Del 30 de març al 2 d’abril se celebra el Saló del Còmic de Barcelona, una cita ineludible per tots els amants del novè art. Aquest any, coincidint amb el centenari del seu naixement, el Saló dedica una exposició a Will Eisner, conegut com “l’Orson Welles dels còmics“. Narrador inquiet, geni creatiu, editor, hàbil negociant, as del màrqueting, mestre de mestres, marcador de tendències, experimentador incansable i, sobretot, dibuixant de còmics… La figura d’Eisner és incommensurable, i la seva petjada al món del còmic encara es fa notar avui en dia. Aprofitem l’efemèride per repassar l’obra d’aquest autor clàssic:

Barcelona: Norma, 2003
The Spirit narra les aventures de Danny Colt, un detectiu a qui donen per mort i que es desperta en un cementiri. A partir d’aleshores, Colt adoptarà la identitat d'”Spirit”, un vigilant emmascarat que lluitarà contra la injustícia al costat del seu ajudant, Ebony White. La sèrie va convertir-se en un èxit gràcies als carismàtics personatges i al fet que Eisner el va convertir en un espectacle visual mai vist: les composicions de pàgina impactants, l’expressivitat dels personatges, l’ús de la llum i de les ombres, el realisme i el nivell de detall en els fons, en definitiva, tot un seguit de troballes narratives i estètiques amb les quals Eisner va fer portar el llenguatge del còmic a l’esplendor de la maduresa.

El Cómic y el arte secuencial : teoría y práctica de la forma de arte más popular del mundo
Barcelona: Norma, 2007
Eisner ens mostra una altra de les seves facetes, la de mestre, en aquest manual que han fet servir múltiples generacions d’artistes. El còmic i el arte secuencial és una obra de referència per a tots aquells que desitgen convertir-se en professionals de la historieta pel seu to didàctic, entenedor i amè. Una classe magistral de la mà d’una llegenda. [Llegir +]

Barcelona: Norma, 2006
Eisner xerra amb un dels seus deixebles més devots i estrella per mèrits propis, Frank Miller, sobre el passat, present i futur del còmic. Una lectura deliciosa on cap de tot: confessions, records, anècdotes, polèmiques, i fins i tot un parell de pulles als còmics de superherois i al seu màxim representant, el popular Stan Lee. [Llegir +]

Contrato con Dios: la trilogía: la vida en la avenida Dropsie
Barcelona: Norma, 2007
Contrato con Dios té l’honor de ser la primera “novel·la gràfica” de la història. Fent gala d’un olfacte pels negocis envejable, Eisner va dir-li “novel·la gràfica” per distanciar-se dels còmics més populars (els comic-books o “llibres de còmic”) i deixar ben clar que aquella obra era quelcom diferent: no hi havia herois amb poders impossibles ni aventures inversemblants. Tampoc hi havia res de “còmic”, ni tan sols color: només la història de la vida a la ciutat, en tota la seva cruesa i magnificència. Amb aquesta obra Eisner va aconseguir el que ell tant desitjava: que els còmics fossin considerats com alta cultura.

Las reglas del juego
Barcelona: Norma 2003
Es van casar, van ser feliços i van menjar anissos…, aquest seria el típic final d’un conte clàssic on un plebeu es casa amb una princesa i canvia la seva condició.
Agafant aquest model, això és el que retrata colpidorament aquest llibre d’un dels grans clàssics del còmic, Will Eisner. Les regles del joc és entrar en una societat hipòcrita on l’únic que té importància són els diners i les aparences. [Llegir +]
Com ja heu pogut veure, Eisner va dedicar tota la seva vida a explicar històries amb vinyetes. La indústria nord-americana reconeix el seu immens llegat atorgant cada any uns premis que porten el seu nom a la Comic Con de San Diego, l’honor més gran que un artista pot aconseguir.
Si us ha agradat aquest post, no deixeu de visitar el Saló del Còmic i l’exposició que li han dedicat!