Sara Mesa - Cicatriz

Sara Mesa - Cicatriz

Mesa, Sara
Cicatriz

Barcelona: Anagrama, 2015

 
Sonia viu en una petita ciutat i treballa en un arxiu. La seva vida no és la més excitant que es pot tenir. És una lectora voraç i el seu somni és escriure. En un xat d’internet va establint una relació virtual amb Knut, un dels membres més actius, conegut per les seves contundents opinions. A poc a poc Knut va forçant una relació cada cop més íntima a cop de regals. Primer, són llibres; més tard, roba i llenceria de marca. La relació s’allarga en el temps i Sonia és conscient dels riscos de tan peculiar situació però no pot evitar sentir-se atrapada per aquest personatge misteriós.

Sara Mesa ha escrit una inquietant novel·la psicològica sobre les relacions de dependència, que transmet a la perfecció un món claustrofòbic, un clima d’opressió i sordidesa.

Primer de tot, cal destacar el retrat dels personatges. Sonia sembla actuar la majoria de les ocasions per tedi i passivitat. Les seves motivacions ens resulten de vegades inescrutables i desafien el sentit comú del lector. No, no és fàcil l’empatia amb ella. Per la seva banda, Knut és ambivalent, culte i dominant. Exerceix un poder d’atracció sobre Sonia, alhora que sembla ocultar alguna cosa… En efecte, resulta bastant antipàtic.

A la sensació d’ofegament que provoca la novel·la també contribueixen altres factors que l’autora manega amb mestria. Per exemple, la sensació de repetició en l’acció o la gairebé absència d’altres personatges (hi ha aparicions puntuals del marit i fills de la Sonia. L’acció igualment transcorre habitualment en espais interiors i la comunicació entre els protagonistes és pràcticament sempre virtual. Només es veuran finalment les cares en una inquietant trobada a la ciutat de Cárdenas.
 

Sara Mesa
 
Cicatriz és una història sobre l’amor en un món on cada cop ens relacionem de forma més impersonal a través de pantalles. O sobre la insatisfacció vital d’aquells que no se senten realitzats professionalment ni sentimentalment.

També podem veure una lectura sobre la capacitat dels diners per corrompre i imposar la seva lògica a les interaccions personals, segurament com a metàfora de tota relació desigual on el més fort s’acaba imposant mitjançant la humiliació. Planteja qüestions interessants: tots tenim un preu? Pot ser un rebel algú que roba als grans grups comercials però que només sap seduir o fidelitzar l’altre amb béns de consum?

Podeu saber-ne una mica més de la boca de la mateixa autora en aquesta entrevista promocional al canal “La Cueva del Erizo”:


 

6 Comments

  1. Una molt bona novela i de les millors publicades dels últims anys que es resisteix a la literatura comercial.

  2. Encara no he llegit aquesta autora de la qual tothom en parla! Després de llegir l’entrada del blog i els comentaris, està clar que l’avanço uns quants llocs a la interminable llista de pendents.

    • Coincideixo amb els comentaris anteriors. Una bona lectura, que et sorprèn i t’ enganxa. Molt recomanable!!!

  3. Acabo de descubrir a esta escritora con “La Familia”. Muy recomendable. Muy interesante la presentación de la historia como rompecabezas con saltos en el tiempo.

  4. Acabo de descubrir a esta escritora con “La Familia”. Muy recomendable. Muy interesante la presentación de la historia como rompecabezas con saltos en el tiempo. Seguiré descubriendo a esta autora.
    Gracias por la entrevista publicada

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.