Najat El Hachmi, autora del Pregó de la Mercè 2023

Un dels actes que no pot faltar el primer dia de les festes de la Mercè és el Pregó. Aquest any la convidada a fer-lo és l’escriptora Najat El Hachmi, i tindrà lloc el divendres 22 de setembre de 2023, a les 19 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Escriptora catalana d’origen marroquí, va néixer a Beni Sidel ( Nador, Marroc ), quan el seu pare ja havia emigrat a Catalunya. Quan tenia 8 anys, es va traslladar a Vic a gràcies al reagrupament familiar.

El seu primer llibre  Jo també sóc catalana (Columna, 2004) és estrictament autobiogràfic i tracta principalment de la identitat i l’arrelament al país on ha crescut. Els eixos vertebradors de la seva obra narrativa i assagística són l’expressió emocional de la seva identitat en tant que dona i migrant i el xoc cultural que representa l’esvoranc entre la seva identitat cultural d’origen i els costums de la terra d’acollida.

El seu llibre  L’últim patriarca (Planeta, 2008), que  la va fer popular en ser mereixedor del Premi Ramon Llull de novel·la, tracta la història d’un immigrant marroquí instal·lat  a la Catalunya central. Una figura despòtica i autoritària que es trobarà com es qüestiona el seu poder i es capgira el paper que tradicionalment ha estat atribuït a les dones.

La seva darrera obra de ficció va ser el llibre Dilluns ens estimaran (Destino/Ed.62 , 2021), guardonada en aquest cas amb el premi Nadal. És  una història sobre una jove que vol ser protagonista de la seva vida tot deixant enrere els llasts ancestrals que se li imposen per tradició cultural. L’entorn opressiu en el que viu farà que hagi de pagar un preu molt alt per a aconseguir les seves aspiracions.

 

L’obra de Najat El Hachmi és ja un referent cultural que reflexa la condició de la dona migrant i pretén el seu alliberament dels rols patriarcals als quals semblava condemnada.

“Els drets fonamentals de les persones, entre els quals es troba la igualtat entre homes i dones no poden, en cap cas, quedar supeditats a la llibertat de culte”.

Bona Mercè!

Imatge de ©Xavier Torres-Bacchetta

4 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.