Només 60 anys de la construcció del Mur de Berlín, com era la vida a l’Alemanya Oriental

Només 60 anys de la construcció del Mur de Berlín, com era la vida a l’Alemanya Oriental.

En finalitzar la II Guerra Mundial Alemanya va quedar dividida: la part Oriental va quedar en mans dels soviètics, que van fundar la RDA (República Democràtica Alemanya) i l’Occidental, RFA (República Federal Alemanya), en mans dels EEUU, Gran Bretanya i França. Aquesta divisió va existir fins al 1990 quan es va produir la reunificació.

Les dues Repúbliques compartien capital a Berlín, ciutat que també es van dividir, primer només administrativament i a partir del 1961 amb el famós Mur, construït per impedir les fugues cada cop més freqüents dels habitants de l’Est cap a l’Oest.

La vida a l’Alemanya Oriental era “diferent”, la política estava unificada en un partit únic (SED), i els que no hi estaven d’acord eren perseguits. Al 1950 es va fundar la Stasi (servei secret), que va ser un instrument de vigilància i repressió contra els ciutadans crítics amb el sistema. Es calcula que al 1989 hi treballaven directament unes 91.000 persones més uns 100.000 “col·laboradors no oficials” que duien a terme tasques de sabotatge i espionatge. Si fem càlculs tenim un espia per a cada 50 ciutadans d’entre 18 i 80 anys.

Les diferències entre les dues Alemanyes van ser molt acusades, tant polítiques com econòmiques i socials, i es van anar accentuant amb el temps. Fins i tot a l’actualitat, més de 30 anys després de la reunificació, queden escletxes d’aquesta divisió.

 

La vida a l'Alemanya oriental

Per conèixer en detall les característiques d’aquests anys tenim una gran varietat de llibres

01. Stasiland
FUNDER, ANNA
historias tras el muro de Berlín
Barcelona: Rocaeditorial, 2019

Casos, documents i arxius reals que mostren el veritable poder de la Stasi alemanya. Explicat quasi com una novel·la, ens narra les experiències de persones que han viscut a l’Alemanya comunista.

el expediente: una historia personal
GARTON ASH, TIMOTHY
una historia personal
València: Barlin Libros, 2019

L’autor viatja a Berlín quan es fan públics els arxius de la RDA i descobreix el seu expedient. Ens revela com va ser de diferent la realitat que ell va creure viure de la que la Stasi va crear, comença així la recerca d’aquells que ell pensava que eren els seus amics però realment l’estaven vigilant i delatant.

02. La caída del muro de Berlín
MARTÍN DE LA GUARDIA, RICARDO
Madrid: La esfera de los libros, 2019

L’autor fa un recorregut pels esdeveniments que van succeir des de la construcció del mur fins al seu enderrocament, de com va marcar el destí d’Alemanya i d’Europa, i fa una visió del llegat polític, històric i cultural que ha deixat.

Los túneles
MITCHELL, GREG
la historia jamás contada de la huida bajo el muro de Berlín
Barcelona: Ariel, 2017

L’estiu de 1962 uns joves de l’Alemanya Occidental es van arriscar a cavar uns túnels sota el mur per alliberar persones de l’Est. Dues cadenes de televisió nord americanes van competir per ser els primers en documentar-ho des de l’interior. No obstant, el president John F. Kennedy no volia un enfrontament amb els soviètics i va impedir la emissió dels dos documentals, posant així a prova els límits de la premsa lliure.

04. ces notícias
NOOTEBOOM, CEES
crónicas de Alemania antes y después de la caída del muro
Madrid: Siruela, 2014

Cees Nooteboom va viure a Berlín durant un any y mig, i va ser testimoni de la caiguda del Mur i la reunificació d’Alemanya. Partint de que “viure no és el mateix que viatjar” descriu el paisatge canviant del país, amb interessants reflexions.

05. habitar tras el muro
SABATÉ, IRENE
la cuestión de la vivienda en el este de Berlín
Barcelona : Icaria : Institut català d’antropologia, 2012

Un barri de l’est de Berlín és escenari de formes d’exclusió residencial, plans de rehabilitació urbana i experiències col·lectives d’habitació durant el trànsit del socialisme real a l’economia social de mercat.

06. taylor muro
TAYLOR, FREDERICK
13 de agosto de 1961 – 9 de novembre de 1989
Barcelona: RBA, 2009

L’obra s’inicia amb l’origen medieval de la ciutat de Berlín i el seu creixement als segles XVIII i XIX, fins a convertir-se en la capital d’Alemanya. Un cop dividida després de la derrota del règim nazi, relata els esdeveniments més destacats de la història del mur.

El 12 d’agost de 1961, un habitant del Berlín Oriental va anar a la American Memorial Library, una biblioteca americana del Berlín Occidental, i es va portar en préstec tres llibres. Al dia següent es va despertar amb la notícia de que no podria retornar-los en un temps: durant aquella nit la República Democràtica Alemanya havia aixecat el mur. El 10 de novembre de 1989, al dia següent de la seva caiguda, el primer que va fer aquest complidor alemany va ser anar a la biblioteca i retornar els llibres.
Que serveixi aquesta història per introduir les novel·les sobre el tema:

07. Brussig avenida sol
BRUSSIG, THOMAS
Madrid: Siruela, 2001

Un grup de joves viu el final del règim comunista a Berlín. Aquests joves s’ho passen bé, inventen estratagemes per lliurar-se del servei militar o se les empesquen per escoltar la música prohibida. És una novel·la per comprendre els canvis en Alemanya i com l’actitud de les noves generacions de vegades és fonamental.

08. zona tránsito
FRANCK, JULIA
Barcelona: Tusquets, 2007

Narra les històries de nombroses persones de la zona Oriental que han aconseguit arribar al Berlín Occidental i aspiren a integrar-se en la societat que els ha acollit. Viuen a Marienfelde, un camp de refugiats on se’ls allotjava i se’ls abastia, i es portaven a terme els procediments necessaris per aconseguir el permís de residència per la RFA.
L’autora hi va viure tres mesos quan tenia vuit anys.

09. grass cuento largo
GRASS, GÜNTER
Madrid: Alfaguara, 1999

L’acció de la novel·la transcorre poc després de la caiguda del Mur, però s’hi concentren els últims anys de la història d’Alemanya. Una visió obertament negativa de la reunificació.

10. uwe
JOHNSON, UWE
Madrid: Errata Naturae, 2011

Al gener de 1961, un jove fotògraf de l’Alemanya Occidental i una infermera de l’Alemanya de l’Est passen una setmana junts a Berlín. Aquesta relació aparentment fugaç adquireix una transcendència inesperada, marcada per la construcció del Mur. La realitat que viu cada personatge no té res a veure amb la de l’altre, no només els separa el Mur, sinó també les constants falsificacions de la realitat perpetrades per ambdós Estats.

11. espía frío
LE CARRÉ, JOHN
Barcelona: Debolsillo, 2013

Aquesta novel·la és un clàssic de la narrativa d’espies. El protagonista és un agent britànic veterà que ha sigut responsable de la intel·ligència en la RDA, i és rescatat de la seva pròxima jubilació pels serveis secrets britànics per una missió darrere el teló d’acer. Segons avança la trama, es va adonant de que està sent manipulat en un joc brut i arriscat.

12. espía frío film
RITT, MARTIN
Madrid: Paramount, 2006

Aquesta obra va ser adaptada al cinema, al 1965, amb l’actor Richard Burton com a protagonista

13. reimann
REIMANN, BRIGITTE
Madrid: Bartleby, 2008

Aquesta novel·la va guanyar el Premi Heinrich Mann al 1963, en aquella època el guardó més prestigiós de la RDA. Està escrit per una dona que explica com es vivia allí. La història és la fugida a l’oest del seu germà gran i l’intent d’evitar que fugi el germà petit. El que narra és la vida quotidiana dirigida pel treball i supervisada pel partit.
No és una crítica, és la formació d’una jove en un país comunista.

14. ruge tiempos
RUGE, EUGEN
Novela de una familia
Barcelona: Anagrama, 2013

És la història de tres generacions d’una família que va viure en l’Alemanya ocupada pels soviètics. La primera generació són comunistes convençuts que participen en la seva construcció, la segona hi sobreviu, i la tercera vol creuar el mur.

15. En tiempos de luz
GESCHONNECK, MATTI
Barcelona: A contracorriente, 2018

L’adaptació al cinema de la novel·la anterior

16. sospecha sofía
SÁNCHEZ-GARNICA, PALOMA
Barcelona: Planeta, 2019

A mig camí entre el thriller i la novel·la negra, comença amb la tranquil·la vida d’un matrimoni espanyol durant el règim franquista. Un dia el marit troba un sobre sense remitent amb un missatge: si vol saber quins són els seus pares reals ha d’anar a París aquell mateix dia; això serà el desencadenant d’un viatge sense retorn després del qual res serà igual.
El fill de l'autora va compondre una banda sonora per la novel·la.

17. saltador muro
SCHNEIDER, PETER
Barcelona: Anagrama, 1985

Compendi d’anècdotes relacionades amb el Mur. Des d’un grup d’amics comunistes que saltaven el mur per anar als cinemes de la RFA a veure pel·lícules de Hollywood, fins a un senyor que saltava la frontera sense motiu aparent, o un altre que treballava pels serveis secrets de les dues repúbliques.

18.schulze historias
SCHULZE, INGO
Barcelona: Destino, 2000

Recull de fragments de la biografia dels ciutadans d’Altenburg, una petita ciutat d’Alemanya de l’Est, durant el període de 1990-1997. Així il·lustra  el destí dels individus després de la reunificació alemanya, mostrant els efectes sobre les vides privades.

19. uwe la torre
TELLKAMP, UWE
Història d’un país que es va enfonsar
Barcelona: Empúries/Anagrama, 2011

Ofereix una imatge dels anys que van precedir a la caiguda del mur i el final de la RDA.
La trama es desenvolupa a Dresde, als anys 80, amb la història d’una família que viu a la Torre, un barri residencial on observen amb resignació l’ensorrament cap al que s’encamina la República.

20. hijos stasi
YOUNG, DAVID
Madrid: Harper Collins Ibérica, 2017

Novel·la policíaca ambientada al Berlín Oriental al 1975. Una detectiva, Karin Müller, és cridada per investigar la mort d’una adolescent al peu del Mur, però no fugia de l’Est sinó de l’Oest. Les proves no quadren i sembla que l’escenari és un muntatge, la investigadora vol aclarir el cas però es veurà molt limitada per l’omnipresent Stasi.

21. lobos stasi
YOUNG, DAVID
Madrid: Harper Collins Ibérica, 2018

Segona part de "Hijos de la Stasi". La investigadora Karin Müller és enviada a una ciutat de nova construcció, orgull del règim comunista, on han desaparegut dos nens bessons. Darrere les investigacions es segueix trobant la presència constant de la Stasi, que prohibeix que qualsevol informació sobre el cas embruti la imatge de la ciutat.

22. wolf cielo partido
WOLF, CHRISTA
Barcelona: Círculo de lectores, 1994

La història es desenvolupa a la RDA poc abans de la construcció del mur. Una parella jove viu a la part Oriental, el noi perd la confiança en l’economia socialista i decideix anar a la RFA, la noia es queda a l’Est i una setmana més tard comença la construcció del mur que els separarà definitivament. La jove, de 19 anys, haurà d’enfrontar-se sola a la realitat que s’establirà al seu voltant.

Després de la reunificació alemanya, la major part dels agents de la Stasi van ser reubicats en noves feines, molts dins de l’administració pública, i d’altres com a propietaris de bars, empreses de transport, o clubs de pesca.
Com a curiositat: els hi van atorgar moltes llicències de taxi, i hi ha un acudit al respecte, diuen alguns alemanys que aquesta és la feina perfecta per ells, perquè quan puges al taxi no has de dir res, ells ja saben on vius...

I per acabar, un petit recull de pel·lícules al respecte:

23. wenders
WENDERS, WIM
Barcelona: Filmax, 2003
24. goodbye lenin
BECKER, WOLFGANG
Barcelona: Cameo, 2007
24. revolución silenciosa
KRAUME, LARS
Madrid: Karma, 2018
26. la vida de los otros
HENCKEL VON DONNERSMARCK, FLORIAN
Barcelona: Cameo, 2007
27. uno, dos, tres
WILDER, BILLY
MGM, 2004

2 Comments

  1. Un post realment interessant i amb una àmplia varietat de documentació per aprofundir el tema. ☺️??

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.