Festival Graf 2022 – Còmic d’autor i edició independent

El festival GRAF torna a la Fabra i Coats després de dos anys de pandèmia

L’any 2020, quan estava a punt de celebrar-se la setena edició del festival GRAF, el món es va capgirar. La mateixa setmana de la celebració del festival es va decretar una emergència sanitària que va obligar a suspendre’l. Al 2021, les circumstàncies encara van fer inviable el retorn del GRAF. Però no hi ha res que duri per sempre: per fi tornem a Sant Andreu, per reivindicar el còmic d’autor i l’edició independent.

El GRAF se celebrarà els dies 12 i 13 de març al recinte de la Fabra i Coats, en una edició dedicada a la figura de Miguel Gallardo, recentment desaparegut, dibuixant fonamental i referent per a tots aquells que han volgut fer còmics des dels marges. En els dos dies de festival, els visitants podran trobar els estands d’editorials com Fulgencio Pimentel, La Cúpula, Astiberri, Belleza Infinita, Sapristi o Apa Apa, a més d’una increïble varietat de fanzins, col·lectius d’autoedició i material inclassificable: Chema Peral, Máquina Total, Femiñetas, Marlene Krause, Ana Oncina, Sara Soler, Bárbara Alca i fins a més de cent noms que componen un panorama del sector inigualable.

I, com en totes les edicions, al #GRAFBCN2022 oferim un nodrit programa d’activitats durant tot el cap de setmana. Taules rodones sobre el còmic de barri, el còmic en català o el costumisme experimental, per exemple. Entre els professionals que hi participaran trobem a Mariano Pardo, Irene Márquez, Nadia Hafid, Jaime Martín, Rosa Codina, Furillo, Aroha Travé, Andrés Tena, Alfons López, Pablo Taladro o Carmen B. Mikelarena. A més, hi haurà trobades amb dibuixants com Lorenzo Montatore, Marta Cartu —autora del cartell d’enguany— o Lola Lorente, una xerrada de l’Associació de Professionals del Còmic acabada de crear i l’habitual col·laboració amb Elisava en una lliçó magistral a càrrec de Javier Olivares i moderada per Mery Cuesta.

I no podem oblidar els tallers impartits en aquesta ocasió per autors com Mariano Pardo, Marta Cartu, Sole Otero, Higinia Garay, Iván McGill i la SEGAP.

Com cada any, també tindrem diverses activitats per a la mainada que visiti el GRAF, agrupades al MINIGRAF, amb tallers impartits per Laura Endy, Mar Mascaró, Lorenzo Montatore, Jorge Parras i Artur Laperla.

I, per descomptat, la tradicional sessió del club de lectura de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, conduïda per Ivan Pintor i que girarà entorn de Tótem, l’últim còmic de Laura Pérez, una història entre l’ocultisme, el mite i el folklore, publicat per Astiberri.

A les instal·lacions de la biblioteca, a més, podreu veure dues exposicions diferents. La primera és una mostra del còmic Cavalls salvatges, de Cussà i Kap, publicat per Pagès Editors, que es podrà visitar fins al 3 d’abril. La segona és “La genètica del còmic”, una exposició dirigida per Alfons López amb material de Josep M. Beà, Giardino, Albert Monteys, Alfonso Font, Laura Pérez Vernetti i Rubén Pellejero, que podreu visitar fins al 31 de març. A més, el dissabte 12 a les 18.00 s’oferirà una visita guiada a càrrec del director del projecte.

La biblioteca també ha organitzat una trobada entre editors independents de còmic i professionals de les biblioteques, llibreters, etc., amb l’objectiu de conèixer la seva línia editorial i les seves darreres novetats. El GRAF PRO se celebrarà el divendres 11 de març entre les 10 i les 14h. Cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

La iniciativa neix de la voluntat de dotar de més eines per millorar la selecció bibliogràfica de còmic a les biblioteques i donar a conèixer editorials petites que estan allunyades dels canals de venda més comercials, però que igualment aposten per títols de qualitat.

I, per descomptat, als espais de lectura permanents que organitza la biblioteca, podreu trobar l’obra de molts dels artistes que passaran pel GRAF durant un cap de setmana ple de sorpreses.

Al GRAF podràs trobar el més recent del còmic d’autor, les autoedicions més experimentals i les propostes més reivindicatives. Però, sobretot, trobaràs molta diversió i esperit de comunitat. Esperem que en gaudiu.

No us perdeu la guia de lectura que ha elaborat la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra amb motiu d’aquest esdeveniment.

Consulteu el programa complet

Aquest article ha estat elaborat per l’equip del GRAF

Fotografies: Ferran Armengol

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.