Velocirepte 2024 Repte 3: Pàgines gustoses novel·les, còmics i assaigs relacionats amb la gastronomia i els professionals de la cuina

La Biblioteca Sagrada Família – Josep Maria Ainaud de Lasarte us ofereix una petita selecció d’obres pertanyents al tema d’abril del #Velocirepte2024.

Aquesta vegada, ens en lleparem els dits: el repte versa sobre novel·les, còmics i assaigs relacionats amb la gastronomia i els professionals de la cuina.

Bon profit i endavant, velocireptors!

importanciatenedor
WILSON, Bee
Historias, inventos y artilugios de la cocina
Madrid: Turner, 2013

Un repàs dels estris, costums i rituals que han anat vinculats, al llarg de la història, a un dels actes humans més bàsics: el de seure (o no) en una taula i menjar.

banquetedictadores (2)
CLARK, Victoria
Los platos de los tiranos del siglo XX
Barcelona: Melusina, 2015

Què tenen en comú les taronges, els cucs fregits, els alls crus i l'estofat de cobra? Totes aquestes menges formaven part dels menús predilectes de diversos genocides, repressors i líders totalitaris del segle passat. Per saber-ne més, acudiu a aquest llibre.

gourmetsolitario (1)
TANIGUCHI, Jiro / KUSUMI, Masayuki
Bilbao: Astiberri, 2010

Un manga que ens posa en la pell d'un treballador itinerant japonès amb una especial predilecció pel menjar. Ideal per a aquells que vulguin conèixer millor la cultura i els costums gastronòmics d'aquest país asiàtic; tota una experiència immersiva. Per saber-ne més llegeix aquesta ressenya.

 

sopadelavi (1)
SATZ, Mario
Barcelona: Babulinka Books, 2013

Un retrat colpidor de la relació entre un avi i la seva neta, i el poder curatiu de l'amor a través d'un senzill plat de sopa. Apte per a joves i adults.

mamaparacenar (1)
AUSLANDER, Shalom
Una novela caníbal
Barcelona: Blackie Books, 2021

En aquesta comèdia esbojarrada, una família canibaloamericana (sí, ho heu llegit bé) es veu obligada a devorar la seva matriarca per tal de cobrar-ne l'herència. Una sàtira grotesca sobre les relacions de parentiu, i com aquestes queden afectades pel decés d'un ésser estimat.

pastisdellimona
BENDER, Aimee
Barcelona: Empúries, 2011

A l'hora de mossegar el pastís que li ha preparat la mare per al seu novè aniversari, la Rose descobreix que, en lloc de notar el gust del menjar, ara és capaç d'assaborir els sentiments d'aquells qui l'han cuinat. Això representarà per a ella un turment, però també una benedicció.

restaurantenostalgia (2)
Tyler, Anne
Barcelona: Lumen, 2012

Anne Tyler (Premi Pulitzer 1989) ens explica la història d'una família marcada per una sèrie d'absències, silencis i mancances, i les escenes plenes d'el·lipsis que succeeixen entre les quatre parets del seu punt predilecte de reunió: el restaurant de què és propietari un dels fills.

laxef (1)
NDIAYE, Marie
Novel·la d'una cuinera
Barcelona: Mésllibres, 2022

A través de la mirada d'un antic company de feina, l'autora ens apropa a la misteriosa figura de la Xef, una lluminària de l'alta cuina francesa amb un passat turbulent i una amenaça que prové del seu entorn més proper.

esmorzarcampions (1)
VONNEGUT, Kurt
o Adéu, dilluns trist!
Barcelona: Angle, 2003

Sota un títol profundament irònic, manllevat de l'eslògan d'un anunci de cereals, se'ns presenta aquesta sàtira semipictòrica de la societat estatunidenca, de la mà d'un dels seus crítics més clarividents.

Los-palidos-senores-con-las-tazas-de-moca (1)
MÜLLER, Herta
Benalmádena: Norte y Sur, 2010

Barreja de collage, dibuix i poesia, aquest original recull de versos pinta una imatge incisiva i juganerament sarcàstica de les vivències de l'autora sota el règim de Ceauceșcu.

4 Comments

  1. Molt bones recomanacions culinàries! Vaig participar al velocirepte del 2018 i em va encantar, podríeu repetir-lo per totes les biblios altra vegada, jeje!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.