Una història portàtil de la literatura infantil i juvenil

Historia portátil de la literatura infantil - Ana Garralón

Historia portátil de la literatura infantil - Ana Garralón

Garralón, Ana
Historia portátil de la literatura infantil y juvenil

Madrid: Anaya, 2001

Podem portar dins les nostres butxaques un compendi de la literatura infantil i juvenil des dels seus inicis fins a finals dels anys 80? Podem gaudir d’un viatge literari on conèixer el fil comú que uneix als grans recopiladors de contes, l’inici de la literatura de viatges, el simbolisme i les aventures dels grans personatges de tots els temps i la transgressió literària dels anys 60? Sí, de la mà d’aquesta obra que pertany a la col·lecció d’Anaya La sombra de la palabra.

Ana Garralón (1965), professora, traductora i crítica literària ens mostra i analitza una selecció personal i cronològica d’autors i obres de referència. El marc del que parteix és sempre cultural i històric, retratant una societat concreta on els esdeveniments socials van produir una determinada literatura.

Des de la tradició oral més antiga, passant pel primer llibre documental imprès adreçat als infants, l’Orbis sensualium Pictus (1658), l’autora fa un repàs argumentat dels grans noms de la literatura infantil i juvenil.

Els avanços científics conviuen amb Jules Verne; les colonitzacions són argument dels relats de James Feminore Cooper; Janusz Korczak, defensor dels drets dels infants, apareix a l’Europa d’entreguerres; el “maig del 68” arremet contra la factoria Disney mentre Roald Dahl acaba posant un dit màgic a la nafra d’una societat complaent.

I com a colofó, la caiguda del mur de Berlín que obrirà l’escletxa a les històries íntimes i fantàstiques adreçades als infants d’aquest món globalitzat.

2 Comments

    • És necessari conèixer l’obra i el compromís de persones com Korczak. A més de pedagog, és un autor clàssic de la literatura infantil i juvenil.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.