Michel, François. L’Ecologia al teu abast. Barcelona: Estrella Polar, 2010. Il·lustracions de Marc Boutavant.
De què parlem quan parlem d’ecologia? Què és el medi ambient? I un ecosistema? Quines funcions desenvolupa l’atmosfera? Quin impacte han tingut els canvis provocats per l’ésser humà en la natura? Com generem la contaminació, i quines conseqüències provoca? Tot i que els grans ja sabem les respostes a aquestes preguntes, com explicar als més menuts aquests conceptes que poden resultar força abstractes?
Aquestes i altres qüestions es responen en aquest llibre de forma planera, que serveix tant per a que nens amb autonomia lectora descobreixin tot l’abast que té l’ecologia, com per a que sigui utilitzat pels adults per a introduir els més petits en aquesta matèria que ens demana cada cop una actitud més compromesa i responsable amb l’entorn més immediat. Les il·lustracions, senzilles i coloristes, acompanyen els textos afegint sentit i significat, i amenitzant la lectura.
El llibre s’estructura en capítols, tot i que es poden agrupar en cinc grups diferenciats. Primerament, una sèrie de capítols ens introdueixen en conceptes generals com ecologia, medi ambient o ecosistema; un segon grup ens endinsa en el funcionament de la cadena alimentària, el cicle de l’aigua i l’atmosfera; la contaminació de l’aigua de rius i oceans, de l’aire i de les muntanyes es tracta en un tercer apartat; el quart, ens parla entre altres qüestions del reciclatge, la radioactivitat i la modificació genètica dels aliments. Finalment, trobem una secció que ens planteja què podem fer nosaltres, s’acompanya amb un qüestionari de preguntes sobre el contingut del llibre, un petit diccionari de conceptes bàsics i un llistat d’adreces locals on trobar més informació.
Ja no valen excuses per a no difondre l’ecologia entre els més petits!
Fundació Catalana de Residus i Consum Responsable
Ecologistes en Acció
Greenpace
2 Comments
Un llibre molt encertat ja que viure respectant el medi ambient és qüestió d’hàbits i els hàbits, si no s’adquireixen a la infància, malament rai!!!!
Els hàbits estan molt bé, però el llibre pateix del mateix que moltes altres obres sobre el tema: el punt de vista antropocèntric.
Mentre no s’eduqui en tenir clar que no som (ecològicament) el melic del món i que la Terra se les apanyarà molt bé sense nosaltres quan ja no hi siguem, que totes les especies vives (animals, fongs, plantes…) necessàriament consumeixen i que és bo consumir (altre cosa és l’abús de consum, en tots els àmbits, que fem), que totes les especies tenen un principi i un final i que la nostra no té massa futur ni fa res per tenir-lo (ans al contrari), la resta no sobra però és molt insuficient.