Nuestro grupo podría ser tu vida de Michael Azerrad

Nuestro grupo podría ser tu vida de Michael Azerrad és la història del moviment que va donar vida a l’escena de la música alternativa nord-americana durant la dècada dels vuitanta.

Sorgits després de la mort oficial del punk anglès, una part de la joventut americana desencantada, va intentar canalitzar, a través de la música, tota la ràbia que els generaven les polítiques conservadores de Ronald Reagan. Partint d’una actitud punk, basats en l’esperit Do It Yourself i en les ganes de tocar els instruments musicals encara que no en tinguessin coneixements previs, els joves van aconseguir difondre els seus ideals, gravar i publicar els seus propis discos i crear un circuit musical alternatiu a les grans discogràfiques. Van néixer centenars de fanzins, creats per fans i per als fans, que van servir per promocionar aquest moviment ignorat pels grans mitjans de comunicació, i van saber utilitzar les emissores de ràdio universitàries com altaveu per difondre el seu missatge i donar-se a conèixer.

A través de la història de tretze bandes representatives, podrem descobrir com es va forjar aquesta escena integrada per distribuïdores i discogràfiques independents, com SST, Dischord o Sub Pop, fanzines autogestionats com Maximum Rocknroll, Touch and Goo Search & Destroy que, amb el pas del temps, es van convertir en autèntics mitjans d’informació alternatius, i de com van aconseguir crear una xarxa de clubs, cases i locals de concerts que s’entenia al llarg de tot el país.

 
search destroy
 
Des del hardcore polític de Black Flag, passant pel naixement del moviment straight edge, que promovia abstenir-se de beure alcohol, fumar i consumir drogues, i escoltant el rock alternatiu de Minutemen o Dinosaur Jr., el punk rock de The Replacements, el hardcore punk al llarg d’una dècada fins a arribar a la publicació de l’àlbum Nevermind de Nirvana l’any 1991, moment en el qual el rock alternatiu va canviar per complet i es va obrir al mainstream.
 

black-flag
 
Azerrad ens explica en aquest llibre, ple d’anècdotes i entrevistes, la història d’aquests pioners de la música alternativa i de com, de mica en mica, van aconseguir canviar l’escena del rock en l’àmbit mundial. Per poder gaudir-lo amb més intensitat, des de la Biblioteca Vallcarca i els Penitents hem creat aquesta playlist que inclou tots els temes que apareixen en el llibre i que donen una visió molt àmplia del desenvolupament d’aquesta escena.
 


 

2 Comments

  1. Aquest llibre em va salvar la vida. El portava a la motxilla quan va passar l’atemptat de la Rambla de Barcelona. Em vaig quedar tancat dins del Carreful i em va anar d’un pèl que la furgoneta no se’m portés pel davant a mi també.

    Vam estar tancat al famós supermercat de La Rambla de Barcelona fins a les 11h de la nit, quan els Mossos ens van desallotjar poc a poc. Així que vaig aprofitar totes aquelles hores de confusió per a llegir-me bona part d’aquest llibre meravellós.

    Sense dubte, l’angoixa i la incertesa d’aquella situació van quedar minimitzades per la lectura d’aquestes pàgines. Moltes gràcies a la literatura!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.