Rubín, David / Pires, Curt. La ficción
Bilbao: Astiberri, 2015
David Rubín ha aconseguit a base de talent i treball convertir-se en el dibuixant espanyol amb més projecció internacional, un lloc que potser només li podrien discutir tant Paco Roca com “Blacksad” Guarnido. A les seves obres el seu estil és perfectament reconeixible, i es veu una evolució cap un dibuix més estil·litzat, d’aparença més senzilla, amb un domini del color i una gran capacitat per conjugar elements aparentment dispersos o per renovar gèneres. Va aconseguir fer de El héroe un còmic sobre mitologia absolutament trencador, va fer a Beowulf -segons ell mateix- “un western de vikingos”, i fins i tot va flirtejar amb els superherois amb El momento de Aurora West. És un autor amb un estil definit però a qui no li fa por experimentar i sortir de la zona de comfort que significaria moure’s sempre en els mateixos paràmetres temàtics.
David Rubín ja ha publicat directament als Estats Units (un dels còmics citats abans El momento de Aurora West), i aquest és el cas del còmic de que parlarem ara La ficción, amb guió de Curt Pires.
Quatre amics descobreixen un llibre que és un portal a un altre món, un món estrany i fantàstic i meravellòs, un món però on un d’ells queda atrapat. Quinze anys després, un altre amic desapareix, i els dos que queden han de tornar a aquell món que amenaça engolir el món real començant per ells mateixos, tot apunta a que l’amic desaparegut és darrera de tot això.
Móns reals i ficticis, metàfores de la infància i la innocència perdudes en el món adult, i una llista de referències molt i molt llarga, i aventures i emoció i un salts entre móns que posen a prova la capacitat del dibuixant. Com en d’altres treballs Rubín se’n surt amb nota, en tot moment sabem on som. Amb la mateixa naturalitat que dibuixa les golfes d’una casa retrata un món completament inventat i irreal però que sembla real i sòlid com el món que tots coneixem. Aquesta naturalitat fa que ens creguem allò increïble, la base de tota ficció és que el públic sigui “enganyat” per part dels autors.
Un còmic que ens entretindrà i ens transportarà a paratges màgics, sense perdre en cap moment el fil d’una història. Una història que representa un nou pas en la trajectòria de David Rubín que fa difícil aventurar què podrem esperar del seu següent treball. En definitiva La ficción ens pot ajudar a fer passar l’espera fins que arribi la seva nova obra Gran Hotel Abismo, així que… us animeu a obrir el llibre a veure on aneu a parar?
El proper dia 10 de novembre a les 19:00 David Rubín visitarà la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé en la sessió oberta del Club de lectura de Còmic (activitat organitzada en col·laboració amb Mensa España), US HI ESPEREM!
M’agrada molt llegir còmics de tota mena. Amb histories costumbristes, històrics, de fantasia, de la realitat contemporània. Es molt estimulant per al cervell, i com que a més a més cada autor té el seu propi estil, encara m’agrada més perque sempre és un viatge nou ple d’historia i emoció!!
Cada autor té el seu estil en el dibuix i en explicar una història. Cada autor es un món!
Crec que El Héroe, juntament amb Los surcos del azar de Paco Roca és, ara per ara, lo millor que es pot llegir en cómic espanyol.
A mí, de David Rubín, em va agradar molt el spin-off de Battling Boy: El momento de Aurora West.