En aquesta tercera guia de novel·les relacionades amb el nostre centre d’interès Fet a mà, des de la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert us volem tornar a apropar al món del DIY a través de la ficció. De ben segur que després de la lectura d’alguna d’aquestes novel·les sentireu la necessitat d’activar el vostre costat més artístic i creatiu. I arribat aquest moment, trobareu tot allò que us calgui (idees, projectes, consells, guies pas a pas…) al nostre fons Fet a mà.

I si voleu, també ens podeu seguir a través d’Instagram, on hi trobareu les nostres propostes i recomanacions.

AUTÒMATS I TITELLES
COLOM, Rosa Maria Coppelius, el creador d'autòmats
COLOM, Rosa Maria
Alzira: Bromera, 2020

La Teodora Sutter, una gran violinista, mor en un desafortunat accident i en Jan, el seu fill, es passa tota la vida odiant el violí que creu que va ser el causant de la seva mort. Creix envoltat de tristesa i secrets però un bon dia descobreix la manera de retornar la Teodora a la vida: es convertirà en creador d’autòmats i en farà un d’idèntic a la seva mare. Per practicar, comença creant senzills autòmats amb materials que troba: filferro, branques, closques de cargol, cordills... però més tard es convertirà en un autèntic geni dels autòmats. Tota la història està envoltada d’una atmosfera de misteri, màgia i somni que fa que no acabem de discernir entre el que és real i el que és fantasia. Una novel·la juvenil molt recomanable per gaudir de la lectura.

A quina criatura no li agraden els titelles? Si voleu que aprenguin a crear els seus propis personatges, aquest llibre els donarà un munt d’idees:
CURTO, Rosa Maria Titelles de dit
CURTO, Rosa Maria
Barcelona: Edebé, 2014
CERÀMICA
SARAMAGO, José La caverna
SARAMAGO, José
Madrid: Alfaguara, 2001

La caverna narra la història d’una família tradicional encapçalada per Cipriano, un terrissaire que ja passa dels 60. La novel·la ens mostra l’evolució de la societat, que va deixant enrere els treballs artesanals produïts bàsicament amb les mans, per anar-se endinsant cada cop més en un món postindustrial. Veurem, doncs, com encaixen aquestes dues maneres d’entendre la vida i com la família de Cipriano s’haurà d’adaptar per poder seguir formant part de la societat.

Aquest llibre reflecteix molt bé una de les raons de ser del nostre fons “fet a mà”, que va néixer amb la voluntat de recuperar tècniques artesanals que formen part de la nostra història i cultura, i el cert és que cada vegada hi ha més adeptes al fenomen del DIY!

Si us han entrat ganes de practicar les tècniques dels terrissaires, amb aquest llibre descobrireu tot un món de possibilitats:
ATKIN, Jacqui Cerámica práctica: técnicas para crear objetos de uso cotidiano
ATKIN, Jacqui
técnicas para crear objetos de uso cotidiano
Barcelona: Promopress, 2018
ENQUADERNACIÓ
ZUECO, Luis El mercader de libros
ZUECO, Luis
Barcelona: Ediciones B, 2020

La història se situa en els anys posteriors a la invenció de la impremta. El nostre protagonista, Thomas Babel, haurà de fugir de la seva ciutat natal a Alemanya i passarà un temps treballant en una impremta. Aquí aprendrà l’ofici i, amb ell, seguirem tot el procés d’elaboració artesanal d’un llibre en una època en què els llibres començaven a estar a l’abast de tothom i no només d’uns pocs. I com que en aquest impàs van deixar d’estar sota el control dels més poderosos, van passar a ser considerats perillosos i malignes. Més endavant Thomas viatjarà amb un mercader de llibres i anirà a la recerca d’un exemplar misteriós, travessant una Europa en ple procés de canvi. Una novel·la per als amants dels llibres.

L’enquadernació artesanal és tot un art que us permetrà personalitzar llibres, llibretes, àlbums... Cal pràctica i conèixer les diverses tècniques, però amb l’ajuda d’aquest llibre segur que el disseny us quedarà preciós!
GOLDEN, Alisa El gran libro de la encuadernación: más de 100 encuadernaciones artesanales
GOLDEN, Alisa
más de 100 encuadernaciones artesanales
Madrid: Drac, 2017
LLANES
JACOBS, Kate El club dels divendres
JACOBS, Kate
Barcelona: Labutxaca, 2012

A Nova York, la Georgia és propietària d'una botiga de llanes on, a més de vendre tot el material necessari per a les labors amb llana, també imparteix cursos i tallers de mitja i ha creat un club ben particular. Cada divendres es reuneixen al seu local un grup de dones molt diferents però amb una afició en comú: fer mitja. Entre llanes i agulles i teixint amb paciència i dedicació, aquestes dones es van fent confidències i coneixerem les seves vides, els seus desitjos, les seves passions i les seves angoixes.

Si us agrada treballar amb llanes, a la biblioteca hi trobareu molts llibres i revistes per aprendre a fer mitja o per agafar noves idees i perfeccionar les vostres habilitats. Per exemple, aquest llibre conté una gran varietat de punts per poder crear els millors projectes:
TOMKIES, Debbie Manual de punto: una guía práctica con 250 puntos esenciales
TOMKIES, Debbie
una guía práctica con 250 puntos esenciales
Kerkdriel: Librero, 2017
PERFUMS
MARLY, Michelle Mademoiselle Coco y la pasión por el número 5
MARLY, Michelle
Madrid: Maeva, 2019

Aquesta novel·la explica què va portar a Coco Chanel, la prestigiosa dissenyadora d’alta costura francesa, a crear el seu cèlebre perfum. A través de les olors i fragàncies que l’acompanyen des de la seva infantesa i al llarg de la vida, troba la inspiració en un tràgic fet que la marca profundament. Tot cercant l’essència perfecta viatja a Venècia on coneix un químic que li encendrà la guspira per iniciar el seu procés creatiu.

Per aprendre a crear els vostres propis perfums i altres productes cosmètics completament naturals, sostenibles i respectuosos amb els animals i el medi ambient, aquest és el vostre llibre:
LLARGUÉS, Josefina Naturalment atractius: cosmètica ecològica, veggie i sostenible feta a casa
LLARGUÉS, Josefina
cosmètica ecològica, veggie i sostenible feta a casa
Valls: Cossetània, 2017
VIDA “FET A MÀ”
STEWART, Chris Entre limones: historia de un optimista
STEWART, Chris
historia de un optimista
Córdoba: Almuzara, 2008

En aquest relat autobiogràfic l’autor ens explica la seva aventura vital quan decideix marxar d’Anglaterra i deixar la seva feina d’oficinista en una gran ciutat, per comprar una barraca mig ruïnosa en un racó perdut de l’Alpujarra Granadina. Aquí, ell i la seva família hauran d’aprendre a fer a mà un munt de coses: des de restaurar la casa on viuran amb materials de l’entorn (troncs de fusta, pedres, terra, canyes...), fabricar els mobles, mantenir un hort, construir estables per al bestiar, esquilar ovelles, cuinar amb foc a terra, fer conserves amb la fruita dels seus arbres, aprendre remeis casolans... una vida quasi del tot autosuficient i comunitària, ja que sovint necessitaran l’ajuda i els consells de la gent dels voltants, que son un pou de coneixements i saviesa.

Si després de llegir el llibre us crida la idea d’un canvi de vida radical (o encara que sigui només per una temporada curta, o si us voleu endur un trosset de camp a casa...) aquí hi trobareu consells, anècdotes i curiositats de tots els àmbits de la vida rural:
ROTHMAN, Julia La vida en el campo: saberes y curiosidades para disfrutar fuera de la ciudad
ROTHMAN, Julia
La vida en el campo
saberes y curiosidades para disfrutar fuera de la ciudad
Madrid: Errata Naturae, 2017

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.