica a fer festes i empresonar a tot aquell que no li balla la corda.

Nelly els ajudarà a alliberar-se’n d’aquesta opressió i durant el camí s’aniran trobant amb aliats i nous perills que conformaran aquesta aventura.
Còmic amb una estètica molt infantil, tant pel color del dibuix com del traç de la lletra que utilitza, però amb una gran riquesa en els diàlegs carregats de dobles sentits, missatges amagats dirigits al lector, estrofes de lletres de cançons molt conegudes que el fan molt atraient per un lector jove amb gran capacitat per imaginar.

Yolanda

RUZZIER, Sergio Una passejada en barca i altres històries

RUZZIER, Sergio
Una passejada en barca i altres històries
Madrid: Liana Editorial, 2020

Fox i Chick són dos amics a qui els hi agrada fer coses junts, encara que no sempre estan d’acord.

Cadascú té les seves preferències, la seva interpretació de la realitat, normal tenint en compte que un és un pollet i l’altre una guineu, però el més important és que es respecten i es complementen.

Aquest primer còmic, ple d’humor i de diàlegs senzills i tendres, ens dibuixa un somriure en cadascuna de les tres històries que presenta.

Yolanda

SACRÉ, Yohan Timo el aventurero. 1

SACRÉ, Yohan
Timo el aventurero. 1
Barcelona: LletraBlanka, 2019

Com saber que coneixes el suficient per ser un aventurer? Què fer quan ja no tens més llibres per llegir? En Timo s’ha fet moltes vegades aquestes preguntes i decideix sortir al món a descobrir, a aprendre i perseguir el seu somni de ser un heroi, però de seguida se n’adona que no tot és com s’ho esperava.

Còmic d’aventures adreçat a infants a partir de 8 anys que no tinguin por de sortir a buscar el perill.

Yolanda

THILLIEZ, Franck Esteban

THILLIEZ, Franck
Esteban
Barcelona: Astronave, 2020

L’Esteban es desperta en una casa que no coneix amb uns pares que no són els seus. Però ell no dubta en anar a buscar la veritat i les respostes que necessita per sortir d’aquest malson.

Tercera entrega d’aquesta col·lecció de còmics anomenats La brigada de las pesadillas, ple d’aventures i intrigues, on els seus personatges van evolucionant adaptant-se a la complexitat creixent de les històries i on els girs argumentals t’atrapen en la seva lectura.

Yolanda

2 Comments

  1. Quines ganes de viatjar! I ara és un bon moment per obrir un llibre i capbussarse en illes imaginaries o davant de Paisatges perduts…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.