T’imagines entrar allà, seure i vibrar durant 5 hores amb els plats d’en Ferran Adrià? 

La història d’elBulli i del seu representant, el Ferran Adrià, ha estat envoltada de controvèrsia: amants i seguidors de la seva cuina que el defensen a capa i espasa i detractors que odien tot el relacionat amb ell.

Per conèixer de prop què és el que es va coure a Cala Montjoi (Roses), com i per què allà va néixer una revolució a la cuina d’avantguarda, a les biblioteques tenim tots aquests documents…

Art al plat
PUJOL, David
catálogo audiovisual 1963-2009
Barcelona: Cameo, DL 2009

Són 4 DVDs per engolir durant més de 10 hores, des dels inicis del restaurant amb les influències franceses de la nouvelle cuisine fins arribar al concepte de tapes o platillos amb el que van crear un menú amb més de 40 elaboracions. A la sèrie pots veure com els comensals viatgen al món de la màgia, somriuen, reflexionen, recorden moments de la infància... Una vivència que cada persona fa única amb la seva experiència amb cada mossegada. Tornaran a obrir algun dia?

Art al plat
ADRIÀ, Ferran; SOLER, Juli; ADRIÀ, Albert
las ideas, los métodos y la creatividad de Ferran Adrià
London [etc.]: Phaidon, 2010

Al llibre Cómo funciona elBulli: las ideas, los métodos y la creatividad de Ferran Adrià tens 527 pàgines amb imatges i textos que narren el que passava abans i després d’un sopar a elBulli. Explica pas a pas els processos logístics, creatius, el dia a dia dels treballadors, la llista de la compra, els dibuixos dels plats, les receptes d’alguns plats i les fotografies de tot això i més. Una obra que reflexa l’esperit de compartir el coneixement i l’afany de divulgació de l’equip d’elBulli.

Art al plat
ADRIÀ, Ferran
mengeu el que es menjava a elBulli entre dos quarts de set i les set
Barcelona: La Magrana, DL 2012

Parlant del seu dia a dia, aquest llibre mostra els menús senzills que preparava i menjava l’equip de Ferran Adrià al restaurant. Tens les receptes per si t’animes a cuinar un dels seus plats quotidians

Art al plat
ESCUER, Verónica; JOLONCH, Cristina
bocados de una revolución
Barcelona: Cameo, DL 2015

En format de testimonis i xerrades, els xefs reflexionen sobre el paper que va tenir la cuina basca com a inici de l’avantguarda influenciada per la nouvelle cuisine, les aportacions entre aquesta i la catalana, la creació d’un estil propi a la cuina, les relacions entre cuiners amb complicitats, amistats, rivalitats... Apareixen cuiners d’arreu de l’estat espanyol, amb estrelles Michelin.

Art al plat
TANAKA, Naomi
el sueño de un brote de primavera
Barcelona: Norma, 2015

Aquest còmic et transporta a la cuina kaiseki de la mà del cuiner Hiroyoshi Ishida que va acceptar la invitació de Ferran Adrià de portar tot l’equip del restaurant Mibu (a Tokio) cap a elBulli per degustar els plats japonesos durant una setmana a Cala Montjoi.

Art al plat
HAMILTON, Richard; TODOLÍ, Vicente
Barcelona: Actar, DL 2009

Per posar en pràctica el que ara seria el mindful eating i deixar-te sentir a cada mossegada, aquest llibre recull l’experiència gastronòmica de xefs, artistes, crítics d’art i galeristes a través de les seves reflexions, debats i testimonis sobre art i cuina. 

Art al plat
JOUARY, Jean-Paul
un filósofo en elBulli
Madrid: Alianza, cop. 2012

Continuant amb la idea del cuiner com a artista, Jean-Paul Jouary reflexiona sobre les creacions gastronòmiques del xef i les seves similituds amb les obres que pertanyen a les belles arts. També inclou una entrevista entre l’autor i Ferran Adrià

Art al plat
WEBER-LAMBERDIÈRE, Mandfred
el mag d’elBulli
Madrid: Santillana [etc.], 2010

El Ferran Adrià va començar a treballar com a rentaplats mentre aprenia les receptes i els secrets dels cuiners francesos amb els que treballava. Aquest llibre ens explica de prop com va ser la història que el va portar a fer-se càrrec de la cuina des de ben jove i a interessar-se per la investigació de noves creacions culinàries

Art al plat
WETZEL, Gereon
cooking in progress
Barcelona: A contracorriente, cop. 2012

Una aproximació al procés creatiu d’elBulli sota la mirada crítica de Ferran Adrià i l’afany de l’equip de trobar nous plats

Art al plat
ADRIÀ, Albert [et al.]
Barcelona: Empúries, 1998

El germà del Ferran Adrià, l’Albert, es va especialitzar en les postres i va fer, també, una revolució en el plats dolços. En aquest llibre ens parla sobre les seves creacions, les receptes i exposa amb detall algunes postres de la carta d’elBulli

Art al plat
ADRIÀ, Albert
[Roses]: elBullibooks, 2008

Albert Adrià trobava en la natura inspiració pels seus plats dolços. Aquest llibre recull, també en imatges, la sensibilitat de la natura portada a les postres a través de textures, colors, moviment... i el que no ens arriba a través de les pàgines, els aromes!

Art al plat
PI DE CABANYES, Oriol
el melic del món. De Josep M. Sert a Ferran Adrià passant per la gauche divine
Barcelona: L’Esfera dels Llibres, 2006

Oriol Pi de Cabanyes fa un recorregut històric amb les persones que van desenvolupar la seva creativitat a diferents punts de l’Empordà. De Tossa a Portbou, passant pel Cadaqués de la gauche divine i amb una llarga llista de personatges que han transcendit la cultura gràcies a la seves creacions i genialitat, en aquest llibre apareix també en Ferran Adrià

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.