La periodista i escriptora Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975), guardonada del 63è premi Sant Jordi de novel·la 2022, serà la pregonera de la lectura d’aquest Sant Jordi.
El dissabte 22 d’abril, a les 18 hores, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Ruiz Palà conversarà amb Anna Guitart sobre la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida.
Des dels vint-i-un anys treballa als Serveis Informatius de Televisió de Catalunya, gairebé sempre fent crònica cultural. Actualment és redactora en cap. Ha publicat les novel·les Argelagues (Proa, 2016), Ca la Wenling (Proa, 2020) i Les nostres mares (Proa, 2022). La seva obra ha estat traduïda a l’anglès, el castellà, el francès i l’italià.
L’escriptora se suma a la llista de pregoneres i pregoners que, des del 2003, han protagonitzat aquest acte honorífic a la ciutat de Barcelona: Quino, José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luís Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza, Almudena Grandes, Mia Couto, Empar Moliner, Irene Vallejo i Imma Monsó.
Gemma Ruiz Palà
Barcelona: Proa, 2016
Argelagues va ser la primera novel·la de l’autora. Escrita durant set anys, retrata els canvis viscuts per tres dones -una d’elles és la Remei, àvia de la Gemma- que van passar de viure en un poble a una ciutat en vies d’industrialització, i de treballar el camp a fer-ho en una fàbrica.
Amb un vocabulari ric, ple de matisos i de mots que han caigut en desús, i amb un exercici de recerca i recopilació latent, la novel·la aconsegueix mostrar les transformacions socials i culturals experimentades per tota una generació al llarg del segle XX.
Gemma Ruiz Palà
Ca la Wenling
Barcelona: Proa, 2020
Biblio Digital
La segona novel·la de la Gemma Ruiz Palà està protagonitzada per la Wenling, una dona xinesa que fa deu anys va arribar a la ciutat i treballa dotze hores al dia, sis dies a la setmana, en un saló de bellesa al barri de Gràcia. Aquest fet provoca que es crein vincles afectius amb les seves clientes i que, entre pentinats i manicures, s’expliquin confidències de tota mena.
Així és com el centre de bellesa esdevé en ca la Wenling, un local humil, però amable, un espai d’humanitat al barri, i que aplega persones diverses amb necessitats diferents.
Gemma Ruiz Palà
Les nostres mares
Barcelona: Proa, 2022
Biblio Digital
És la darrera novel·la de la Gemma Ruiz Palà i amb la que ha guanyat el 63è premi Sant Jordi de novel·la 2022, atorgat per Òmnium Cultural i la Fundació Enciclopèdia Catalana.
A Les nostres mares les protagonistes són dones nascudes durant la dictadura, una generació de dones que va haver de renunciar, en bona mesura, als seus somnis, talent i projectes vitals, però que alhora va lluitar i protagonitzar moltes reivindicacions i avenços en pro d’un futur millor per a les seves filles. És tot un homenatge a les nostres mares.
5 Comments
Desmuntant mentides. La dona ha treballat sempre. Quan es va prohibir o incentivar que deixaran el treball en casar-se o en tenir fills. Va ser relegada a casa les afortunades o a treballs en negre. Per a acabar sense pensió al no haver cotitzat.
T’hi esperem! Recorda que cal inscripció prèvia.
Una bona pensada, aquesta de fer pregonera a la Gemma Ruiz.
T’hi esperem! Recorda que cal inscripció prèvia.
Ganes de llegir aquest llibre. M’agrada molt la temàtica per donar valor a totes les dones lluitadores de la meva família.