Peter Sis

La il·lustració txeca és força peculiar, destacada i de gran sensibilitat i qualitat. Aquí ja vam ressenyar la personalitat artística de Kveta Pacoska. Degut a les circumstàncies històriques dels seus països alguns dels seus artistes van haver de marxar dels seus llocs de residència cap a d’altres indrets.

Aquests és el cas de  Peter Sis  que va néixer a Brno (República Txeca) l’any 1949. Les vicissituds de la seva biografia expliquen la seva manera de dibuixar i els seus temes: arquitectònica, diríem, i de recorreguts. Amb un puntet nostàlgic,  dibuixos plens de detalls i informació, petita i minuciosa, amb sorpreses. Res hi ha de prescindible a les seves planes.

Va rebre el prestigiós premi Cristian Andersen l’any 2012. I la seva obra rep influències de Quentin Blake i Edward Gorey.

Des de el 1982 resideix als Estats Units. Amb motiu de les Olimpíades que es van celebrar a la ciutat de Los Angeles  ja no va poder tornar al seu país pel boicot de l’antiga Unió Soviètica. La seva història i peripècies personals queden reflectides als seus àlbums que parlen de la llibertat, del pensament, de la nostàlgia del seu país o de com li va influir la situació política.

I ara, el que més ens agrada després d’aquests apunts biogràfics que ens ajuden a entendre com dibuixa i quina cosa dibuixa: una selecció dels seus llibres. Preciosistes i plens de detalls, de màgia i  de mons.

Comentem/Us presentem tres biografies: les de Antoine Sant Exupéry, Charles Darwin i Galileu Galilei. Un parell de llibres que tenen a veure amb les seves vivències infantils a Txèquia (Les trois clès d’or de Prague i El mur). Un parell de llibres recullen l’experiència americana i que va dedicar a la seva filla (Madlenka i El gos de Madlenka). I, per últim, Robinson, al voltant del conegut nàufrag de la novel·la de Daniel Defoe.

 

Sís, Peter El Piloto y el Principito : la vida de Antoine de Saint-Exupéry

Sís, Peter

El Piloto y el Principito : la vida de Antoine de Saint-Exupéry

Madrid : Sexto Piso, 2014

Es una biografia dibuixada, com és habitual en aquest il·lustrador, al mateix estil que els llibres miniats de l’Edat Mitjana. A doble plana, també com és comú a Peter Sis. No sé què és mes maco, el text -clar, concís i rigorós- o els dibuixos, plens de l’èpica i la lírica de Saint Exupéry.
 

 

Sís, Peter L’Arbre de la vida : un llibre que il·lustra la vida de Charles Darwin, naturalista, geòleg i pensador

Sís, Peter

L’Arbre de la vida : un llibre que il·lustra la vida de Charles Darwin, naturalista, geòleg i pensador

Barcelona : RqueR, 2004

Amb mapes, vaixells i edificis amb composicions dinàmiques i que no es repeteixen a cap doble plana i que serveixen per explica el viatge del Beagle i les seves repercussions a la teoria de l’evolució.
 

 

Sís, Peter Mensajero de las estrellas : libro que narra la vida del famoso científico-matemático, astrónomo-filósofo, físico Galileo Galilei

Sís, Peter

Mensajero de las estrellas : libro que narra la vida del famoso científico-matemático, astrónomo-filósofo, físico Galileo Galilei

Barcelona : Lumen, 1996

Utilitzant les paraules del propi Galileu que va contradir l’església i el coneixement científic establert amb les seves noves teories. Es va construir un telescopi i va escriure un llibre amb totes les seves anotacions. La imaginació de Peter Sis fent la composició de les planes, de nou, no deixa de sorprendre.
 

 

Sís, Peter Les Trois clés d’or de Prague

Sís, Peter

Les Trois clés d’or de Prague

Paris : Grasset Jeunesse, 2007

Un nen camina pels carrers solitaris i enigmàtics de una de les ciutats més fascinants de l’Europa de l’Est: Praga i ens explica els seus trets més característics, com el seu famós rellotge astronòmic. Sembla una guia per criatures, però no ho és.
 

 

Sís, Peter El Muro : crecer tras el telón de acero

Sís, Peter

El Muro : crecer tras el telón de acero

Barcelona : Norma, 2009

De caire autobiogràfic explica les vivències d’un nen que ha crescut darrera del bloc soviètic.
 

 

Sís, Peter Madlenka

Sís, Peter

Madlenka

Barcelona : Ekaré, 2018

Dedicat a la seva filla, fa un repàs dels habitants del món al llarg de la illa de cases que visita una encantadora nena vestida amb botes de pluja i paraigües. Ambientat a la cosmopolita Nova York.
 

 

Sís, Peter El Gos de Madlenka

Sís, Peter

El Gos de Madlenka

Barcelona : Lumen, 2002

Un recorregut arquitectònic pels carrers seguint les peripècies de la noieta que vol un gos i els pares que li diuen que no. Visita amb el seu animalò imaginari al forner, la pintora, Egipte i d’altres mons plens d’imaginació i torna a casa amb una gran sorpresa…
 

 

Sís, Peter Robinson

Sís, Peter

Robinson

Barcelona : Ekaré, 2018

Amb un vaixell senzill i preciós un nen camina cap a la reafirmació i cap a una illa maquíssima, com la dels nostres somnis, selvàtica i plena de vegetació exuberant. El mar també és molt present, amb el seu blau intens i profund.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.