La Feria de abril: Cultura i identitat catalana?

La Feria de Abril de Catalunya és una festa popular de tradició andalusa que se celebra a Barcelona anualment, durant 10 dies, en un recinte firal de l’àrea metropolitana de la ciutat, on s’instal·len nombroses casetes i atraccions. Els orígens de la Feria d’Abril es remunten a la Sevilla de 1846-1847, quan un empresari català i un altre basc van crear una nova fira de bestiar i agricultura, que va donar principi a l’actual Feria d’Abril sevillana. El 1971 algunes associacions de migrants arribats a Barcelona des d’Andalusia, van començar la seva pròpia versió d’aquesta fira en Castelldefels, amb quatre casetes.

La Fira és l’esdeveniment més multitudinari celebrat anualment a Catalunya. El nombre de visitants de cada edició de la Fira oscil·la entre 1,5 i 3 milions de persones, superant el nombre d’habitants de la ciutat de Barcelona.

La gran diferència entre les Fires de Barcelona i de Sevilla és que la totalitat de casetes a Barcelona està completament oberta al públic, tenint així un caràcter més popular. També es distingeix en la seva major durada, de 10 dies.

La Feria de Abril ens seveix per reflexionar sobre el que és realment la cultura i la identitat catalana. El primer que caldria, seria establir el que és identitat o el que és cultura, tot i que pot semblar fàcil, la polèmica està oberta.

Eagleton, Terry
Barcelona: Taurus, 2017
Kaufmann, Jean-Claude
una bomba de relojería
Barcelona: Ariel, 2015
Autor Santacana, Joan
menjar i vestir al llarg del temps
Barcelona: Rafel Dalmau, abril de 2019

Després de reflexionar sobre el que és la cultura o la identitat, farem un recorregut per el que es coneix com a cultura catalana, des de la literatura, la filosofia, pasant per la història, i acabant en la cuina o en els costums més populars.

Aisa, Ferran
Barcelona: Base, 2012
Vila-Sanjuán, Sergio
seis siglos de cultura catalana en castellano
Barcelona : Destino, 2018
pensar desde Cataluña
Barcelona: ED, 2017
Amades, Joan, 1890-1959 :
costums i creences
Tarragona : El Mèdol, 2001
Pulido, José María
historia fotográfica de la Feria Catalana
Sant Adrià de Besòs: Área 96, 2009
Dalmau i Ribalta, Antoni
Barcelona: Columna, 2008
Morales, Quim
guia amb 50 instruccions fàcils
Barcelona: Columna, 2014

Un dels fenòmens actuals, és la reivindicació de la cuina catalana, amb les seves formes de fer que han anat canviant al ritme al ritme de la societat

Herce, Enric
50 receptes i històries particulars de la cuina catalana
Valls : Cossetània Edicions, febrer del 2020
Vázquez Montalbán, Manuel, 1939-2003
el llibre roig de la identitat gastronòmica catalana
Barcelona: Edicions 62, 2004
Ramon, Artur
el museu imaginari d'Artur Ramon
Barcelona: Rosa dels Vents, 2018
Barcelona: Pòrtic, 2010
Alcoberro i Pericay, Agustí
Valls : Cossetània, 2015
Barcelona : Fundació Occitano Catalana ; Lleida : Pagès, cop. 2014
Antologia de poesia catalana
nova tria
Barcelona: Educaula62, 2018

Tota societat canvia amb el pas del temps, amb els canvis tecnològics o amb l’arribada de gent d’altres indrets.

la societat catalana al segle XXI
Barcelona: Institut d'Estudis Catalans : Enciclopèdia Catalana, 2016
Casassas, Jordi
la formació de la societat catalana i de les seves identitats a l'època contemporània
Barcelona: Editorial Afers, 2020
Cabrera, Lluís
Barcelona: Pòrtic, 2010
Zapata Barrero, Ricard
cohesió, autogovern, llengua i frontera
Barcelona: Proteus, 2012
Gabancho, Patrícia, 1952-2017
una cultura mil·lenària en vies d'extinció
Barcelona: Meteora, 2007

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.