Aquest cicle, titulat com la novel·la de Francesc Candel, vol ajudar a donar visibilitat a la feina de recuperació de la memòria que es fa a molts barris, i recuperar l’esperit de pertinença, solidaritat, dignitat i lluita. A més de descobrir espais singulars i poc coneguts de la ciutat.
Testimoni supervivent d’una època i d’una experiència immigratòria ben dura i complicada, a través de la pròpia experiència i d’aquesta manera tan original, clara, humil i senzilla d’expressar-se, Candel es convertí en personatge clau per donar a conèixer i millorar aquella ‘altra Barcelona’ que va néixer, créixer i desenvolupar-se a partir de les primeres barraques de Montjuïc. La voluntat de fer-se sentir, de denunciar la situació social en què es trobava immers aquell món que avui es coneix com la Zona Franca, la narració original de la seva pròpia experiència el van convertir per dret propi en cronista inesperat d’una Barcelona completament desconeguda per gran part de barcelonins”
Genís SINCA. Paco Candel a l’aula Diferents mirades migratòries i un sol fet: Candel La llibertat d’expressió.
Biografies i memòries

El Barri vell de Port : imatges i records
ANGLÈS I GONZÀLEZ, RamonBarcelona: Ajuntament de Barcelona. Districte de Sants-Montjuïc, 1999
Obres de ficció
La literatura afegeix un valor al paisatge i a la història. Gràcies a Candel, el Port, les Cases Barates, Can Tunis hauran existit com a realitat diferenciada i en sabrem amb més precisió el batec i les passions que les estimulaven.
Ignasi RIERA. Candel, Paco o Francesc
Activitats del cicle: