Dia Mundial del Teatre

El  27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre, creat el 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (ITI). Es commemora amb la realització de diferents actes arreu del món, i amb l’emissió  d’un missatge  internacional que l’ITI, encarrega a una personalitat de reconegut prestigi per a que faci les seves reflexions al voltant del teatre i la cultura.

El primer dels missatges va ser fet per Jean Cocteau l’any 1962 i enguany l’autora del Manifest del Dia Mundial del Teatre és Samiha Ayoub, actriu egípcia reconeguda per la seva contribució a les arts teatrals a Egipte i exponent de la visibilitat de les dones en el món cultural del seu país.

Samiha Ayoub
Màscara de teatre. Segle I a.C.

Des d’aquesta època actual on les dones tenen presència en tots els àmbits de les arts escèniques, us proposem un viatge al passat, al bressol de la nostra civilització on la dona en el teatre no podia ni tan sols representar-se a si mateixa dalt d’un escenari. Perquè en el segle V a.C., el segle de Pericles, eren els homes qui darrera de màscares interpretaven tots els papers de l’auca, també els dels  personatges femenins teatrals que mai van ser interpretats per dones en els temps en què van ser creats.

Tot i que les tragèdies gregues tenen components mitològics i recau sobre els protagonistes el determinisme dels deus, molts dels personatges femenins han transcendit i en alguns casos han esdevingut estereotips o representants de vicis i/o virtuts.

IFIGÈNIA: l’acceptació del propi sacrifici pel be comú

Filla del rei Agamèmnon i la reina Clitemnestra i germana d’Orestes. És demanada en sacrifici per Artemisa a Agamèmnon com a condició per a que els vaixells del rei puguin navegar fins a Troia. Ifigènia, primer es resisteix a aquest destí cruel però acaba acceptant-lo per lleialtat al pare i pel bé comú.   En una altra de les obres d’Eurípides,  Ifigènia a Taurida, s’explica la seva trobada amb Orestes, el seu germà, i com per ell també “sacrifica” la seva posició com a sacerdotessa.

EURÍPIDES

Ifigènia a Àulida

Martorell: Adesiara, 2013

Goethe, J. W. Ifgènia a Tàurida. Barcelona: Editorial Comanegra: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, setembre del 2020

GOETHE, J. W.

Ifigènia a Tàurida

Barcelona: Editorial Comanegra: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, setembre del 2020

CACOYANNIS, Michael

Iphigenia

Madrid: Resen, 2015

ELECTRA: la devoció pel pare

Com Ifigènia, Electra també era filla del rei Agamèmnon i la reina Clitemnestra i germana d’Orestes. Desitja la mort de la seva mare a qui acusa de la mort del  pare a qui estima i admira per sobre de tot. Animarà al seu germà Orestes perquè sigui ell qui dugui a terme a venjança. Les vicissituds d’Electra es poden seguir en les obres dels tres grans dramaturgs grecs: Èsquil (a Les coèfores), Sòfocles (a Electra) i Eurípides (a Electra i Orestes).

SÒFOCLES

Tragèdies

 Barcelona: Institut del Teatre: Comanegra, 2019

HÈCUBA: la desesperació dels vençuts

Reina de Troia i segona esposa del Rei Príam, després de la caiguda de la ciutat  i ja captiva dels vencedors, venja la mort del seu fill Polidor. Eurípides la converteix en un símbol del dolor i del patiment pels seus com a conseqüència de la guerra a Les troianes.

EURÍPIDES

Tragèdies

Barcelona: Curial, 1982-1985

EURÍPIDES

Las troyanas

Madrid: Gredos, 2010

Las Troyanas

CACOYANNIS, Michael

Las troyanas

Barcelona: Manga, DL 2007

ANTÍGONA: l’oposició a l’autoritat

Desafia les lleis dels homes que creu injustes per poder enterrar el seu germà Polinices tot i saber el destí funest al que es veurà abocada per enfrontar-se a Creont, regent de Tebes.

Èsquil ja pinzella el personatge a Els Set contra Tebes, però és Sòfocles qui converteix la seva història en l’eix central de l’obra teatral

El set contra Tebes

ÈSQUIL

Els Set contra Tebes; Prometeu encadenat

Barcelona: Empòrium, cop. 2012

SÒFOCLES

Antígona

La Magrana, 2012

EURÍPIDES

Les Fenícies; Orestes

 Barcelona: Fundació Bernat Metge: Editorial Alpha,  2021

La perdurabilitat del mite ha provocat que sigui un personatge recurrent en el món de la dramatúrgia. Diferents autors, de diferents latituds s’han inspirat en aquest personatge per escriure les seves obres, de vegades fidels al mite, de vegades amb adaptacions lliures.

 
 
Antígona

ANOUILH, Jean

Antígona

Barcelona: Comanegra: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 2017

Antígona

ESPRIU, Salvador

Antígona

Barcelona: Educaula, 2013

COCA, Jordi

Antígona

Barcelona: Proa, 2002

El mite d’Antígona s’ha analitzat des de diferents perspectives al llarg del temps:  des de la vessant més tradicional i conservadora remarcant la seva defensa de la família, fins a les darreres interpretacions més orientades al feminisme i l’empoderament de la dona. Sigui com sigui, és un dels personatges de la tragèdia grega que més ha transcendit en el temps.

 

MEDEA: el desig de venjança portat a l’extrem

Medea, esposa de Jasó, no pot suportar que aquest l’abandoni per casar-se de nou amb Creusa, la filla de Creont. Aquesta traïció farà que porti el desig de venjança fins al límit. Mata a Creusa utilitzant els seus coneixements de màgia i poc després comet la barbaritat de matar als seus propis fills.

Medea va ser el motiu pel qual dos grans artistes del segle XX es van trobar. El director de cinema Pier Paolo Pasolini i la cantant Maria Callas (qui ja havia interpretat el paper de Medea a l’òpera de Cherubini) van rodar la pel·lícula l’any 1969.

 

EURÍPIDES

Medea; Hipòlit

Barcelona: La Casa dels Clàssics, 2019

PASOLINI, Pier Paolo

Medea

Madrid: Suevia, 2008

Medea

CHERUBINI, Luigi

Medea

Italy: Sony Music Entertainment Italy,  2014

2 Comments

  1. Una bona proposta amb teatre de fons. La meva favorita és Medea pero aixó és un altre història

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.