Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, Biblioteques de Barcelona organitza un cicle de xerrades dedicat a la reflexió sobre l’Art i gènere. Aquestes activitats volen posar en valor la creació artística de les dones i la seva influència en la cultura, a través de la història. La relació entre gènere i art ha estat marcada per la invisibilització, la marginalització i la lluita per l’accés a les mateixes oportunitats que els homes, tant en la producció com en la recepció de l’art. Tot i això, l’art també ha estat un espai de resistència i reivindicació, on les dones han trobat la manera de visibilitzar les seves veus i les seves realitats.
Es tracta de quatre xerrades on es parlaran de pintores icòniques del segle XX que han transcendit no solament per les seves obres, sinó també per les seves pròpies personalitats, que han contribuït a crear els mites. La primera xerrada és La pintora, la musa i el transgènere: Gerda Wegener i Lili Elbe, una aproximació a la vida i l’obra de dues artistes que van estar unides per forts vincles emocionals i artístics, en una relació sentimental que les va convertir en pioneres de la llibertat sexual. La segona xerrada és Emilie Flöge, l’eterna companya de Klimt, ja que més enllà del paper de musa de Gustav Klimt, la dissenyadora de moda Flöge va marcar tota una època a Viena dissenyant alguns models seguint la tendència Reformkleidung, vestit de la reforma, que buscava la llibertat de moviment, contribuïa a l’alliberament de les dones i desterrava la cotilla de la indumentària femenina. La tercera xerrada tracta sobre La pintora espiritista Hilma af Klint, una pionera del llenguatge abstracte abans que Vasili Kandinski, va promoure un art espiritual ple de significats i símbols que avui dia encara són de difícil interpretació. La quarta xerrada es titula A l’ombra de Pollock, Lee Krasner, i versarà sobre com la figura de Pollock va enfosquir la seva obra artística i, tot i això, va demostrar el seu valor com a dona i artista abstracta, i amb la desaparició del seu espòs es va bolcar en la seva pròpia obra i a transmetre el llegat del seu marit.
Aquesta guia vol ser un homenatge a les dones artistes, però degut al seu gran nombre, i tenint en compte la temàtica de les activitats del cicle, en aquest recull només us oferim una selecció de documents, principalment sobre dones pintores, que trobareu a les Biblioteques de Barcelona. Aquesta selecció de documents pretén, d’una banda, ser una invitació a descobrir-les a elles i a les seves creacions i, d’altra banda, provocar una reflexió de com el gènere ha influït en la creació artística, però també de com l’art ha tingut un paper clau en la reivindicació de drets, llibertats i igualtat.
1 Comment
En prenc nota. Poden ser xerrades ben interessants. Moltes gràcies.