La crisi migratòria a Europa és una situació humanitària crítica que es va aguditzar el 2015, per l’increment del flux descontrolat de refugiats, sol·licitants d’asil, emigrants econòmics i altres migrants en condició de vulnerabilitat, que en conjunt comparteixen les vies de desplaçament irregular cap a països de la Unió Europea. La majoria d’aquests moviments de població es caracteritzen per una migració forçada de víctimes de conflictes armats, persecucions, pobresa, canvi climàtic o violacions massives dels drets humans. També juga un paper l’acció de xarxes delictives transnacionals de tràfic il·lícit d’immigrants -que els s’exposa al transport en condicions perilloses o degradants- i de tràfic de persones -amb el propòsit d’explotació dels migrants vulnerables, principalment dones i nens.
La plataforma ciutadana Stop Mare Mortum juntament amb altres associacions denuncia la manca de drets humans que pateixen les persones migrades i refugiades, així com l’establiment de vies legals i segures entre altres reivindicacions. També es fa ressò de les esfereïdores xifres de les víctimes al Mar Mediterrani: més de 37.000 persones (comptabilitzades) han perdut la vida des de l’any 2000 al Mediterrani. Segons l’Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA), 1.717 persones han perdut la vida intentant arribar a Espanya l’últim any (2020) . La major part d’aquestes morts, 1.239, s’han produït en l’anomenada via canària, la més utilitzada durant els últims mesos i una de les més perilloses en l’actualitat. En els primers mesos del 2021, segons l’Organització Internacional de les Migracions, com a mínim 406 persones han mort al Mar Mediterrani i 47 en la ruta de les Canàries.
Now you see me Moria : repositori de cartells artístics i accions solidàries amb la situació de les persones refugiades al camp de Moria (Lesbos, Grècia) i la recent diàspora afganesa de setembre de 2021. Podeu trobar més informació a La Casa Encendida.
– Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA)