La República invisible, un llibre que parla de llibres – Joan Peruga

1 min lectura
La república invisible - Joan Peruga

La república invisible - Joan Peruga

Peruga, Joan
La República invisible

Barcelona : Proa, 2004

 

La República invisible és la segona obra de l’historiador i escriptor andorrà Joan Peruga.

Peruga ens narra una història que se’ns va mostrant en la relació entre un periodista català i la directora de la Biblioteca Nacional d’Andorra, una bibliòfila que vol recuperar un llibre escrit al segle XIX per una aventurera gal·lesa, que suposadament visità el petit país del Pirineu.

La república invisible - Joan PerugaTot i que la recerca d’aquest llibre és l’argument de la novel·la, l’obra és un retrat del mite de l’Andorra utòpica que van dibuixar viatgers romàntics al segle XIX que s’atansaren al Principat, alhora que mostra l’Andorra actual, amb la seva diversitat d’orígens, aspecte que l’autor aprofita per parlar de la immigració i les identitats.

Des de les primers planes, el relat sedueix, perquè Peruga sap conjugar un llenguatge amè i profund alhora, molt ric literàriament, amb la confecció d’una trama engrescadora que conté certes dosis d’intriga, amb anades al passat, i on tot s’esdevé dins d´un marc de biblioteques, llibres, bibliòfils, llibreters i aventurers.

El resultat és un relat que transporta a un país amb olor de tinta, que si bé no és ni de bon tros idíl·lic, s’allunya de la tòpica Andorra de botigues, bancs, perfumeries i pistes d’esquí.

Joan Peruga tot i néixer a la població aragonesa de Santalecina, fa un munt d’anys que resideix al Principat d’Andorra. Llicenciat en Geografia i Història a la UAB de Barcelona, combina les tasques d’historiador i escriptor. Com a historiador en destaquen els seus estudis sobre el carlisme, mentre que com a escriptor alterna la seva la tasca de periodista a la premsa andorrana amb la de narrador.
 

Joan Peruga

Novel·les

Últim estiu a Ordino (1998). Premi Fiter i Rossell de novel·la.

La República invisible (2004) ha estat traduïda al romanès per l’editorial Meronia de Bucarest (2006).

Les seves dues darreres novel·les les ha publicades amb Editorial Andorra; El museu de l’elefant (2013), finalista del premi El lector de l’Odissea 2012, i Alcanadre (2016).
 

ArnauaCaboet

Pirinenca i de la mateixa manera que les trementinaires del segle passat, també he hagut de baixar a la plana a treballar. Sóc la Montse i em trobareu a la Montserrat Abelló.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

George Michael, la música de ball amb estil

Següent història

Tot sobre la rumba catalana

Últimas de Blog