Corominas, Enrique. Dorian Gray. Madrid: Diábolo, 2012
Què faríeu si tinguéssiu tot el temps del món? Potser il·lustrar un drama fantàstic? Convertir-lo en un còmic elegant i delicat? Fer de cada il·lustració, cada vinyeta, una obra d’art? No estaria malament, oi? Doncs això és el que ha fet Enrique Corominas amb el clàssic d’Oscar Wilde, El retrat de Dorian Gray.
Corominas, autor ben conegut per les seves portades de la saga Cançó de gel i foc de George R.R. Martin, aconsegueix una cosa tan poc habitual com és que l’adaptació d’un clàssic sumi valor a l’obra preexistent. Amb Dorian Gray, ens mostra una nova i delicada visió on les excel·lents il·lustracions cobren especial sentit, en un llibre que ens parla, entre altres coses, de la immortalitat de la bellesa. És una història atemporal i atractiva, amb il·lustracions elegants, detallistes i cromàtiques que generen una atmosfera de profund sotrac. Es fa evident que Corominas no s’ha limitat a reproduir la novel·la. L’ha traslladat al còmic començant de zero, sorprenent-se i deixant-se portar per la màgia narrativa del gran Oscar Wilde.
De seguida oblidem que estem davant d’una història que ha estat explicada mil vegades, i ens retrobem amb l’artista Basil, amb l’erudit Lord Henry Wotton, amb la desafortunada actriu SibylVanei, per descomptat, amb el faustià Dorian Gray. El jove frívol que, desitjant mantenir-se tan jove i bell com el seu retrat, acaba perdent l’ànima.
I és que Dorian Gray és un àlbum preciós en tots els sentits, pels dibuixos, pels colors, pel guió i per una edició acurada que el converteix en un objecte realment bell. Cal destacar la il·lustració a pàgina completa amb la qual comença cada acte. Una reproducció del retrat que, poc a poc, revela la corrupció del quadre a mesura que es carrega amb la maldat i vilesa de Dorian. I aquí no acaben les sorpreses, ja que encara gaudirem de magnífiques il·lustracions a doble pàgina i també d’un exemplar del “The Illustrated London News” on Enrique Corominas explica el seu procés creatiu al més pur estil victorià.
En definitiva, Corominas aplica tot el seu art en aquest còmic i el resultat és d’una exquisidesa que al mateix Oscar Wilde li hagués donat per escriure una altra novel·la.
2 Comments
Mil gràcies per recomanar “el meu” Dorian Gray!
Un gran abraçada,
Enrique
Oh! Ha estat un honor!!!!!!