Tharoor, Shashi. Bollywood
Barcelona : Tusquets, 2005
Sabíeu que Bombai és la seu de la major indústria de cinema mundial? Doncs sí, Hollywood es desbancada per Bollywood com se la coneix despectivament. Amb una producció de més de 1.000 pel•lícules anuals i 2.000 milions d’espectadors a tot el món, darrerament és més coneguda a Occident gràcies als números musicals que farceixen els filmi (pel•lícules hindús).
Ashok Banjara és el nostre antiheroi. Actor independent fracassat, fill de ministre, triomfa al cinema comercial gràcies a les seves cames llargues que li permeten rodar dotze pel•lícules d’acció de forma simultània. La nostra heroïna és Maya, una jove promesa que deixa de banda el seu futur brillant per dedicar-se al rol de mare i esposa. Tanca el cercle, el dolent de pel•lícula, en Pranay, actor de segona que exemplifica els valors de les estrelles compreses amb les causes humanitàries.
Tharoor mostra un Bombai glamurós, molt diferent al que hem pogut veure a pel•lícules com Salaam Bombay. Esdevé un relat irònic, divertit on les vides dels personatges s’entrellacen amb els guions de les pel•lícules que protagonitzen. Actors i personatges arriben a una simbiosi total on gairebé no podem distingir entre ficció i realitat. No obstant, Bollywood, com la Índia, també té una doble cara: explotació laboral, masclisme, etc. i l’autor no se’n oblida de denunciar-la.
Shashi Tharoor és periodista, escriptor i polític. Precisament la seva experiència a la política li permet fer en aquest llibre un retrat mordaç del funcionament i la corrupció de la classe política a l’Índia. Si voleu saber més sobre aquest autor, us recomano l’activitat Novel•les sobre Bollywood: realitat o ficció? Shoba De i Shashi Tharoor a càrrec de Sheri Ahmed, experta en cinema de Bollywood , el dilluns 24 d’octubre a les 19 h a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.
Per acabar us deixo amb els crèdits de Om Shanti Om pel·lícula divertida sobre els filmi que permet també conèixer els seus star-system una mica més. Recordeu que la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu disposa d’un fons especial de cinema del subcontinent indi. Bona lectura!
1 Comment
Sempre ens quedarà el Jazz i Paris.
Gràcies per comentar aquesta pel·lícula. Encara no l’he vist, però després de llegir la presentació, em posaré a la llista d’espera per veure el DVD.
Teresa