L'Artur i la Clementina

Turin, Adela
L’Artur i la Clementina

Barcelona: Kalandraka, 2014

Arturo y Clementina
Barcelona : Lumen, 2001

Avui 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra la violència vers les dones. Un tema que s’ha convertit en un problema d’estat i que aquest 2015 suma més de 40 dones mortes a mans de les seves parelles.

Explicar un tema tan dur a un menor no és tasca fàcil. Els contes poden ser un punt de partida a l’hora d’afrontar temes tan complicats. L’Artur i la Clementina ho fa d’una forma senzilla i sense dramatisme i ens pot donar peu a l’hora d’encetar una conversa amb un infant.

La història ens presenta a dues tortugues, l’Artur i la Clementina, que és casen i van a viure a la vora del llac. La Clementina inicia la nova etapa plena d’il·lusions i plans però aviat l’Artur s’encarregarà de treure-li del cap les seves idees, menyspreant els seus plans i anul·lant la seva personalitat fins que la Clementina diu prou.

La història alliçona de forma positiva en el que hauria de ser el comportament d’una persona maltractada. Ens presenta una situació on finalment la dona es capaç de superar una relació perjudicial per a ella i pren el seu camí lluny del seu maltractador.

La manera que té l’autora de representar la càrrega emocional de la Clementina és molt il·lustrativa. L’Artur converteix els desitjos i plans de la Clementina en objectes que va lligant a sobre la seva closca i a mesura que l’Artur menysprea les iniciatives de la Clementina, els objectes es van amuntegant a sobre d’ella, de manera que la Clementina cada vegada està més ensopida perquè a poc a poc la seva càrrega es va fent més feixuga. L’expressió de la seva cara va canviant a mesura que va augmentant el pes que porta a sobre les espatlles.

Fins que un dia la Clementina decideix experimentar per ella mateixa el que l’Artur li diu que són ximpleries i surt a veure món. Primer seran petites sortides d’amagatotis, després aprofitarà qualsevol moment que l’Artur no la veu fins que s’adona que la sensació de llibertat la fa més plena i feliç i decideix abandonar l’Artur. L’Artur perd a la Clementina però ni tan sols així s’adona que no deixant-la ser ella mateixa el que ha aconseguit és la seva fugida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.