George Lakoff
No pensis en un elefant! Llenguatge i debat polític
Barcelona: Viena Edicions, 2008
La victòria electoral del candidat demòcrata Barack Obama sobre el republicà John McCain en les darreres eleccions generals nord-americanes, suposà un canvi de tendència pel que fa al domini que tenia el partit Republicà a la Casa Blanca (presidència) i a les institucions (Senat i Congrés) dels EUA en els últims anys.
L’oratòria i l’efectivitat dels discursos del president Obama foren, tal i com assenyalaren la majoria d’analistes polítics, una de les claus del seu triomf.
El llibre que us presentem ens dóna una magnífica visió de la utilització del llenguatge en el debat polític nord-americà. George Lakoff, un dels autors progressistes referents, ens demostra la importància i eficàcia dels discursos a l’hora de decantar el vot dels electors.
Lakoff, professor de Lingüística a la Universitat de Berkeley i membre fundador del desaparegut Institut Rockridge, ha aplicat la lingüística cognitiva a les ciències socials, sobretot al camp de la política.
Segons la seva tesi, hi ha unes estructures mentals que conformen el nostre model de veure i entendre el món, és el que ell anomena “marcs“, als quals s’accedeix a través del llenguatge. En el món de la política la importància dels marcs és cabdal, perquè les persones no voten segons els seus interessos, sinó depenent dels valors amb els quals s’identifiquen, és a dir segons els seus models culturals.
Els discursos polítics s’han de construir partint d’aquests marcs per tal que siguin efectius. Això ho saben molt bé els polítics conservadors que, tal i com va descobrir Lakoff, a l’hora de parlar en públic fan servir metàfores que encaixen amb una visió de la família tradicional (model de “pare estricte”). Aquest ús del llenguatge els va permetre justificar, entre d’altres, una baixada d’impostos a costa de retallar en serveis socials i les guerres de l’Afganistan i de l’Iraq.
Lakoff, basant-se en aquesta maniobra conservadora i a partir d’analitzar l’actuació en aquest àmbit del partit Demòcrata, proposa una estratègia mediàtica progressista basada en els marcs per tal de contrarestar les idees conservadores que dominen la societat nord-americana. En aquest sentit, Lakoff afirma amb rotunditat que: “El canvi del marc és el canvi social“, el famós “we can”.
1 Comment
Sembla mentida com ens manipulen… pot estar bé saber com ho fan.