“La historia desde mi balcón” de Tomás Alcoverro

La historia desde mi balconAlcoverro, Tomàs. La historia desde mi balcón: testigo directo de la marea árabe. Barcelona : Destino, 2011

Els enfrontaments entre coptes i musulmans a El Caire, la mort de Moammar al-Gaddafi a la ciutat líbia de Sirte, la designació de la pel·lícula “¿Y ahora dónde vamos?” de la directora libanesa Nadine Labaki (autora també de l’interessant film “Caramel”) com a candidata a l’Òscar a la millor pel·lícula estrangera, la condemna a 1 any de presó i 90 fuetades a l’actriu iraní Marzie Vafamehr per la seva participació a una pel·lícula… Orient Mitjà sempre és notícia.

Per a entendre millor tot aquest panorama social i polític us recomanem l’últim llibre de Tomàs Alcoverro, “La historia desde mi balcón”.

Alcoverro, que és corresponsal a Orient Mitjà des del 1970 i resideix actualment a la ciutat de Beirut, ha estat testimoni de guerres, cops d’estat, invasions i tot un seguit de moments crucials de la història d’aquests territoris.

La historia desde mi balcon - Tomas_Alcoverro
Tomas_Alcoverro - Font: La Vanguardia

“Nacido en Barcelona, una ciudad que entonces daba la espalda al Mediterráneo, ensimismada pobre bajo la dictadura y en cuyas Ramblas, ya menos canallas que las que describieron escritores franceses como Carco, Pierre de Mandiargues o Gener, se pavoneaban los marines de la Sexta Flota norteamericana del brazo de las prostitutas, hice más tarde de Beirut mi ciudad” escriu el periodista.

El llibre “La historia desde mi balcón” està constituït per un recull de cròniques elaborades a peu de carrer des del Líban, Iraq, Iran, Algèria i Egipte, entre d’altres països. L’autor també dedica un capítol especial a les ciutats portuàries protagonistes de la història del Mediterrani i a l’Àfrica i els orígens de la esclavitud.

Amb el seu estil amè i acurat, aquest autor, que el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi, denuncia des dels matrimonis infantils d’Aràbia Saudita a la prohibició de les autoritats libaneses que no permeten que assisteixi públic als partits de futbols per evitar conflictes entre els representants de les diferents religions que habiten el país.

El llibre sencer és ple de sucoses anècdotes, com, per exemple, que “El quadern gris” de Pla es llegeix a la Universitat de Teheran o la història de l’últim contacontes de la bella ciutat de Damasc.

Podeu llegir més cròniques de Tomàs Alcoverro al seu bloc de “La Vanguardia”.


 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.