Migracions. Obrint camins, transitant la Terra

Imatge la guia de lectura 'Migracions. Obrint camins, transitant la Terra'

Si bé és cert que els fenòmens migratoris han existit sempre, durant les darreres dècades han augmentat les notícies que es fan ressò d’aquests moviments, així com de la complexitat d’abordar-los i gestionar-los. Molts països estan experimentant canvis que no són fàcils d’entendre per a les seves societats. A poc a poc, termes com desarrelament, refugiats i exili han passat a formar part del vocabulari dels mitjans de comunicació, però també de la ciutadania.

Les raons per migrar són múltiples i el xoc cultural entre persones migrants i no migrants és complex. Per això, és necessari brindar eines a nens i joves a fi que coneguin aquest fenomen, presentar-los llibres que els mostrin altres perspectives i els alimentin la curiositat per investigar i entendre la seva realitat i el món que habiten.

A continuació, presentem una selecció de llibres que tenen el tema de la migració com a eix central o bé hi està present en el rerefons de l’argument. L’objectiu és que esdevinguin les eines que facilitin als més joves l’enteniment de les raons i la problemàtica dels qui, per diversos motius, es veuen en la necessitat de migrar.

*El 2020, al món hi ha 281 milions de migrants internacionals, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Una xifra equivalent al 3,6 % de la població mundial. L’any 1990, la xifra era de 128 milions.

APRENC A LLEGIR

La tria següent està pensada per a tots aquells que estan començant a descobrir els tresors de la lectura. Són llibres ideals per observar atentament les il·lustracions, llegir els textos amb cura, trobar els secrets que hi ha entre les paraules i les imatges i, per descomptat, per compartir lectura i troballes amb amics, pares, mares, mestres i mediadors.

agee llibre
AGEE, Jon
Barcelona: La Casita Roja, 2019
Cómo meter una ballena en una maleta Guridi
NIETO GURIDI, Raúl
Sevilla: Tres Tigres Tristes, 2017
esa cuchara
SIEMENS, Sandra; LOZANO, Bea
Buenos Aires: Limonero, 2020
capibares
SODERGUIT, Alfredo
Barcelona: Ekaré, 2020
JA SÉ LLEGIR

Els llibres d’aquest apartat resultaran útils per fiançar la lectura en infants que, pàgina darrera pàgina, trobaran narracions senzilles, contundents i poderoses, animant-los a explorar i corroborar la seva autonomia lectora.

noche
CÓRDOVA, Adolfo; SEGOVIA, Carmen
Barcelona: Ediciones Ekaré, 2021
lola
DÍAZ, Junot
Barcelona: Beascoa, 2020
refugiada
JULIÀ DINARÈS, Tessa
l’odissea d’una família
Barcelona: La Galera, 2017
Em dic
MADJIDI, Maryam; DUBOIS, Claude K. (il·lustracions)
Barcelona: Blackie Books, 2021
LLEGEIXO MOLT BÉ

Els llibres d’aquesta secció són ideals per a aquells lectors que estimen els reptes, que amb paciència van desfent els nusos de les històries i van coneixent cada personatge amb profunditat. Nens i nenes a qui els agrada reflexionar sobre el món que els envolta i veure més enllà del que és evident.

L’arbre dels desigs
APPLEGATE, Katherine
Lleida: Pagès, 2018
Des de l'aigua
MIQUEL, Eva
Barcelona: Zahorí Books, 2020
musiki
MOURE, Gonzalo
Boadilla del Monte: SM: Madrid, 2014
anaisla
RODRÍGUEZ, Mónica
Madrid: Anaya, 2016
LLIBRES DE CONEIXEMENT

Històries basades en fets reals de migrants d’arreu del món. En aquesta tria, nens i nenes descobriran perspectives úniques sobre el que significa construir una nova llar lluny d’on han nascut.

visitas
CHUNGANI, Karishma Nankani
Barcelona: Ekaré, 2018
tansols
MONTESINOS, Sara
Lleida: Pagès Editors, 2020
podries
RASPALL, Joana ; BLANCH, Ignasi
Barcelona: Takatuka, 2017 [Poesia]
migraciones
UNWIN, Mike; DESMOND, Jenni
los increíbles viajes de los animales
Barcelona: Geoplaneta, 2018
CÒMIC PER A INFANTS I JOVES

Gràcies a les il·lustracions i a una narrativa fluida i directa, la lectura del còmic ha estat, des dels seus inicis, un dels aliats que les persones arribades d’altres països han tingut a l’hora d’aprendre els rudiments de la llengua d’acollida i entendre el seu nou entorn. No debades, moltes d’aquestes persones nouvingudes troben en el còmic el mitjà ideal per expressar les seves experiències i llaurar-se un futur. No és estrany, doncs, que algunes d’elles s’hagin convertit amb el temps en autèntiques llegendes del novè art com, per exemple, Jacob Kurtzberg, més conegut com a Jack Kirby, cocreador de personatges com el Capità Amèrica o els X-Men, fill d’immigrants jueus austríacs als Estats Units. Aquesta és la màgia dels còmics, crear i gaudir d’unes històries que ens mostren una realitat alhora que ens la permeten somiar. Una màgia que volem compartir amb vosaltres.

migrants
ALTARRIBA, Eduard
Barcelona: Bang, 2020
La guerra de Catherine
BILLET, Julia
Barcelona: Astronave, 2018
brillan
JAMIESON, Victoria; OMAR, Mohamed
una historia inolvidable
Madrid: Maeva Ediciones, 2021
asylum
ISUSI, Javier de
Bilbao: Astiberri, 2017
JUVENIL

Durant la joventut és quan ens comencem a interessar pel món que ens envolta, la seva composició i funcionament, cada vegada més desigual, i per l’aprenentatge de la convivència en un entorn multicultural. Sovint la literatura ajuda a prendre consciència de les realitats socials, i la biblioteca pública no pot quedar al marge d’aquest fet. La selecció de llibres següent pot ajudar a despertar l’interès en els joves i les ganes d’aprofundir en aquestes qüestions, així com fomentar que es construeixin una opinió pròpia al voltant de la realitat social i cultural de la qual formen part.

Temps de miracles
BONDOUX, Anne-Laure
Barcelona: Baula, 2010
refugiado
GRATZ, Alan
Madrid: Loqueleo, 2018
said
LORMAN, Josep
Madrid: SM, marzo de 2019
Un lloc al món
MARSH, Katherine
Barcelona: Columna, 2019
ALTRES LLENGÜES

In 2020, half a million people with a non-European nationality held a residence card to be able to live in Barcelona (according to the Institut d’Estadística de Catalunya), and this number continues to increase. These migrants will enter libraries, schools, and the community as a whole. Therefore it is crucial to offer them high-quality books depicting their realities in different languages. For instance, we selected three bilingual books: 1) Somos como las nubes / We are like the clouds, 2) La frontera: el viaje con papa / My journey with papa, and 3) Stepping stones: a refugee family's journey / رحلة عائلة لاجئة, which could be powerful tools to reflect on the language diversity among migrants in Barcelona.

MEDITERRANEAN
GREDER, Armin
Sydney; London: Allen & Unwin, 2018
Refugee
MILNER, Kate
Edinburgh: Bucket List Editorial Ltd, 2017
sad
NAYERI, Daniel
(a true story)
Montclair [NJ]: Levine Querido, 2020
This is the rope
WOODSON, Jacqueline
a story from the great migration
New York: Nancy Paulsen, 2013

pdfDescarregueu-vos la guia de lectura completa

Realitzada per: César Azuara, Lorely Bertrán, Pilar Jiménez, Pau Martínez, Mª José Negueruela, Milou Nijhuis, Lluïsa Pardo, Victoria Pazmiño, Maria Teresa Salcedo, Rubén Solé, François Vassiliadis. Coordinada per: Anna Herráez

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.