Del 12 d’abril al 3 de maig de 2021

Parlar del virus del sentit implica encomanar la necessitat humana de cercar perspectives que ens inspirin sentit a la vida i que fonamentin l’esperit de confiança i recerca interior. En l’actual situació d’incertesa i fragilitat, això es fa més necessari que mai, especialment entre la població jove. A través de l’espiritualitat, l’art, la literatura o l’activisme, les persones convidades ens mostraran diversos camins a través dels quals explorar aquesta cerca vital.

Cicle coordinat per: Dídac P. Lagarriga / Hi col·labora: Oficina d’Afers Religiosos

El sentit de la interioritat
 • Siham Lech-hab (tw. @Siham_LG) (Mataró, 1997) és la presidenta de Joventut Multicultural Musulmana, una associació fundada a Barcelona fa cinc anys amb l’objectiu de promoure el diàleg interreligiós i la diversitat cultural entre la joventut catalana. Participa en taules rodones i conferències sobre aquestes qüestions.
 • Laia Llobera (tw. @LaiaLlobera ) (Barcelona, 1983) és una escriptora, poeta i traductora, doctora en Llengua i Literatura Catalana i llicenciada en Traducció i Interpretació per la UAB. Ha publicat els llibres de poesia Cicles, Més enllà dels grills, Certesa de la llum, Boscana i, darrerament, Llibre de revelacions. La seva obra poètica està fortament marcada per una singularitat i interioritat molt alabada per la crítica.

Protestar, exigir, comprometre’s socialment és imprescindible, però sovint oblidem un espai proper i íntim, inexpugnable, que cal cuidar.

BÁRCENA, Halil
Barcelona: Fragmenta, 2008
LLOBERA I SERRA, Laia
Palma: Lleonard Muntaner, 2018
LLOBERA I SERRA, Laia
Barcelona: LaBreu, 2014
LLOBERA I SERRA, Laia
Barcelona: LaBreu, 2020
THOREAU, Henry David
Madrid: Errata naturae, 2012
WEIL, Simone
Madrid: Trotta, 2000
El sentit de la recerca
 • Teresa Guardans (Web) (Barcelona, 1956) és filòloga, documentalista i doctora en humanitats. Des de la seva creació el 2000 treballa al CETR on coordina l’equip de didàctica. És autora de llibres com El saber marginat, l’altra cara del coneixement (Edicions 62, 1997), Les religions, cinc claus (Octaedro, 2006), La Verdad del Silencio. Por los caminos del asombro (Herder, 2009).

Buscar fora, buscar dins, no parar, no conformar-se, la recerca ens mou, la recerca és l’essència de la vida.

CALVO, Lluís
Estratègies d'intrusió, anonimat i resistència
Barcelona: Arcàdia, 2019
CORBÍ, Marià
Las raíces de la cualidad humana
Barcelona: Fragmenta, 2016
FRANKL, Viktor E.
Barcelona: Herder, 2015
GUARDANS, Teresa
L'altra cara del coneixement
Barcelona: Edicions 62, 1997
GUARDANS, Teresa
Por los caminos del asombro
Barcelona: Herder, 2009
GUASCH, Pol
Barcelona: LaBreu, 2018
El sentit d’escoltar
 • Maria Isern (Vic, 1995) és escriptora i investigadora en literatura i narratives contemporànies. Formada en Estudis Literaris a la UB i amb un màster en Representació d’Identitats Culturals a la Universitat La Sapienza de Roma, és autora del llibre Sostre de Carn (Labreu edicions, 2017).
 • Mapi Rivera (https://www.mapirivera.com/) (Huesca, 1976) és artista i doctora en Belles Arts per la UB. La seva obra ha estat exhibida tant a nivell nacional com europeu i ha rebut diversos premis i beques. El seu procés de creació es desenvolupa en paral·lel al de recerca, marcada pel seu interès en la mística, l’experiència visionària i l’espiritualitat. Ha publicat el llibre El sentido numinoso de la luz. Aproximaciones entre creación y experiencia visionaria (Herder, 2018).

Aprenem a parlar i a caminar, naixem escoltant. L’atenció, el silenci i la comprensió sorgeixen d’aquesta escolta.

CIRLOT, Victoria
Escritoras místicas y visionarias en la Edad Media
Madrid: Siruela, 2008
FROMM, Erich
Barcelona: Paidós, 2012
IGLESIA, Anna María
Terrades: Wunderkammer, 2019
ISERN, Maria
Barcelona: LaBreu, 2017
RIVERA, Mapi
Barcelona: Fundació Vila Casas, 2016
SOLNIT, Rebecca
Una historia del caminar
Madrid: Capitán Swing, 2015
El sentit de la revelació en l’art
 • Daniel Ribas (Olesa, 1996) és estudiant de Psicologia a la UB, estudis que combina amb la seva passió per la música i la dansa. Nascut en una família catòlica tot i que ell no segueix cap tradició religiosa, està molt interessat en totes les qüestions espirituals i és membre d’AUDIR jove, entitat que treballa pel foment del diàleg interreligiós a Barcelona.
 • Federico Frangi (http://federicofrangi.com/#) (Buenos Aires, 1978) és fotògraf. Establert a Barcelona des del 2006, ha treballat el documental fotogràfic en viatges al Nepal i l’Índia, especialitzat en el budisme tibetà. El seu treball s’ha exposat a la Casa del Tibet de Barcelona, a la Galeria H2O i també a diverses ciutats del món com París, Berlín i Buenos Aires.

Les arts com a manifestació d’un espai propi on expressar-nos i on poder canalitzar el món, les emocions i la bellesa.

BROOK, Peter
Madrid: Siruela, 2000
BURCKHARDT, Titus
Palma de Mallorca: Olañeta, 2009
FOENKINOS, David
Barcelona: Edicions 62, 2015
GUARDIOLA, Ingrid
Un assaig sobre el món com a interfície
Barcelona: Arcàdia, 2018
BERGER, John
Barcelona: Edicions de 1984, 2011
WOOLF, Virginia
Barcelona: La Temerària, 2014
El sentit del vincle entre religió i joves
 • Josep Roca Guerrero (tw.@JRocaGuerrero) (Lleida, 1995) és graduat en Antropologia Social i Cultural per la UB. Va cursar també el màster en Antropologia i Etnografia amb un treball final de màster sobre conversions a l’islam titulat: “Sobre la conversió inesperada. Una aproximació antropològica als processos de conversió a Espanya”. En la actualitat es troba fent una tesis doctoral en sociologia de la religió a la UAB.
 • Rosa Martínez (tw. @rosamartcuadros) (Barcelona, 1991) és membre del grup de recerca ISOR, Investigacions en Sociologia de la Religió, de la UAB. El 2015 va finalitzar el MA Religion and Political Life de la Universitat de Manchester. Abans, va realitzar el Màster en Antropologia i Etnografia a la UB (2014) i es va graduar en Humanitats a la UPF. Actualment és la coordinajosep dora del Grup de Joves d’AUDIR.

Quin paper juga l’espiritualitat avui? Com s’identifiquen els joves amb les religions? Quines propostes sorgeixen des del mateix jovent?

GRIERA, Maria del Mar
La sociologia com a forma de consciència
Barcelona: UOC, 2013
ESTRUCH, Joan
Una perspectiva sociològica
Barcelona: Mediterrània, 2015
El sentit dels mestres
 • Xavier Mas Craviotto (tw. @xmascraviotto) (Navars, 1996) és un novel·lista i poeta català. És conegut sobretot per haver estat l’escriptor més jove a guanyar el premi Documenta de narrativa, l’any 2018, per la novel·la La mort lenta i la primera edició del premi de poesia Salvador Iborra per Renills de cavall negre.
 • Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és un jesuïta, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Diverses immersions a l’Índia li han permès posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. Ha publicat nombrosos llibres com Escletxes de Realitat (2007), El Desig essencial (2009), Voces de la mística (2009), Vers un temps de síntesi (2011), Déu sense déu. Una confrontació (2016).

Mestres grans i petits, mestres vius i morts, mestres del cor i de la ment, acadèmics i espirituals. Quin valor tenen? Quina responsabilitat té l’aprenent?

GARCÉS, Marina
Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2020
MAS CRAVIOTTO, Xavier
Barcelona: L'Altra, 2019
MAS CRAVIOTTO, Xavier
Barcelona: Viena Edicions, 2019
MELLONI I RIBAS, Xavier
Religions i revelació
Barcelona: Fragmenta, 2007

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.