L’exili, la traducció, la llibertat d’expressió, la denúncia contra la censura o la lluita pels escriptors perseguits i empresonats han estat, des de fa cent anys, alguns dels pilars principals pels quals ha treballat el PEN Català, una entitat clau en la nostra literatura que ha protagonitzat alguns dels capítols més importants de la nostra cultura dins i fora de casa.
2 Comments
És un continu. Un cop i un altre, toquem el que toquem, dones han estat invisibilitzades. Generacions hem crescut sense referents, pensant, sovint, que el patriarcat havia aniquilat a les dones, a tal punt, que estàvem orfes, que això arribaria en un futur. El cànon occidental era masculí. Ens van enganyar. Les dones, en circumstàncies molt difícils, han fet grans obres literàries i artístiques, s’han jugat la vida en la lluita clandestina, a primera línea, han repensat el món, han fet ciència, han inventat. Hem de reconstruir el relat històric i que cadascú ocupi el lloc que li pertoqui. Activitats com aquesta són imprescindibles i un deure envers elles.
Aquest post m’ha recordat l’obra de Xavier Moret, que escriu en el seu llibre «Viatge per la Costa Brava»:
“… a l’ombra del pi de l’esglesia de Santa Cristina [Lloret de Mar-Girona], un dels arbres monumentals de Catalunya, es van celebrar una reunió de Consell del Govern de la Generalitat, el 7 d’agost del 1934 i el PEN Club del 24 de març del 1935.”
Un llibre molt recomanable i entretingut, amb dades contrastades i anècdotes contades pels seus protagonistas; història viva de la Costa Brava. Disponible a les biblioteques.