Només 60 anys de la construcció del Mur de Berlín, com era la vida a l’Alemanya Oriental.
En finalitzar la II Guerra Mundial Alemanya va quedar dividida: la part Oriental va quedar en mans dels soviètics, que van fundar la RDA (República Democràtica Alemanya) i l’Occidental, RFA (República Federal Alemanya), en mans dels EEUU, Gran Bretanya i França. Aquesta divisió va existir fins al 1990 quan es va produir la reunificació.
Les dues Repúbliques compartien capital a Berlín, ciutat que també es van dividir, primer només administrativament i a partir del 1961 amb el famós Mur, construït per impedir les fugues cada cop més freqüents dels habitants de l’Est cap a l’Oest.
La vida a l’Alemanya Oriental era “diferent”, la política estava unificada en un partit únic (SED), i els que no hi estaven d’acord eren perseguits. Al 1950 es va fundar la Stasi (servei secret), que va ser un instrument de vigilància i repressió contra els ciutadans crítics amb el sistema. Es calcula que al 1989 hi treballaven directament unes 91.000 persones més uns 100.000 “col·laboradors no oficials” que duien a terme tasques de sabotatge i espionatge. Si fem càlculs tenim un espia per a cada 50 ciutadans d’entre 18 i 80 anys.
Les diferències entre les dues Alemanyes van ser molt acusades, tant polítiques com econòmiques i socials, i es van anar accentuant amb el temps. Fins i tot a l’actualitat, més de 30 anys després de la reunificació, queden escletxes d’aquesta divisió.
2 Comments
Un post realment interessant i amb una àmplia varietat de documentació per aprofundir el tema. ☺️??
Gràcies Núria! Tothom acostuma a pensar en l’enderrocament del mur abans que en l’inici de la seva construcció. Ens alegrem que t’hagi agradat tant ??