Butlletí de jazz, blues i soul
NÚM. 2 – PRIMAVERA 2020
Versió #JoEmQuedoACasa
SALT PEANUTS
HORN, Jazzmeia
Love & liberationLos Angeles, CA: Concord Jazz, 2019
JAZZ VOCAL
La prometedora cantant texana ha passat d’interpretar només estàndards en el seu debut (A social call, 2017) a compondre temes propis i ampliar el seu rang estilístic en aquest segon treball, considerat un dels millors àlbums de jazz vocal de 2019.
SOUL REBELS, The
Poetry in motionGrosse Point Farms: Mack Avenue Records II, 2019
HIP-HOP / FUNK / JAZZ
Aquesta agrupació de 8 músics de Nova Orleans porta prop de trenta anys en actiu. El seu so eclèctic i ballable combina els elements tradicionals d’una brass brand amb el hip-hop, el funk o els sons llatins. El seu darrer àlbum està ple de col·laboradors de renom, com Trombone Shorty, Robert Glasper o Branford Marsalis.
RANDOLPH, Robert & The Family Band
Brighter daysBerkel: Provogue, 2019
BLUES-ROCK / GÒSPEL / FUNK
Nou treball del virtuós músic nord-americà de pedal steel guitar Robert Randolph i la seva Family Band. Un àlbum vibrant i orientat al blues-rock, però amb les seves habituals influències de la música gòspel, el funk i el soul.
Outer Space
Into de unknownBarcelona: La Cupula Music, 2019
JAZZ FUSIÓ / ETHIO JAZZ / AFROSOUL
Segon treball d’aquest septet barceloní que beu del jazz etíop dels anys 60. Amb un imaginari inspirat en l’espai exterior i la ciència-ficció, Into the unknown ens proposa un trepidant viatge instrumental ple de groove, ritmes afroamericans i harmonies hipnòtiques.
KIWANUKA, Richard
KiwanukaBaarn: Polydor Records, 2019
SOUL / POP-ROCK
Després del gran èxit aconseguit amb el seu àlbum Love & hate (2016) —Cold little heart ja és un himne del soul actual—, Michael Kiwanuka torna amb un tercer treball homònim. El músic britànic d’origen ugandès repeteix amb els productors Danger Mouse i Inflo, donant gran importància a l’atmosfera de les cançons.
VIALA, Jaume de
Sonoritat de mil mirallsBarcelona: Jaume de Viala, 2019
JAZZ-ROCK
Projecte conceptual i autoeditat del músic barceloní Jaume de Viala. L’antic guitarrista de Celobert Màgic -banda activa entre 1979 i 1983- reinventa el repertori folk de la formació endinsant-se en altres territoris com el jazz, el rock progressiu i la world music.
Amy Winehouse: stronger than her
MONTEAGUDO, Susana
Barcelona: Lunwerg Editores, octubre 2019
Biografia d’aquesta artista captivadora, que retrata de forma atractiva i molt visual la seva breu i intensa vida i el seu llegat musical.
Deep in a dream : la larga noche de Chet Baker
GAVIN, James
Barcelona: Reservoir Books, 2018
Apassionant repàs a la trajectòria vital del genial trompetista d’Oklahoma, des dels seus inicis professionals als anys 50 fins a la seva mort violenta a Amsterdam el 1988.
BODY AND SOUL
Torrid zone : the Vertigo recordings 1970-1975
Nucleus & Ian CarrJAZZ-ROCK
El trompetista britànic Ian Carr va ser un autèntic pioner en fusionar el jazz amb les sonoritats de la música rock. El 1969 va formar Nucleus, amb Karl Jenkins als teclats, el bateria John Marshall, el saxofonista Brian Smith, el baixista Jeff Clyne i Chris Speeding a la guitarra. Un any després publiquen el seu debut, Elastic Rock, un treball creatiu i innovador, que va ser aclamat per la crítica de l’època. Nucleus entenia la música com un procés continu i sense límits, una experiència total. Cap al 1971 Jenkins i Marshall marxarien a la banda Soft Machine, i en els següents treballs Ian Carr es va mantenir com l’únic membre estable d’una fluctuant i nombrosa agrupació de músics.
UNFORGETTABLE
MCCOY TYNER
(Filadèlfia 1938 – Nova Jersey 2020)
Amb la mort d’Alfred McCoy Tyner, a l’edat de 81 anys, desapareix l’últim membre del mític quartet de Coltrane als 60. El del bateria Elvin Jones i el contrabaixista Jimmy Garrison i el d’obres mestres com A Love Supreme. Però també desapareix un dels pianistes més originals i influents de la història del jazz.
Animat per la seva mare pianista, amb només 11 ja anys aprenia a tocar l’instrument. Al seu barri de Filadèlfia, el noi esquerrà apuntava maneres i practicava amb els seus veïns, els germans Richie i Bud Powell. No va trigar a fer-se un nom com a músic d’acompanyament en directes i gravacions. Al seu amic John Coltrane ja el coneixia feia anys, però va ser el 1960, amb My favorite things, quan el va reclutar oficialment com a pianista del seu quartet. La seva elegància i el toc ornamental de les seves improvisacions el consagrarien com un dels grans pianistes del jazz modal i el hardbop.
Tyner va compaginar el quartet de Coltrane amb el seu debut en solitari al segell Impulse!, abans de ser substituït per Alice McLeod. A finals dels 60, formaria el seu propi trio amb Art Davis i Elvin Jones i gravaria amb Blue Note alguns dels seus millors treballs, com The real McCoy o Expansions. Als 70, amb el segell Milestone, es va apropar a altres estils amb composicions més avantguardistes i espirituals. Va girar en format banda amb reputats músics i no va deixar d’enregistrar àlbums fins fa prop d’una dècada, sempre fidel al seu estil al piano.
Discografia seleccionada:
IN THE MOOD
Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:
2 Comments
Una selecció molt interessant!
M’encanta! Una tria estimulant, presentada d’una forma molt atractiva i propera. Gràcies!