Welcome to the Sónar with the New Order

International - New order

International - New orderNew Order. International. [London]: London, cop. 2002

Aquest és el grup amb el qual el Festival Sónar inaugura avui la temporada 2012. No és gens estrany que s’hagi triat aquesta cançó com a promoció del grup i de tot el Festival Sónar. Fa només 29 anys que va fer “furor” a les pistes de ball de tot el món i va arribar al nº5 en el U.S. Billboard Hot Dance Club Play. Aquest és l’anunci promocional fet a la TV:

 
El grup britànic de rock New Order va néixer el 1980 amb els membres del desaparegut grup Joy Division. Amb una música amb un so molt propi amb fusió de música electrònica, new wave i pot-punk. Es tracta d’un dels grups més importants i influents de la música moderna actual. Els orígens del grup es van iniciar el 1976 quan Bernat Summer (guitarra), Peter Hook  (baix), Stephen Morris (bateria), i  Ian Curtis  (veu) van formar el grup Warsaw. Després van canviar el nom pel de Joy Division seguint el camí del punk del grup Sex Pistols. Amb el suïcidi del Ian Curtis es va dissoldre Joy Division. La resta del grup  decideix continuar i formen el grup New Order, incorporant a la teclista Gillian Gilbert (esposa de Stephen Morris). Al 1981 van treure el seu primer àlbum com New Order amb el nom de Movement, i encara amb un so clarament post-punk, heretat de l’època de Joy Division, amb títols com Ceremony.  En el seu segon disc 1981 -Factus 8- 1982 el grup inicia el que serà el grup en el futur: música electrònica amb la força heretada del post-punk i amb un punt més introspectiu. New Order, Depeche Mode i principalment Krafwerk van iniciar el camí de la revolució de la música pop a la dècada dels 80, incorporant el sintetitzador i l’electrònica. Tot això agafa forma i es tradueix en música el 1983 amb el següent disc Power, Corruption & Lies.  I a continuació podeu escoltar les següents cançons de l’àlbum International:

Blue Monday, aquesta va arribar a l’èxit a nivell mundial. Es va convertir en el senzill d’una discogràfica independent més venut de la història de la música, al nº1 a les llistes de música indie del Regne Unit i al nº9 a les llistes oficials. D’altres èxits rotunds es va obtenir amb temes con Confusion, Age of Consent i Thieves like us (va arribar al nº1). Abans del 3r disc Low-Life, van treure un altre èxit Murder (nº1 a les llistes indies del Regne Unit). Aquest disc incorpora més sintetitzadors i més samplers, però encara conserva els elements rocks de la seva proposta musical. Com a curiositat comentar la polèmica que es va organitzar pel contingut sexual de les seves lletres. Arribarà el 4r disc Brotherhood amb un altre super tema del grup: Bizarre Love Triangle (nº9 a les llistes del Regne Unit i 15 a les llistes d’Austràlia). Amb un  tema posterior True Faith arriben fins el lloc nº32 de la prestigiosa llista Billboard dels Estats Units. El 1989 es llença un dels seus millors àlbums: Technique. Incorporen en aquest moment el so techno, amb un punt de new wave. Aquest disc és un dels que inicien el canvi de tendència de la música de ball dirigida a l’hedonisme i la introspecció, amb influències de l’àcid house (de moda a Manchester en aquest moment), barreja del post-punk dels seus inicis, el so electrònic iniciat ja en el moment del Blue Monday i l’anomenat so Manchester encapçalat pels The Stone Roses i els Happy Mondays. L’àlbum va arribar al lloc nº1 de les llistes oficials del Regne Unit.  Aquest és el vídeo d’aquest tema:

http://youtu.be/cvr16VL18r4
Aprofitant la caiguda de la seva discogràfica Factory Records, el grup farà un descans de 2 anys fins el 1991 i es canviaran a la discogràfica London Records. El 1993 treuen el disc Republic, considerat el més accessible i un nou èxit internacional. El seu primer senzill Regret va esdevenir la peça de més èxit  a les llistes de ball dels Estats Units. Posteriorment van fer diferents recopilacions i el 1994 van decidir dedicar-se cadascú als seus projectes personals. Amb motiu del Festival de Reading el 1998 tornen a reunir-se i, fins el 2001 no treuen un nou disc Get Ready amb l’èxit Crystal. El 2005 abandona el grup Gillian Gilbert i torna Phil Cunningham i publiquen el nou disc Waiting for the siren’s call. Amb la marxa de Peter Hook  els diferents components del grup inicien col·laboracions externes al grup. A l’octubre del 2011 New Order  anuncia la seva tornada amb motiu de diverses presentacions benèfiques. Peter Hook va criticar la tornada  exclusivament per motius econòmics. El setembre van fer una mini-gira per l’Amèrica del Sud i ara estem a la espera del seu concert d’aquesta nit al Sónar de Barcelona. 

Welcome to the Sónar with New Order!!!
 

11 Comments

  1. Aquest disc sona molt interessant,perqué és una mescla de música electrònica i altres components de la música moderna que fan que sigi una combinació molt inovadora.

    • És un d’aquests grups que va trobar el seu so característic. Quan escoltes una cançó de New Order saps ben be que es tracta d’aquest grup. Una barreja com tu dius de música electrònica, new wave i post-punk… Un plaer pels sentits!

  2. M’encanten els New Order…i en especial la inconfusible Blue Monday…la de cops que l’hem posat per tancar la biblio!

    Blue Monday by New Order on Grooveshark

    • Tractant-se d’un grup amb més de trenta anys, això és tot un merit! Estic d’acord amb tu amb el Blue Monday. És tot un tros de cançó que no et canses mai d’escoltar-la, però que em dius del Bizarre Love Triangle, també és una passada!!

      Bizarre Love Triangle [Album Version] by New Order on Grooveshark

    • No sóc gaire fan de la música electrònica, però trobo molt aconseguit el vídeo dels New Order, una barreja d’imatges i música força interessant.

  3. Si. Es tracta d’un grup molt interessant. De seguida pots identificar els seus temes. Tenen un estil molt clar i definit.
    I en relació a la música electrònica i al Festival Sónar podem dir que estem a la nostra ciutat d’enhorabona. Després de realitzar una inversió d’aproximadament 4 milions d’euros la recaptació s’ha enfilat cap als 52 milions. Ha estat un èxit musical i també èxit econòmic

  4. Anda que no habré bailado veces la música de New Order!!!
    Después de su paso por el Sónar está claro que quien tuvo, retuvo…a pesar de los años, que es lo que realmente pesa. Aguantan de maravilla.
    Las canciones siguen estando de moda y los temas más conocidos no dejan de ser versionados (o en algunas ocasiones “ejecutados”) por otros cantantes o formaciones. Está claro que eso es ir sobre seguro.
    Larga vida a New Order!!!

    • Quan un tema, una cançó és bona, no sempre, però de vegades esdevé un clàssic. Aquest grup ha fet uns quants, hi ho aguanten tot: les versions, les execucions, les perpetracions dels agosarats…
      I aquest Sónar ja ha arribat al fil dels 100.000 visitants. Tot un èxit per la música, el Sónar i la ciutat de Barcelona!!

  5. Al meu bar vam treure totes les etiquetes de les ampolles de cervesa possibles… però res, les entrades li van tocar a un altre afortunat. Anar-hi haguès sigut una experiència increíble. New Order tenen, com Joy Division van tenir, un so molt especial i inconfundible. Són pura adrenalina. (Gràcies per existir!!) Temptation li va donar un puntazo a Trainspotting.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.