El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Aquest dia té el seu origen en l’any 1975, any en el qual es va organitzar a Belgrad el Seminari Internacional de l’Educació Ambiental i que va comptar amb la participació d’experts de més de 70 països.
En aquest seminari es van establir els principis de l’educació ambiental dins del marc dels programes de les Nacions Unides, el resultat va ser la Carta de Belgrad.
Aprofitem aquesta efemèride per recomanar-vos alguns àlbums il·lustrats que tracten sobre aquest tema. Recordeu que a Biblioteques de Barcelona podeu descobrir-ne molts més.
En aquest multi premiat àlbum sense mots, sereu lliures per construir una trista història de destrucció mediambiental, de veure com és de fàcil convertir un paradís natural en un desert i de com, a la llarga, la natura sempre reneix.
A les primeres imatges veiem una illa inhòspita on animals i vegetació viuen en harmonia i on sembla que la vida humana es fa complicada, però a mesura que els efectes d’un possible canvi climàtic la converteixen en un lloc més amable per viure, arriben els primers humans. Al principi humanitat i natura conviuen i es relacionen de manera respectuosa i sostenible, però tot canvia amb l’arribada de més població i el descontrol urbanístic acaba convertint l’illa en un lloc inhabitable i de nou inhòspit, per descobrir-nos finalment el poder de la natura.
Dos germans hereten un bosc. Cadascun d’ells entén la natura de diferent manera. El primer gaudeix d’ella i s’adapta a tot el que li ofereix, el segon projecta transformar-la.
El bosc dels germans és un àlbum il·lustrat que convida a la reflexió sobre la relació entre la humanitat i l’entorn natural, sobre la necessitat o no de transformar la natura i el retorn que obtenim un cop culminada aquesta transformació.
Aquest àlbum ens proporciona arguments per debatre sobre la importància de la conservació del medi ambient i el respecte vers la natura.
De nou, tenim un espai inhòspit per on es desplaça una persona a sobre d’un animal. De sobte, arriben al que sembla una gran xemeneia que desprèn molta contaminació, entren i l’apaguen. Aquest gest és una metàfora per explicar com de nociva pot arribar a ser la contaminació per a la natura, i alhora demostra que els petits gestos, encara que siguin aïllats i sovint decebedors, també son importants.
Un àlbum sense mots sobre les energies contaminants, l’etern dilema entre els seus beneficis i la seva perillositat i sobre l’ésser humà i el seu poder per canviar el món.
4 Comments
Una meravella i tema molt d’actualictat.
Gràcies pel teu comentari. Tema actual i molt important.
Molt bones recomanacions!
Gràcies, i gràcies per comentar.