300 anys de l’inici de l’Imperi Rus

Fa 300 anys, al 1721 es va constituir oficialment l’Imperi Rus, amb Pere el Gran. Va ser el tercer Estat més gran en la història de la humanitat, després de l’Imperi britànic i el mongol. De vegades es confon la Dinastia Romanov amb l’Imperi de Rússia, encara que s’hi apropa molt, no és exacte. La dinastia Romanov va començar una mica abans, amb Miguel I, però no va ser fins a Pere el Gran que el Santíssim Sínode li va atribuir el reconeixement imperial.

Pere el Gran va portar Rússia a un apropament a Occident, convertint-la en una de les grans potències europees: va crear la ciutat de San Petersburg i la va proclamar capital, a imatge de les grans ciutats europees, va acabar (literalment) amb els senyors que representaven l’antiga Rússia i va construir una gran flota per poder controlar el mar Bàltic i penetrar a Suècia, va aconseguir part de les actuals Letònia i Estònia i gran part de Finlàndia amb la Gran Guerra del Nord, i va ser poc després d’acabar aquesta guerra i signar la pau amb Suècia que va ser proclamat “emperador de tota Rússia”.

Amb tot això sembla que el tsar Pere va ser un gran home, però realment va ser molt ambiciós i violent, les seves empreses van acabar amb la vida de milers d’homes, tant directa com indirectament. I així va continuar sent la història dels Romanov, una història apassionat i intrigant de grans poders i grans revenges, apropaments i separacions vers Occident, grans progressos i grans complots fins a la fi de la seva dinastia i a la vegada de l’Imperi, al 1917, amb la revolució d’octubre i més tard l’assassinat a sang freda de tots els membres de la família imperial russa, posant-hi fi a 196 anys d’història.

Novel·les

Tenim moltes novel·les interessantíssimes que ens ajudaran a entendre aquesta època:

La profecia Romanov B9B
BERRY, STEVE
Barcelona: Columna, 2005

Trepidant thriller, a partir de la inhumació de les restes del tsar i la seva família al 1991 es descobreix que falten dos cadàvers. L'advocat Miles Lord haurà d'investigar que va ocórrer aquell 16 de juliol de 1918 i la seva única pista és un críptic missatge de Rasputín.

La casa del proposito especial B9B
BOYNE, JOHN
Barcelona: Salamandra, 2009

El protagonista rememora la vida que ha compartit amb la seva dona durant seixanta cinc anys, des del dia que es va unir a la guàrdia personal d'Alexis Romanov, l'únic fill baró del tsar Nicolás II.

Emperatriz Romanov B9B
GORTHER, C.W.
Sevilla: Bóveda, 2018

Aquesta novel·la reviu la valent història de Maria Feodorovna, una de les dones més atractives de la Rússia imperial que va ser testimoni de l'esplendor i la tràgica caiguda dels Romanov.

En el amor y en la guerra B9B
LAPIERRE, ALEXANDRA
Barcelona: Planeta, 2010

Al 1839, els cavallers musulmans de l’Imam Shamil lluiten contra els exèrcits del tsar Nicolás primer. Es veuen obligats a negociar amb els russos i la única 

Moneda de valor que tenen per aconseguir la pau és el fill de l’Imam, un nen de vuit anys que serà separat de la seva família i enviat a San Petersburg.

Subdito de la zarina
MERRY DEL VAL, Diego
Barcelona: Roca, 2008

Història novel·lada de la vida d'un personatge històric, José de Ribas, voluntari espanyol a l'exèrcit de Catalina la Gran. Un viatge per la Rússia del segle XVIII.

Catalina la grande B9B
MIGUENS, Silvia
el poder de la lujuria
Barcelona: Círculo de Lectores, 2008

Ens narra la incidència de la tsarina en el context sociopolític del seu temps, així com la vida interior d'aquesta polèmica dona. Intel·ligent estratega, administradora sagaç, culta i refinada i de una luxúria desbordant.

Testigo invisible
POSADAS, CARMEN
Barcelona: Planeta, 2013

Un servent imperial va ser supervivent i testimoni de l'assassinat de la família Romanov. Molts anys després decideix recompondre els seus records i comença aquest relat, en el que recrea els últims anys de l'Imperi rus i el canvi de règim.

Hija del capitán B9B
PUSHKIN, ALEKSANDR
Madrid: Alianza, 1999

A partir de la sublevació del cosac Yemelián Pugachov, Pushkin explora el conflicte entre un sistema despòtic i un poble sotmès i humiliat, procliu a alliberar la seva ira contra el poder opressor.

Rusia
RUTHERFURD, EDWARD
la novela
Barcelona: Roca, 2014

Aquest llibre conté tota la història de Rússia novel·lada. Amb moltes dades històriques per ajudar a comprendre 1800 anys d'història.

Guerra y paz
TOLSTOI, LEV
Barcelona: Planeta, febrero de 2019

Amb la campanya napoleònica contra Rússia de fons, narra la història de dues famílies de la noblesa russa, els Bolkonski i els Rostov, protagonistes d'un món que comença a escenificar la seva pròpia desaparició.

Pel·lícules

També tenim la pel·lícula i la novel·la

Guerra y Paz Vidor B9B
VIDOR, KING
Madrid: Paramount, cop. 2003
Guerra y paz Harper B9B
HARPER, TOM
Barcelona: Savor, DL 2017
Rasputín

Mereix una menció especial Grigori Yefímovich Rasputín, místic rus amb una gran influència en els últims temps de la dinastia Romanov, un personatge envoltat de misteris, supersticions i llegendes.

Brujas de San Petersburgo B9B
IMOGEN, EDWARDS-JONES
Barcelona: Penguin Random House, 2019

Dues filles del rei de Montenegro es veuen forçades a casar-se amb dos membres de l'aristocràcia russa. Semblen tenir poders ocults i senten fascinació pels temes esotèrics. Aconsegueixen tenir una relació molt propera amb l'última tsarina, la seva família i la seva història, així com també tindran un paper molt important en relació amb Rasputín.

El final de Rasputin B9B
IUSSÚPOV, FÈLIKS
Madrid: Nevsky Prospects, 2010

Memòries del mateix príncep Yusúpov, qui va participar en l'assassinat de Rasputín.

Rasputin disrio secreto
KOTSIUBINSKI, ALEXANDR
el diario secreto
Barcelona: Melusina, 2005

Biografia de Rasputín, basada en uns manuscrits que suposadament el monjo li hauria dictat a una de les seves amants.

La reliquia de Rasputin
VALTOS, WILLIAM M.
Madrid: La factoría de ideas, 2011

Pensilvania, època actual. Descobreixen una ma amputada a una caixa de seguretat que porta tancada més de cinquanta anys, amb una nota que diu que és la ma dreta de Rasputín.

Per saber-ne més

Si voleu conèixer més a fons tot el que va passar en realitat durant aquells 300 anys d’Imperi tenim també molts altres llibres que ens ho expliquen:

Historia de Rusia B9B
BUSHKOVITCH, PAUL
Tres Cantos: Akal, 2013
cinco mujeres contra el zar B9B
ENGEL, BARBARA ALPERN; ROSENTHAL, CLIFFORD N.
Barcelona: Dirección Única, 2017
Rusia de los zares B9B
MUÑOZ ALONSO, ALEJANDRO
Pozuelo de Alarcón: Espasa Calpe, cop. 2007
Los Romanov B9B
SEBAG-MONTEFIORE, SIMON
1613-1918
Barcelona: Crítica. 2016
1812 B9B
ZAMOYSKI, ADAM
la trágica marcha de Napoleón sobre Moscú
Barcelona: Debate, 2005
Música

I per acabar, si voleu ambientar la lectura amb música de l’època aquí teniu uns suggeriments:

Borodin B9B
BORODIN, ALEKSANDR PORFIRIEVITX
Berlín: Berlin Classics, 2000
Glinka B9B
GLINKA, MIKHAÏL IVÀNOVITX
Beveren: Klassieke Concerten-Phaedra, 2011
Los dioses de la musica B9B
RIMSKI-KORSAKOV, RACHMANINOV, PROKOFIEV
Barcelona: Planeta, 1992
El trencanous B9B
TXAIKOVSKI, PIOTR ÍLITX
complete ballet
[S.I.]: PentaTone, 2006

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.