Viatge, muntanya i natura

Del 25 de maig al 30 de juny de 2022.

Sovint, quan pensem en les vacances, ens venen al cap grans viatges a indrets llunyans i ens oblidem de tot allò que tenim al costat: la muntanya, els paisatges i els horitzons més propers. En aquest cicle us volem presentar aquestes sortides i travesses per la natura, la majoria a l’abast del gran públic, a través de conferenciants que han trepitjat i trescat per aquests indrets. Us presentarem la nostra natura i geologia, amb l’objectiu que us enamoreu de tot allò que tenim al nostre món més proper.

Coneguem la Catalunya subterrània

De totes les variants de l’excursionisme, l’espeleologia és, segurament, el seu vessant menys conegut i practicat. El fet de fer-se en avencs i cavitats fora de la nostra vista i tenir una certa dificultat tècnica, a més de la necessitat d’utilitzar un equipament força específic, fa que tingui pocs seguidors. Tot i aquests fets, a Catalunya tenim tot un seguit de coves i avencs (pous verticals) que són de fàcil accés i estan a l’abast de molta gent, especialment si es va acompanyat de gent experta.

1
Alexandri, Ferran
22 itineraris espeleològics
Barcelona: Abadia de Montserrat, 2011
2
Gómez, Eduardo
Cataluña
Huesca: Barrabés, 2006
3
Mestres, Antonino
14 caminades a balmes catalanes, 14 contes curts
Calaf: l'autor, 2017
4
Ferrer Rico, Víctor
Corbera de Llobregat: Patronat de la Muntanya de Montserrat, 2014
Com fotografiar els paisatges

Una sortida no comença quan iniciem la caminada, però tampoc acaba quan arribem al nostre destí final. En acabar una sortida, ens agrada reviure-la tot mirant les fotografies que hem fet i recordant els paisatges que hem creuat i les emocions que hem viscut. Algunes d’aquestes imatges ens podran servir per, en un futur, planificar noves activitats. Fer aquest seguit d’imatges i aconseguir que transmetin els sentiments que hem viscut no és gens fàcil.

6
Kelby, Scott
más de 190 recetas para mejorar la técnica y conseguir motivación e inspiración
Madrid: Ediciones Anaya Multimedia, 2021
7
Davis, Harold
Madrid: Anaya Multimedia, 2012
8
una visión creativa
Madrid: Anaya Multimedia, 2018
Caminant per la nostra història, el Camí dels Bons Homes i el Camí de Sant Jaume

Quan pensem en una travessa històrica o de peregrinació, immediatament ens pot venir al cap el Camí de Sant Jaume, un itinerari que molta gent fa a peu, a cavall o en bicicleta des de fa segles, i que s’ha convertit en un referent a escala europea. També trobem sovint que algú es planteja fer el Camí dels Bons Homes. Comparar-lo amb el Camí de Sant Jaume és inevitable... dues rutes molt lligades al nostre passat religiós i cultural.

9
el Camí dels Bons Homes, Berga-Foix
Valls: Cossetània ; Granollers: Alpina, 2017
10
la puresa de l'esperit i del paisatge
Descobrir Catalunya. Núm. 89 (jul.-ag. 2005), p. 36-73
11
Brabbs, Derry
las rutas de peregrinación medievales por Francia y España hasta Santiago de Compostela
Barcelona: Blume, 2018
12
Fernández Tolosa, Sergi
25 rutas jacobeas
Barcelona: Geoplaneta, 2021
Els grans tours francesos

El vessant francès del Pirineu ens ofereix un munt de possibilitats i una bona xarxa de refugis, pobles i albergs per organitzar-les. Veurem el Tour del Capcir, el Tour del Carlit, el Tour del Canigó i els tres grans cercles del Pirineu Central: Gavarnie, Estaube i Troumuse. Més enllà del Pirineu, tenim el mític Tour del Mont Blanc. Algunes d’aquestes sortides estan a l’abast de qualsevol persona que tingui ganes de caminar i una mínima preparació física. El Tour del Mont Blanc gira al voltant del cim més alt de l’Europa occidental, sense tenir cap complicació de tipus tècnic més enllà de la duresa i desnivell d’algunes etapes.

13
Sánchez, Pako
ascensions per les arestes, carenes i valls
Valls: Cossetània, 2005
14
volta a la muntanya dels Països Catalans
Granollers: Alpina, 2013
15
González Prieto, Luis Aurelio
Gavarnie - Estaubé -Troumouse
Madrid: Desnivel, 2011
16
Muñoz, Cándido
la vuelta al macizo en 10 etapas
Madrid: Desnivel, 2017
Paisatges geològics de Catalunya

Mentre caminem, anem en cotxe o en bicicleta creuem paisatges molt diferents, però que són el resultat de molts processos geològics que han trigat milers o milions d’anys a arribar al seu estat actual. Saber com observar aquests paisatges, com interpretar-los i com conèixer la seva llarga història, per arribar així a conèixer i entendre la gènesi del territori que trepitgem.

17
Correig, Teresa M.
Valls: Cossetània Edicions, 2020
18
Martínez i Rius, Albert
Poblet, Mina Atrevida, Castellfollit : guia geològica amb tres itineraris més app
Barcelona: Itineraris Geològics, 2015
19
Muntada, Francesc
Granollers: Alpina, 2016
20
Girabal Guitart, Josep
itineraris i visites pel Geoparc
Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2016
La muntanya com a símbol: natura i espiritualitat a Montserrat i el Montsant

Durant molts segles, l’home ha situat la llar de déus, dimonis i monstres al cim de les muntanyes i a la seva rodalia, tot creant un munt de llegendes. Molta toponímia actual transmet aquestes llegendes. Dos llocs paradigmàtics d’aquests fets són les serralades de Montserrat i el Montsant, declarades parcs naturals. Llocs de llegendes i fets històrics, alguns molt lligats a la religió i creences populars.

21
Vergés, Oriol
Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009
22
Martínez Otero, Luis Miguel
alrededores del mito y su localización
Barcelona: Obelisco, 2007
24
paisatge selenita
Descobrir Catalunya. Núm. 65 (maig 2003), p. 44-95
El nostre passat industrial

Catalunya té un ric passat industrial a l’abast de tots nosaltres, i bona part d’aquest passat ha permès configurar el nostre present. És important destacar llocs com la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro i el seu lligam gaudinià, les rutes del ferro que segueixen les restes d’antics trens miners o les innombrables mines de sal, ferro i carbó, avui en dia abandonades. No podem oblidar el vessant més civilitzador i sociològic d’aquestes instal•lacions, com són les colònies tèxtils del Berguedà i el Ripollès, i el tren de Barcelona a Mataró.

25
Colomer i Roma, Pere
Barcelona: Redbook, 2019
26
Jerez i Amat, Josep M.
PR-C 144 : Cal Rosal, Gironella, Puig-reig, Navàs
Barcelona: Associació Catalana de Senderisme, 2005
27
Serra i Rotés, Rosa
Cercs, Fígols, Vallcebre, Saldes i Guardiola de Berguedà
Manresa: Zenobita, 2003
28
Roger, Gerard
Vilamós: El Mirador, 2010
Visitem els nostres orígens

Catalunya disposa d’un ric patrimoni històric i una gran part d’aquest llegat el podem veure i gaudir tot caminant i combinant el lleure esportiu amb una visita pels orígens de la nostra història. La Via Augusta Romana, que travessa Catalunya de nord a sud tot seguint la costa i l’actual Gr-92. Les importants restes megalítiques que trobem a l’Alt Empordà amb dòlmens i menhirs, a banda de l’art romànic de Sant Pere de Rodes, Vilabertran i molts castells. Els orígens històrics i llegendaris del nostre país els veurem al Canigó i als monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. De Ripoll va dependre durant molts anys el gran monestir català, Santa Maria de Montserrat.

29
Fàbrega Enfedaque, Albert
itineraris de descoberta
Barcelona: Farell, 2006
30
el carrer Major de Catalunya
Descobrir Catalunya. Núm. 69 (oct. 2003), p. 36-77
31
Masmartí i Recasens, Sònia
Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2009
32
Payré i Roig, Didier
la muntanya mítica catalana
Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2005
Identifiquem les plantes remeieres i les plantes verinoses

La natura ha estat sempre una inesgotable font de remeis i verins casolans. Una gran majoria de les plantes, herbes, matolls i arbres tenen o han tingut un aprofitament de tipus terapèutic o per extreure verí. Fins i tot, això va donar lloc a un ofici molt popular en molts punts del Pirineu: les trementinaires, dones que collien plantes del bosc i el prat per fer-ne remeis o verins. Encara avui, plantes com l’àrnica, el teix, la farigola o el romaní es fan servir com a matèria primera de molts remeis. A casa nostra tenim també una de les plantes més verinoses de tot Europa: la tora blava, molt abundant al Pirineu, però extremadament tòxica.

33
D'Ambrosio, Ugo
Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2020
34
Agelet, Antoni
remeis i altres usos de 40 plantes de la cultura popular pirinenca
Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2003
35
Boada i Juncà, Martí
Barcelona: Pòrtic, 2008
Trescant per la nostra història més recent: els exilis del 1936 al 1945

Els anys trenta i quaranta del segle passat van ser molt convulsos: revolucions, una guerra civil i la Segona Guerra Mundial. Tot això va provocar una gran quantitat de desplaçaments de població, repressió i exili. Amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola, va haver-hi una primera migració de gent que simpatitzava amb un bàndol que no era el majoritari al lloc on vivia. Així, hi va haver gent que va passar de la zona republicana a la revoltada, i a l’inrevés. Amb el final de la Guerra Civil Espanyola, més de mig milió de persones van agafar el camí de l’exili, i molts per no tornar mai més. Finalment, després de l’any 1939, va haver-hi un tercer exili format per gent que fugia del nazisme i les seves persecucions. A finals dels anys noranta del segle passat i amb la creació del Memorial Democràtic es van recuperar, documentar i restaurar molts d’aquests camins de l’exili, que avui podem seguir tot recordant la nostra història més recent.

37
Ripol, Marc
Barcelona: Alhena Media, 2005
38
Aymamí i Domingo, Gener
Barcelona: Abadia de Montserrat, 1998
39
Piolet
Pirineus orientals : Camprodon-Prats de Molló = Caminos del exilio = Chemins de l'exil = Paths of exile = Wege des Exils
Barcelona: Piolet, 2016
40
Nickel, Claudia
espacios, textos, perspectivas
Sevilla: Renacimiento, 2019

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.