¿Existe la muerte?, la visió de Luján Comas i Anji Carmelo

Ocàs

¿Existe la muerte?

CARMELO, Anji; COMAS, Luján

¿Existe la muerte?

Barcelona: Plataforma, 2014

 

Quan algú et parla de la mort, els sentiments que inconscientment et venen al cap són tots negatius, o almenys, quasi tots: por, dolor, buit, solitud, tristesa… almenys a Occident quan es parla de la mort es parla, sobretot, de pèrdua. La primera vegada que vaig escoltar parlar a la Doctora Luján Comas em va sorprendre la manera com tenia d’enfocar un tema tan delicat, com és la mort, des d’un altre punt de vista. És complicat parlar precisament d’aquest “punt de vista” sense que, directament, se li posi aquesta etiqueta de llibre esotèric i més, si tampoc se li dóna una oportunitat.

Luján Comas el que ens diu en aquest llibre és que la mort no és el final: Només és un pas cap a un altre lloc. Oi que això et pot sonar a un argument d’alguna pel·lícula? El cert és que abans de dedicar-se a la medicina integrativa, on aquesta visió de la vida i la mort té molt a veure, la doctora Comas, llicenciada en Medicina i Cirurgia, va treballar durant 32 anys com anestesista, especialitzada en cirurgia cardíaca a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Què significa això? Que ha pogut ser testimoni directe d’experiències de fets que no tenen una explicació lògica… almenys segons el que ens han explicat des de sempre: la mort és el final de la teva existència, de tot. Però què passa quan tot apunta a la mort clínica d’una persona, i totes les proves mèdiques així ho confirmen però després el resultat final és la vida? D’altra banda, hi ha tota una sèrie d’experiències viscudes per persones a qualsevol part del món anomenades ECM (Experiències properes a la mort). Has sentit parlar alguna vegada d’una ECM?

 

” Una ECM es un estado especial de conciencia que experimentan algunas personas durante un paro cardiorrespiratorio que puede sobrevenir en diversas situaciones próximas a la muerte. (…) Los sucesos que experimentan las personas cuando están clínicamente muertas o cercanas a la muerte se llaman ECM y fueron presentados en 1975 en el libro La vida después de la vida, de Raymond Moody, doctor en filosofía y psicología.”

 

A tot el món hi ha relats de persones que expliquen alguna mena de trobada amb familiars ja morts o que poden relatar perfectament les converses entre metges i infermeres quan ja estaven clínicament morts, per exemple. Si som energia i sabem que l’energia no es destrueix si no que es transforma, Podria ser aquesta la clau per entendre aquest tipus d’experiències? El que destaca d’aquest llibre precisament és el coneixement d’una doctora que ha canviat la seva forma d’entendre la vida i la mort precisament per la seva experiència personal i laboral.

 

Anji Carmelo (esquerra) i Luján Comas (dreta)

 

Luján Comas comparteix l’autoria d’aquest llibre amb Anji Carmelo. Doctora en Metafísica per la University of Metaphysics de Los Ángeles, dedica el seu temps ajudant en processos de dol i enfermetat. En aquest sentit, té molts llibres publicats per poder superar processos com el dol i la pèrdua. A les biblioteques pots llegir alguns d’aquests llibres.

¿Existe la muerte? és un llibre on les dues autores es qüestionen la visió tradicional de la mort: Si la consciència la crea el cervell, quan aquest deixa de funcionar també desapareix l’altra. Però, això és realment així? Les autores ho posen en dubte a causa dels nous descobriments que hi ha hagut en els camps de la medicina i la física quàntica.

“Dice Fritz-Albert Popp, biofísico alemán: Los seres vivos no somos únicamente una reacción química, sino que, además, somos paquetes de energía cuántica y emitimos un campo biofotónico de características electromagnéticas y holográficas que se interrelaciona con nuestro alrededor intercambiando información constantemente, sin que haya en esta información reacciones químicas, dentro de un campo de energía conectado con todo. Este campo hace posible y es el responsable de las funciones más elevadas de nuestra mente y es la fuente de información que guía el crecimiento de nuestros cuerpos.

Estamos vinculados, involucrados y somos inseparables de este campo. Einstein lo llamó “el campo como la única realidad”. El universo es una trama de interconexiones. En el mundo subatómico todo es un campo unificado, una red energética y de interconexión.”

i encara continua…

“En nuestro cerebro, la formación reticular, el córtex cerebral, sobre todo, el frontal, el temporal, el parietal y la vías de conexión entre el córtex y el tronco cerebral a través del tálamo y del hipocampo nos permiten experimentar la conciencia. Pero no son la conciencia.

Para mí, la conciencia es un estado del alma que se manifiesta en el físico a través de una capacidad de autorreflexión, de darse cuenta, de discernir, de decidir. No está en el cuerpo físico.”

 

Et convido a la seva lectura per fer-te reflexionar sobre el concepte de la mort, però també de la vida. Una no pot estar separada de l’altra perquè, ens agradi o no, van lligades.  I és cert que potser, i sobretot a Occident, la visió de la mort és un concepte més negatiu que a Orient, on el tema de la reencarnació juga un paper important en aquesta manera de veure la mort… o la vida. Són diferents formes de veure el mateix concepte i aquest llibre busca donar-li una altra mirada. És un tema complex però ple de matisos i aquí és on, aquest llibre, et pot donar una altra visió de la realitat.

 

A continuació, pots veure una entrevista amb les dues autores del llibre:

 

 

Si cambiamos nuestra visión sobre la muerte, cambiaremos nuestra manera de vivir.

3 Comments

  1. Gràcies Sílvia pel teu comentari. A mi realment em va sorprendre molt la seva lectura no només per aquesta part testimonial de la Dra Comas si no també, per tota aquesta mirada positiva cap a la vida. Espero que t’agradi 🙂

  2. Muy buena recomendación!! Imprescindible leerlo o ver algunas entrevistas suyas hablando sobre este tema del que todos deberiamos mirar de frente. Gracias!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.