Una de les funcions principals de les biblioteques públiques, i dels seus professionals, hauria de ser poder servir d’elements integradors de diferents col·lectius i realitats socials, per tal que tothom senti les biblioteques com a espais propis d’interrelació, construcció i creixement. A més, la literatura té un poder immens per a transformar el pensament únic i uniformador, per a trencar amb ell i crear forts imaginaris col·lectius que marquin el creixement com a individu. És per això que cal poder trobar-hi tot tipus de documents, que informin, integrin, mostrin i respectin la diversitat, que no ensenyin únicament que hi ha maneres diverses d’estimar sinó també de ser (no hi ha un model únic d’home o de dona). I, per a fer-ho, no no més s’hi han d’incorporar documents, sinó que cal garantir que siguin adequats: que treballin el gènere transversalment; que tractin temes LGTBIQ+, però d’una manera real i normalitzada; que els personatges no tinguin comportaments heteronormatius, ni normatius, i trenquin amb el discurs hegemònic i binari; que aportin eines per com batre les desigualtats i la discriminació; que siguin compromesos i transformadors; que fomentin la crítica, l’exploració i l’autoconeixement; que hi apareguin referents positius (en què els protagonistes deixin de ser personatges marginals i marginats i amb vides dramàtiques i pertorbades) per acabar arribant a la neutralitat (en què l’opció sexual sigui merament una part més de la trama). I, alhora, cal eliminar els materials que abordin el gènere amb estereotips, que generin desigualtat, que penalitzin formes d’actuar diverses i que perpetuïn rols, valors i actituds que discriminin i subordinin.
Ara us presentem les darreres novetats que ens han arribat a les nostres biblioteques:
I* de 0 a 6 anys
I** de 7 a 10 anys

NARRATIVA JUVENIL

Lo bueno del amor (no correspondido)
ALBERTALLI, BeckyMadrid: Nocturna, 2019
Lesb i Família homoparental

Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers
SÁENZ, Benjamin AlireBarcelona: L’Altra Tribu, 2019
Gai

CÒMIC

La balada del viento y los árboles
TAKEMIYA, KeikoColombres, Principado de Asturias: Milky Way, 2018-
Gai

CINEMA
RACÓ DE FAMÍLIES
7 Comments
Interessants recomanacions. Us proposo unes de collita pròpia per ampliar:
-còmic
El azul es un color cálido (Emociónate)/Blue Is the Warmest Color
Blue Is the Warmest de Julie Maroh
-DVD
Tomboy ( 2011 de Céline Sciamma)
Prenem nota, Letícia. Gràcies!
Els còmics són els que més fàcilment enganxen els meus fills i en aquest cas, per mostrar-los la diversitat de persones i relacions . Gràcies per anar incorporant-los .
Sempre intentem que hi hagi la màxima varietat documental. Gràcies pel teu comentari, Marga!
Interessant novel·la d’aventures. Al principi sembla no gens, però de cop es torna intrigant. “La Guía del caballero para el vicio y la virtud”
Ens alegra que t’hagi agradat, Isabel.
Ara que acabem de passar les festes nadalenques vull comentar un tema que sempre em preocupa en aquestes dates. Cada vegada comprovo més que els libres no entren en l’apartat de regals d’aquestes dates. És més, si ho insinues et miren amb cara estranya, com si fessis una proposta fora de lloc. I parlo, més concretament, del fet de regalar llibres als infants. Com volem estimular-los el gust per la lectura, si no els facilitem llibres? Tinc la impressió que, com que darrere el llibre hi ha la tasca de fer-lo agradable a l’infant, es vol obviar apuesta responsabilitat i, per això, millor no regalar-los-en cap.
Hi ha molt a pensar sobre aquest fet de què parlo. Però, per acabar, pensem només què passa si els nostres infants no llegeixen?