Viatge, muntanya i natura

Del 25 de maig al 30 de juny de 2022.

Sovint, quan pensem en les vacances, ens venen al cap grans viatges a indrets llunyans i ens oblidem de tot allò que tenim al costat: la muntanya, els paisatges i els horitzons més propers. En aquest cicle us volem presentar aquestes sortides i travesses per la natura, la majoria a l’abast del gran públic, a través de conferenciants que han trepitjat i trescat per aquests indrets. Us presentarem la nostra natura i geologia, amb l’objectiu que us enamoreu de tot allò que tenim al nostre món més proper.

Les grans travesses del Pirineu

A finals dels anys noranta, els guardes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van plantejar el repte de fer una ruta entre els nou refugis del parc, i ho van poder fer en menys de 24 hores. Així va néixer la mítica ruta “Carros de Foc”, una travessa que recorre tot el parc nacional amb una llargada de 55 km i gairebé 10.000 metres de desnivell, que podem fer en diversos dies. Després de “Carros de Foc”, han nascut altres travesses com ara “La Porta del Cel”, “Cavalls del Vent”, la “Senda de Camille”, la ruta “3.000 Ibones”, l’Alta Ruta de los Perdidos, la ruta de l’Aneto, l’Alta Ruta de Besiberris i l’Ata Ruta del Cadí, entre altres. Són rutes més o menys exigents, però que estan a l’abast de molts de vosaltres gràcies a una bona xarxa de refugis.

 

Pirineus catalans : les 10 millors travesses a peu ; de la Val d'Aran al Cap de Creus
Lara, Sergi
les 10 millors travesses a peu ; de la Val d'Aran al Cap de Creus
Sant Lluís: Triangle Postals, 2013
PIRINEOS_TRAVESÍAS CIRCULARES ENTRE REFUGIOS
Alejos, Luis
travesías circulares entre refugios
Bilbao: Sua, 2010
Certascan
Gamarra, Alejandro
circuits dels Mont-roig i Pica d'Estats, travessa dels refugis "la Porta del Cel"
Bilbao: SUA, 2005
Alta ruta de Los Perdidos : Monte Perdido-Vignemale
González Prieto, Luis Aurelio
Monte Perdido-Vignemale
Granollers: Alpina, 2016
El Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és el més gran de Catalunya i el de més recent creació. Inclou les altes conques del Noguera Pallaresa, la vall de Cardós i la vall Ferrera. Al seu interior hi ha una immensa xarxa d’estanys d’origen glacial, entre els quals destaquen el més gran de Catalunya, l’estany de Certascan, i l’estany més alt de Catalunya, situat a més de 2.800 metres d’altura. També hi ha un munt de cims, entre els quals destaquem la Pica d’Estats, que amb els seus 3.143 metres d’altura és el cim més alt de Catalunya. Al fons de les valls hi ha una munió de petits pobles molt acollidors amb importants obres romàniques. Tot el parc està dotat d’una gran xarxa de camins i refugis.

Parc Natural de l'Alt Pirineu
Palau, Jordi
Barcelona: Viena, 2010
Lagos del Parque Natural del Alt Pirineu : excursiones a 64 lagos
Delgado Perera, Yvette
excursiones a 64 lagos
Granollers: Editorial Alpina, 2019
Pica d'Estats, Mont-roig : Vall Ferrera, Valls de Cardós : Pirineu català
Vall Ferrera, Valls de Cardós : Pirineu català
Granollers: Editorial Alpina, 2020

2 Comments

  1. De vegades sembla que avui en dia, en aquest món de la digitalització, aquestes guies hagin quedat obsoletes. Però… sempre va bé dur-ne una a la butxaca quan viatges.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.