L’exili, la traducció, la llibertat d’expressió, la denúncia contra la censura o la lluita pels escriptors perseguits i empresonats han estat, des de fa cent anys, alguns dels pilars principals pels quals ha treballat el PEN Català, una entitat clau en la nostra literatura que ha protagonitzat alguns dels capítols més importants de la nostra cultura dins i fora de casa.
100 anys del PEN Català

PEN Català: cent anys de resistència cultural i literària
Des dels seus inicis, amb un Pompeu Fabra a la presidència de l’entitat, la història del PEN Català és, possiblement, una de les més interessants viscudes a casa nostra. El paper de l’entitat amb els escriptors a l’exili i les relacions internacionals dels escriptors catalans amb altres intel·lectuals de l’època han marcat algunes de les etapes més importants de la nostra cultura. Un passeig per un segle de resistència cultural i literària.

Subirana, Jaume
Construir con palabras
escritores, literatura e identidad en Cataluña (1859-2019)
Madrid: Cátedra, 2018
Traducció i censura
A casa nostra, la relació entre la traducció i la censura ben bé mereix un capítol a part. Durant el franquisme, la censura va fer estralls amb els traductors de casa nostra, però també va esdevenir un instrument contra la resistència. La tasca de la traducció durant el règim franquista, les seves conseqüències i algunes polèmiques han arribat fins als nostres dies, com la de la poeta afroamericana Amanda Gorman.

Darnton, Robert
Censores trabajando
de cómo los estados dieron forma a la literaura
México: Fondo de Cultura Económica, 2014

Estany, Lara
Del silenci a la represa
la censura en la traducció catalana durant el franquisme
Barcelona: Diputació de Barcelona, 2021

Godayol, Pilar
Tres escritoras censuradas
Simone de Beauvoir, Betty Friedan y Mary McCarthy
Granada: Comares, 2017

Larraz, Fernando
Letricidio español
censura y novela durante el franquismo
Gijón : Trea, 2014

Martínez Rus, Ana
Libros al fuego y lecturas prohibidas
el bibliocausto franquista (1936-1948)
Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2021
El comitè d'Escriptores
Maria-Mercè Marçal va ser una de les impulsores del Comitè d’Escriptores del PEN Català, que va tenir com a objectiu visibilitzar i reivindicar la veu de les escriptores, les contemporànies i les històriques. Una altra de les línies de treball del Comitè va centrar-se a relacionar les escriptores en llengua catalana en el context internacional

Marçal, Maria Mercè
Sota el signe del drac:
proses crítiques (1985-1997)
Barcelona: Editorial Comanegra, 2020
Exili: elles també hi eren (França, 1939)
Són moltes les dones que van haver d’emprendre el llarg camí cap a l’exili. Entre elles, destaquen les figures de Mercè Rodoreda i Frederica Montseny. La poeta Marta Pessarrodona ha treballat àmpliament sobre l’exili dels nostres intel•lectuals i artistes, de les dones que en van formar part i d’altres aspectes, com ara la fugida amb el Bibliobús.
Feu-los callar! Centreamèrica: l'expressió artística en el punt de mira
Fa anys que la nostra ciutat acull el Programa Escriptor Perseguit. Gràcies a això, hem pogut tenir a casa nostra escriptors d’altres cultures que han conviscut amb autors de casa nostra. Jairo Videa i Juan Daniel Treminio, els actuals escriptors acollits, son dos periodistes nicaragüencs que van haver de fugir del seu país a causa de la persecució política que van viure i que actualment estan al capdavant de la revista Coyuntura.
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall
La Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall obre les portes el 19 juny de 2014. Situada als jardins de la Vil·la Florida, a la confluència dels carrers de Sant Gervasi de Cassoles i del Bisbe Sivilla, és un nou equipament cultural i de proximitat. Es converteix en la biblioteca central del districte de Sarrià i dóna servei als seus ciutadans juntament amb la Biblioteca Clarà i la Biblioteca Collserola - Josep Miracle.
Tots els seus posts

Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall
La Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall obre les portes el 19 juny de 2014. Situada als jardins de la Vil·la Florida, a la confluència dels carrers de Sant Gervasi de Cassoles i del Bisbe Sivilla, és un nou equipament cultural i de proximitat. Es converteix en la biblioteca central del districte de Sarrià i dóna servei als seus ciutadans juntament amb la Biblioteca Clarà i la Biblioteca Collserola - Josep Miracle.
Tots els seus posts
1 comentari a “100 anys del PEN Català”
És un continu. Un cop i un altre, toquem el que toquem, dones han estat invisibilitzades. Generacions hem crescut sense referents, pensant, sovint, que el patriarcat havia aniquilat a les dones, a tal punt, que estàvem orfes, que això arribaria en un futur. El cànon occidental era masculí. Ens van enganyar. Les dones, en circumstàncies molt difícils, han fet grans obres literàries i artístiques, s’han jugat la vida en la lluita clandestina, a primera línea, han repensat el món, han fet ciència, han inventat. Hem de reconstruir el relat històric i que cadascú ocupi el lloc que li pertoqui. Activitats com aquesta són imprescindibles i un deure envers elles.