Catalunya: guia d’arquitectura moderna : 1880-2007

Catalunya. Guia d'Arquitectura moderna 1880-2007

Catalunya. Guia d'Arquitectura moderna 1880-2007Pla, Maurici. Catalunya: guia d’arquitectura moderna : 1880-2007. Barcelona : Triangle, DL 2007

“L’arquitecte és l’home sintètic, el que és capaç de veure les coses en conjunt abans que estiguin fetes”
Antoni Gaudí.

Sou de les persones que mentre camineu per la ciutat no alceu mai la vista? Doncs no sabeu el que us perdeu!

De vegades els carrers ens amaguen petits tresors, per descobrir-los només cal aturar-nos un moment i contemplar allò que ens envolta. Si parem prou atenció, podem topar-nos amb autèntiques joies arquitectòniques, les quals han anat trobant més o menys fortuna; algunes s’han convertit en grans centres de pelegrinatge, d’altres passen més desapercebudes.

Torre Agbar
Torre Agbar – Jean Nouvel
Casa Planells
Casa Planells – Josep Maria Jujol

 

 

 

 

 

 

 

Sigui com sigui, totes hi tenen cabuda dins d’aquesta guia, que descriu les 417 obres realitzades a Catalunya més destacades des del Modernisme fins els nostres dies.

L’obra divideix Catalunya en 3 zones (costa, interior i muntanya) i, a la vegada, en 10 àmbits geogràfics diferents (Figueres, Girona, Barcelona, Tarragona, Tortosa, Olot, Vic, Manresa, Lleida i la Seu d’Urgell).

També ens suggereix diverses rutes que parteixen de cada capital d’àmbit.

Alçat Sagrada Família
Alçat Sagrada Família

Tots els edificis vénen acompanyats d’una fitxa amb un comentari descriptiu i fotografies, alguns també inclouen plànols i dibuixos.

Així, per una banda, la guia ens proporciona suficient informació per “sortir” del circuit clàssic de visites de Barcelona i ens descobreix edificis menys cèlebres, però igualment interessants. Com ara l’Hotel Park d’Antoni de Moragas o l’edifici fòrum de Jacques Herzog i Pierre de Meuron (emplaçament del nou Museu Blau).

Hotel Park
Interior de l’Hotel Park – Antoni de Moragas
Edifici Fòrum
Edifici Fòrum - Jacques Herzog i Pierre de Meuron

 

 

 

 

 

I per l’altra, tot plegat és l’excusa perfecte per planificar una sortida fora de la ciutat comtal i acostar-nos, per exemple, a El Pinell de Brai, on hi trobarem el Celler Cooperatiu del Sindicat Agrícola i Molí d’oli de Cèsar Martinell o a Reus, ciutat que acull l’Institut Pere Mata de Lluís Domènech i Montaner.

Celler Pinell
Celler cooperatiu del Sindicat Agrícola – Cèsar Martinell
Pere Mata
Interior Pavelló dels Distingits Institut Pere Mata – Lluís Domènech i Montaner

 

 

 

 

 

 

Sens dubte, es tracta d’una magnífica guia per donar a conèixer el nostre patrimoni arquitectònic a aquelles persones amb prou interès i curiositat per gaudir de part important de la nostra cultura.

Finalment, i per acabar de convèncer els que encara estàveu un xic indecisos, un petit recorregut per l’exterior ondulat de la Masia Freixa situada a Terrassa (fitxa 229 de la Guia d’Arquitectura Moderna).


 

1 Comment

  1. Anar pel carrer alçant la vista és una qüestió d’hàbit i una autèntica aventura: sempre et trobes amb alguna sorpresa. Aquesta guia pot ser una bona excusa per a fer alguna que altra ruta desconeguda. La consultaré!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.