Beatriz Martin Vidal. Caperuza. Pájaro. Enigmas

Beatriz Martin Vidal

Ja hem ressenyat aquí Aura de Carlos Fuentes i les il·lustracions de Beatriz Martín Vidal ens produeixen la mateixa sensació de desassossec. Una mena de buit a l’estómac. Els seus llibres-imatge tenen una molt bona qualitat, un lirisme per adults i resultem molt evocadors. Hem de dir també que és una excel·lent dibuixant que amb les seves imatges ens transmet un món de sensacions i irrealitats molt properes al surrealisme i a l’oníric. Els colors són  els autèntics protagonistes a cada llibre: vermell intens, blau aiguamarina, groc daurat, blanc i negre… Les tècniques també van variant: grafit, aquarel·les, acrílic, oli,… Una delícia, tot plegat.
 
Diu a la web Un periodista en el bolsillo:
 

La verdad es que nunca estoy segura de si aprendo algo con cada libro o si lo que encuentro son más preguntes.. Las preguntas son llaves. No hay nada más inspirador. Cada libro es un desafío. Creo que no he hecho nunca un álbum sin sentir que estoy al límite de lo que sé hacer.

 

Caperuza

Martín Vidal, Beatriz
Barcelona : Thule, 2016

Una versió del clàssic ple d’imatges en primer pla de la cara de la noia enfrontada al terrible llop. No hi ha una sola lletra però no ens fan falta per transmetre l’horror davant el llop i l’omnipresència del vermell. Una nena amb grans ulls i llavis carnosos se l’apropa perillosament…i com surt de dintre de la panxa de l’animal unes planes més endavant.

 

A Un periodista en el bolsillo, reflexiona:
 

Es como un sueño sobre Caperucita Roja, y ese sueño no es exactamente mío, es la versión un poco informe y de muchas facetas que cada uno de nosotros tenemos sobre esa historia.

 

 

Enigmas

Martín Vidal, Beatriz
Barcelona : Thule, 2016

Un repàs a contes universals, aquesta vegada amb un petit text. Amb imatges que tenen molta, molta força visual ocupant les dues planes del llibre obert. I preguntes com les que segueixen:

Blancaneus, era morta o estava dormint?

Què va ser de la Caputxeta Blanca, la qual no va tornar del bosc?

A Rapunzel, la va alleugerir perdre la llaaaaarga trena?

 

El Pacto del bosque

Martín Garzo, Gustavo
Madrid : El Jinete azul, cop. 2010

I, per últim, una col·laboració. Imatges a doble plana com en un zoom fotogràfic o fins i tot amb aire cinematogràfic. Dos germanets, un d’ells un bebè, no atenen les instruccions familiars i surten del cau… S’apropen perillosament a una lloba a punt de parir a la que ajuden i en agraïment els cadells juguen amb les criatures. Així es va segellar el pacte del bosc entre llops i conills. Una gran tendresa traspuen les planes i les criatures, absolutament realistes en els seus trets físics.

 

Podeu consultar la plana web de la il·lustradora és aquesta i el seu blog. Per si voleu fer-li una ullada a tot el que publica la Beatriz Martín Vidal, una dibuixant plena de personalitat i amb un món propi que ens vol transmetre a cada àlbum.

Finalment, la revista Babar li va fer una entrevista força interessant. Podeu llegir-la en aquest enllaç.

Gaudiu dels contes i de la seva capacitat evocadora amb les criatures o sols.

 

3 Comments

  1. M’agraden molt les seves il·lustracions i els seus contes perquè sempre tenen més d’una lectura. A vegades són tan fosques les imatges que dubtes de si són adequades pels infants. Però clar, els contes originals són molt més cruents que les versions edulcorades que circulen actualment i la realitat, també és així. O sigui, que són llibres per llegir i mirar molt molt detenidament.
    Està molt bé que la recomaneu aquí perquè crec que la Beatriz Martin Vidal no és massa coneguda i val la pena descobrir-la (i la seva web és fantàstica!).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.