Durant massa temps l’ésser humà s’ha sentit el centre de l’univers i una espècie superior a la resta dels animals. La relació basada en aquest especisme sempre ha estat molt profitosa pels humans. Però comprendre que els altres animals també utilitzen eines, es comuniquen, tenen memòria i autoconsciència, i per tant poden ser reflexius, astuts, hàbils i amb molt d’enginy, pot canviar la nostra manera de veure el món. Avui, 4 d’octubre, es celebra el Dia Mundial dels Animals i creiem que és una bona ocasió per pensar-hi.
La “Declaració Universal dels Drets de l’Animal”, proclamada a la seu de la Unesco el 1978, va ser una fita important de les Lligues per la defensa dels drets dels animals. Els 14 articles que conformen aquesta Declaració Universal es poden resumir en aquests principis bàsics: el dret a la vida i a la llibertat, no ser sotmesos a situacions que els generin dolor i no considerar-los com una propietat.
Des de llavors s’han aconseguit importants avenços com la prohibició d’alguns espectacles amb animals, lleis que penen el maltractament i l’abandonament, normes sobre benestar animal en explotacions ramaderes, transports i escorxadors, la inclusió de l’empatia pels animals a la nova llei d’educació LOMLOE… Però encara queda molta feina per fer. Cada dia milers d’animals pateixen a tot el món per causa de l’actuació humana: explotació, caça furtiva, eliminació dels seus hàbitats, tràfic il·legal… I són molts els governs que continuen mirant cap a un altre costat.
El respecte a totes les espècies animals i el seu entorn és un dels valors que volem fomentar a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot i per això hem creat el centre d’interès de Drets dels Animals. Aquest fons inclou prop de 200 documents, agrupats en diverses seccions (tinença responsable, espècies amenaçades, protecció, etc.) i orientats tant a adults com a infants.
Els nens sempre han mostrat un gran interès pels animals i el seu món, però és important que entenguin des de ben petits que els animals no són objectes, que han d’estar protegits -siguin animals de companyia o salvatges-, i que els animals destinats al consum humà han de viure en condicions adequades. Un dels objectius del nostre centre d’interès és despertar la sensibilitat envers els animals i el seu patiment des de la infància, quelcom essencial per formar adults més sensibilitzats i responsables.
Els darrers anys hi ha hagut un creixement del nombre de mascotes a les nostres llars, però al mateix temps també ha crescut el nombre d’abandonaments. A l’hora d’incorporar un animal a la família és important disposar d’informació suficient sobre com tenir-ne cura. Entendre la responsabilitat que comporta adoptar una mascota és un altre dels objectius concrets d’aquesta secció.
A continuació us presentem una selecció de llibres del nou centre d’interès de Drets dels Animals de la biblioteca:
1 Comment
Una tria preciosa i un centre d’interès molt necessari! Gràcies!