Les llavors formen part de la nostra identitat cultural. El seu coneixement ens acosta a la comunitat agrària i el seu intercanvi serveix per a la recuperació i preservació de les varietats locals. Des de la Biblioteca Collserola – Josep Miracle us proposem fer un acostament a les  lectures que ens parlen de les llavors.

A la biblioteca disposem del servei de préstec de llavors.  En prestem a les persones usuàries amb la voluntat que siguin plantades per a generar-ne de noves i poder-les intercanviar amb la resta de comunitat. Així, articulem el valor poètic de les llavors com element clau de canvi per a la nostra societat. Bàsic en aquest dies on la cura del nostre entorn, la sostenibilitat, la comunitat, les connexions entre nosaltres són valors fonamentals a desenvolupar.

Narrativa
llavors papavero
ALBIOL LÓPEZ, Esther
Lleida: Pagès Editors, 2022

La Diana s’acaba d’instal·lar al pis de lloguer que la seva germana ha deixat buit al carrer Dagueria. Els últims mesos la seva vida s’ha capgirat totalment i aquest pis al casc antic és per a ella una manera de començar de nou. Tot i ser nova al barri, la Diana anirà coneixent de mica en mica els veïns que viuen en aquell carrer.

semillas del ayer
ANDREWS, Virginia C.
Barcelona: Debolsillo, 2007

L'amor prohibit que va sorgir entre Cathy i Chris durant el seu captiveri a Foxworth Hall és un dels secrets més foscos de la família Dollanganger. Ni tan sols formant una nova família ni adoptant un agafat diferent no poden escapar del seu pervers llegat. El dia que Bart, fill de Cathy, fa vint-i-cinc anys la família es reuneix en la propietat que acaba d'heretar, una esgarrifosa rèplica de la mansió familiar. Per a Bart, ha llegat el moment de conèixer la devastadora veritat sobre el seu passat, del temible espectre que sempre li ha aguaitat i del que realment va passar en aquell àtic, on els seus pares van perdre la innocència.

llavors silencia
CAIXAL, Àlvar
Barcelona: Edicions 62, 2013

Obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2013

A partir de dues històries que transcorren entre els anys anteriors a l’esclat de la Guerra Civil i l’hivern del 2002, Les llavors del silenci es desplaça en un recorregut gairebé detectivesc pel passat i el present de dues famílies marcades per la guerra i reflexiona sobre la identitat, la culpa i el sentit íntim de tot allò que anem deixant enrere

pan de limon
CAMPOS, Cristina
Barcelona: Planeta, 2018

Durant l'hivern del 2010, en un petit poble de l'interior de Mallorca, l'Anna i la Marina es retroben, després de quinze anys sense veure's, per vendre un molí i una fleca que han heretat d'una desconeguda. Són dues germanes amb trajectòries molt diferents. Anna, de vida acomodada, gairebé no ha sortit de l'illa i continua casada amb un home que ja no estima. Marina treballa al tercer món com a metgessa per a una ONG. Contra tot pronòstic, Marina decideix quedar-se amb el forn i esbrinar qui era Lola Molí.

semillas annual
CAZORLA PRIETO, Luis María
Córdoba: Almuzara, 2015

Agost de 1919. Mogut pel seu afany de tornar a empunyar les armes al Marroc després de ser durant quatre anys ajudant d'Alfons XIII, el general Silvestre torna a l'escena bèl·lica com a comandant general de Ceuta i aviat reverdeixen els seus llorers d'heroi nacional, particularment a l'ocupació del Fondak d'Ain Yedida. El seu company de l'arma de cavalleria, el general Berenguer, que se li ha avançat en ser nomenat quart alt comissari al Marroc, recela de Silvestre i s'obstina a derrotar per sempre el carismàtic Muley Ahmed El Raisuni.

gust llavors poma
HAGENA, Katharina
Badalona: Ara Llibres, 2011

En morir la seva àvia, la jove bibliotecària Iris Berger hereta la casa familiar. La jove s’hi instal·la mentre decideix què en farà, i a mesura que tafaneja els armaris i s’emprova els vells vestits de les seves tietes, intentarà desentrellar els secrets més ocults de la família amb l’ajut de l’enigmàtic senyor Lexow.

cor de llavors
LATORRE CASELLAS, Maria Lluïsa
per un planeta lliure de transgènics
Vic: Emboscall, 2015

Una prestigiosa companyia de Boston del sector de la imatge mèdica, l’OHBE (Osborn Human Body Explorer), que davant la disjuntiva de comprar una empresa de llavors transgèniques contracta la doctora Laura Alemany, una experta en el tema, de Barcelona, perquè formi i assessori els membres de la Junta Directiva. En el rerefons hi ha unes maniobres per disputar el lloc al president, en Richard Osborn.

arrancad semillas
OÉ, Kenzaburo
Barcelona: Anagrama, 2002

El narrador, que és el capitost de la banda, el seu germà petit i els seus col·legues són tots delinqüents marginats, temuts i detestats pels pagesos del lloc. Quan es declara una epidèmia, els habitants del poble els abandonen i fugen, tancant-los dins del poble buit; el breu intent dels nois de construir-se una vida autònoma de dignitat, amor i valor tribal, com a reacció a la mort i al malson de la guerra, està condemnat inevitablement al fracàs.

iris semillas magicas
SKINNER, Nicola
Madrid: Harper Collins Ibérica, 2019

A Iris Fallowfield se li dona tan bé portar-se bé que els professors hi van quan necessiten ajuda per recordar les normes del col·legi, i n'hi ha moltíssimes! Per sort, Iris les compleix sense cap problema fins al dia que descobreix un paquet descolorit de Llavors Màgiques enterrat sota un arbre al seu jardí. De cop sent veus, veu coses, experimenta un desig gairebé irrefrenable de sembrar les llavors en llocs insòlits i totalment pansits per guanyar la competició escolar per trobar l'alumne més obedient del col·legi.

I tot això abans que comencin a brollar-li flors al cap.

semillas amargas
TREGILLIS, Ian
Barcelona: Random House Mondadori, 2013

Als inicis de la Segona Guerra Mundial les forces nazis compten amb superhomes i les britàniques amb dimonis de la natura. Aviat, un home normal i corrent es veurà atrapat entre tots dos bàndols.

llavors al vent
JUST I MONTRAVETA, Martí
glosses evangèliques en vers
Berga: L'Albí, 2015
llavors miralles
MIRALLES, Marina
Lleida: Pagès editors, 2023

XXVII Premi de Poesia Màrius Torres, 2022

semillas de fuego
BRAUT TEIXIDÒ, Montserrat
inmersión en los doce enigmas, el enigma sin fin
Salobreña : Alhulia, 2011
forcada
FORCADA, Assumpció
Barcelona: La Busca, 2006
semillas de amor
SÁNCHEZ, Juana María
Barcelona: Carena, 1999
llavors ànima
KLEEFELD, Carolyn Mary
Llavors de l'ànima: revelacions i dibuixos
semillas al viento
OKAMATSU, Yoshihisa
memorias de un japonés
Madrid: Instituto de Japonología, 1999

En arribar als 70 anys, vaig prendre la decisió de renunciar a tots els meus càrrecs i compromisos socials. El meu objectiu, a partir de llavors, ha estat donar una nova orientació a la meva vida. Si fos un home sense passat, la meva orientació consisteix a dedicar la resta de la meva vida a alguna cosa que sempre havia desitjat fer: contribuir a la millora de la societat donant-li tota la bellesa que destil·la la florida de la nostra cultura japonesa.

semillas lemire
LEMIRE, Jeff
Bilbao: Astiberri, 2022

La transformació final de Meg en un arbre s'aproxima, però ella està tranquil·la, sap què passarà, sap que tot sortirà bé, que tot serà preciós. Però els fanàtics i mercenaris que intenten acabar amb ella no estan disposats a cessar en el seu intent, estan cada cop més a prop, encara que el seu avi Judd no està disposat a donar el braç a tòrcer.

semillas de ansiedad
NAKAYAMA, Masaaki
Barcelona: ECC, 2016

Semillas de Ansiedad adopta el format que senti millor al terror nipó, una recopilació de relats i històries curtes que van de ple a l'acció, al qual fica de ple a l'espiral de mal rotllo des de la primera pàgina. Aquesta obra suposa la primera incursió de Nakayama al mercat manga espanyol, i suposa una bona targeta de presentació amb la seva reinterpretació de llegendes urbanes i supersticions nascudes del ric folklore japonès. Nakayama, com a bon autor d'horror, triomfa en el relat curt, s'allunya del que és sobrenatural per centrar les seves històries en un ambient més quotidià, cosa que permet que la immersió sigui més gran i més ràpida.

Assaig
vent joaquim
VIVES I ARAGÓ, Joaquim
Barcelona: Abadia de Montserrat, 1990
llavors cristina camarena
CAMARENA, Cristina (editora)
un altre món ja existeix
València: Savanna Books, 2021
semillas de vida
YANA
símbolos universales
Berga: La Patumaire, 2010
sense_coberta
CARRIÓN, Pascual
Madrid: Calpe, 1922
dispersion semillas
THOREAU, Henry D.
y otros escritos tardíos de historia natural / fe en la semilla
Logroño: Pepitas de Calabaza, 2024

La dispersión de las semillas recull quatre projectes de llibre —inèdits en castellà— en què treballava Thoreau abans de morir. La dispersión de las semillas és el principal: un text que, en un moment en què la generació espontània o la permanència de les espècies eren llocs comuns, si no dogmes de fe, intenta demostrar de quina manera el vent, el aigua i els animals participen en la creació i la regeneració dels boscos.

Completen el volum, preparat per Bradley P. Dean, tres escrits de la mateixa època i que complementaven aquest gran estudi de les llavors: «Fruits silvestres», «Herbes i pastures» i «Arbres forestals».

cuina bosc
DURAN, Núria / MORGUI, Mercè / SALLÉS, Mercè
fruites, llavors, arrels, bolets
Barcelona: Pòrtic, 2004
como producir semillas bio
BOUÉ, Christian
Barcelona: Ediciones del Serbal, 2014

Produir les teves pròpies llavors et permetrà cultivar les teves varietats preferides, millorar-les i fins i tot crear-ne de noves, a més de contribuir a la conservació de la biodiversitat.
S'explica com recollir les llavors, seleccionar-les, endreçar-les, conservar-les i plantar-les. Tot això acompanyat de la informació botànica i metodològica necessària de més de 50 varietats d'hortalisses i flors.

obtener semillas rosello
ROSELLÓ I OLTRA, Josep (coord.)
manual para agricultores ecológicos
Estella: La Fertilidad de la Tierra, 2003

Amb aquest llibre cada hortolà aficionat o professional podrà preservar llavors de les hortalisses més comunes. Explicacions clares i senzilles dels passos bàsics per obtenir llavors. Enfocat per a l'hort ecològic. Una guia per a La Fertilitat de la Terra.

selección semillas
GARCÍA ROMERO, Antonio
Madrid: Calpe, 1922
placer semillas
GOUST, Jérôme
Estella: La Fertilidad de la Tierra, 2010

Al plaer de cultivar el nostre hort i produir les nostres hortalisses podem afegir el d'obtenir les nostres llavors, cosa que també ens proporcionarà llibertat i autonomia.

Amb aquesta guia sabràs de manera clara i senzilla com obtenir i preservar llavors de 25 famílies de plantes, on trobaràs ordenades més de 50 hortalisses de les més habituals a més de flors i arbustos, fins i tot plantes silvestres. Podràs guardar varietats adaptades a les condicions, gustos i necessitats de la teva zona, per preservar qualitat d'aromes, sabors i textures, i convertir-te també en guardià de la biodiversitat cultivada.

Amb aquesta guia coneixeràs els secrets de la fecundació de les plantes, i sabràs què fer o evitar per conservar una varietat o determinat color de les flors, quin moment és més adequat per recollir la llavor i com guardar-la.

semillas capsulas
KESSELER, Rob / STUPPY, Wolfgang
la vida en cápsulas de tiempo
Madrid: Turner, 2012

150 fotografies en què les llavors es mostren com a obres d'art.

Fotografies de les plantes mare i concisos textos en què els autors descriuen el paper de les llavors en la reproducció de les plantes, juntament amb referències literàries i il·lustracions botàniques, completen el text.

semillas mikolajski
MIKOLAJSKI, Andrew
Barcelona: Blume, 2007

Amb instruccions detallades i explicacions que especifiquen les tècniques més adequades per aconseguir un bon arranjament floral o que una planta creixi sana. Aconseguir que una planta creixi a partir de llavors o d'una plàntula és tot un repte.

manual producció
VINYALS, Neus / TORRAS, Xènia
Solsona : CEDRICAT ; Manresa: L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, 2011

Manual complert que aborda els aspectes genètics i ecològics, els processos productius, les instal·lacions, les matèries primeres, etc; que s'adreça a tot aquell que vulgui obtenir llavors o planters segons el sistema ecològic, tant si es realitza per a l'autoproducció com si la producció té com a objectiu la venda a tercers

libro germinados
WIGMORE, Ann
cómo cultivarlos y utilizarlos para tener más salud y vitalidad
Móstoles: Gaia, 2016

La nutricionista Ann Wigmore revela els secrets d'un dels aliments més beneficiosos de la natura, mostrant tot el que necessiten saber per cultivar, collir i menjar brots tendres a casa seva. Aquesta guia completa ensenya: - De quina manera els germinats contribueixen a enfortir el sistema immunitari, activen el metabolisme i augmenten els nivells d'energia. - Mètodes per cultivar a casa els germinats més nutritius i desitjables. - La manera com els brots vius ajuden a curar malalties i a millorar l'estat de salut. - Més de cinquanta receptes ràpides, senzilles i delicioses de germinats variats.

enciclopedia propagación
TOOGOOD, Alan
Barcelona: Blume, 2007

En aquest volum hi ha reunides totes les tècniques que facilitaran la propagació de fins a un total de 1.500 plantes, mètodes que s'il·lustren amb tot detall amb més de 1.800 fotografies especialment realitzades per a aquesta obra. El llibre s'organitza per grups de plantes, que es classifiquen alfabèticament, de manera que la consulta és senzilla i ràpida. Les explicacions, pas a pas, són fàcils d'entendre i inclouen totes les dades necessàries perquè la propagació, ja sigui amb tècniques més o menys complexes com la germinació o per esqueixos, resulti tot un èxit.

como curan las semillas
CEBRIÁN, Jordi
100 variedades de todo el mundo para la salud, la cocina y la cosmética
Barcelona: RBA, 2013

La llavor atresora un gran potencial d'energia i són moltes les plantes que hi guarden el millor recurs per compondre la nostra dieta i afavorir la nostra salut. Algunes han constituït en el passat el pilar bàsic de la nostra alimentació i ho continuen sent avui. D'altres mereixen últimament l'interès de dietistes i nutricionistes pel seu valor nutricional i terapèutic.

 

plantas a partir de semillas
FARRELL, Holly
jardinería en recipientes y macetas
Barcelona: Blume, 2016

Aquest llibre mostra com cultivar una gamma de fruites i hortalisses, tant a l'interior com a l'exterior, amb un mínim d'equip i d'experiència. Una guia completa que abasta des dels fonaments científics referents al cultiu de les plantes fins a com fer front a plagues i altres problemes. Què cultivar, com, quan i on, per obtenir els millors resultats. Inclou nombroses fotografies i il·lustracions d'exemples pas a pas: la manera perfecta d'introduir els principiants a la satisfacció que produeix observar com creixen les plantes.

sense_coberta
MANCOMUNITAT DE CATALUNYA. Comissió de Repoblació Forestal
recol·lecció de llavors
Barcelona: Imp. de la Casa de Caritat, 1922
cocina vegetariana
TREDICINE, Camiria
Delicias con semillas y frutos secos
Barcelona: Emse Edapp, 2018
cereales
BROWN, Molly
Barcelona: Lunwerg, 2015

La bíblia de les receptes a base de cereals, llavors i llegums. Llenties, sèsam, llavors de gira-sol, bulgur, quinoa, cigrons, mongetes, faves, xia, etc. Aquests saludables i deliciosos ingredients poden emprar-se en una gran varietat de plats: musli casolans per esmorzar, pans artesans, sopes, guisats i molt més.

quinoa
BROWN, Molly
68 recetas llenas de vitalidad
Barcelona : Lunwerg, 2017

Els beneficis nutritius dels cereals, les llavors i els llegums permeten preparar menjars complets, equilibrats i exquisits alhora.

Biografies
semillas al viento
OKAMATSU, Yoshihisa
memorias de un japonés
Madrid: Instituto de Japonología,1999

Quan vaig arribar a l'edat de 70 anys, vaig prendre la decisió de renunciar a tots els meus càrrecs i compromisos socials. El meu objectiu, a partir de llavors, ha estat donar una nova orientació a la meva vida. Aquesta nova orientació, amb què iniciava una nova vida, com si fos un home sense passat, consisteix que dedicaré la resta de la meva vida a una cosa que sempre havia desitjat fer: contribuir a la millora de la societat donant-li tota la bellesa que destil·la la florida de la nostra pròpia cultura japonesa

Edició bilingüe Japonès-Castellà.

CÒMIC
semillas lemire
LEMIRE, Jeff
Bilbao: Astiberri, 2022

La transformació final de Meg en un arbre s'aproxima, però ella està tranquil·la, sap què passarà, sap que tot sortirà bé, que tot serà preciós. Però els fanàtics i mercenaris que intenten acabar amb ella no estan disposats a cessar en el seu intent, estan cada cop més a prop, encara que el seu avi Judd no està disposat a donar el braç a tòrcer.

semillas de ansiedad
NAKAYAMA, Masaaki
Barcelona: ECC, 2016

Semillas de Ansiedad adopta el format que li senti millor al terror nipó, una recopilació de relats i històries curtes que van de ple a l'acció, que fiquen de ple a l'espiral de mal rotllo des de la primera pàgina. Aquesta obra suposa la primera incursió de Nakayama al mercat manga espanyol, i suposa una bona targeta de presentació amb la seva reinterpretació de llegendes urbanes i supersticions nascudes del ric folklore japonès. Nakayama, com a bon autor d'horror, triomfa en el relat curt, i igual que Ito, s'allunya del que és sobrenatural per centrar les seves històries en un ambient més quotidià, més proper al lector, cosa que permet que la immersió sigui més gran i més ràpida.

Contes infantils
llavors
ACEVEDO, Desirée
Barcelona: B de Blok, 2023

Llavors es un àlbum il·lustrat dedicat als i les mestres que sembren amor, valors i esperança al futur dels nostres fills i filles. Aquest preciós conte fa homenatge a la dedicació que ofereixes aquestes persones amb una vocació tan especial.

petita llavor
BENEGAS, Mar
Barcelona: Akiara Books, 2020

Llavor que serà arbre, arbre que donarà llavors. Cada pàgina d’aquest llibre és una història sobre la fertilitat de la terra i el miracle de la vida.

diez semillas
BROWN, Ruth
València: Brosquil, 2007

Si plantem deu llavors, què obtindrem? En aquest llibre d'il·lustracions, els joves lectors poden aprendre a comptar al jardí. Des de la planta amb deu llavors, seguint tot el procés fins a la collita de .... altres deu llavors!

la semillita
CARLE, Eric
Madrid: Kókinos, 2018

La senzilla aventura d'una llavoreta al llarg de les estacions serveix d'excusa per filosofar sobre el cicle de la vida i com es poden superar els obstacles. Una llavor que va acompanyada per il·lustracions la bellesa de les quals ajuda a enfrontar qualsevol adversitat.

abans hi ha una llavor
CLIMA, Gabriele
Petites meravelles
Milano: La Coccinella, 2020

Abans hi ha una eruga, després apareix una papallona. Abans, l'ànec s'ha mullat a un llac, i ara espera a assecar-se tombat sota el solà.
Un llibre que presenta mini històries en què il·lustració i poesia s'uneixen per a parlar del pas del temps i ensenyar els més petits la diferència entre "abans" i "després".

llavors de paper
GIL, Bea
Alzira: Bromera, 2013

El bosc està en perill! Encegada pel desig d’escriure una bella història, Eyla ha trencat l’equilibri i està convertint els arbres en paper. Mentrestant, Naia respon decidida a la crida d’auxili dels animals. Com podrà salvar un paisatge tan bonic? Del seu enginy i el seu amor per la natura, sorgirà una idea brillant. Si el paper està fet d’arbres, per què no aprofiten que conté l’esperit del bosc per a reparar el mal?

cent llavors
MARTINS, Isabel Minhós
Barcelona: Coco Books, 2018

Un arbre espera, esperançat. Què espera? El dia ideal per alliberar les seves llavors. Un dia perfecte, el dia adequat! Aquest dia arriba, però l’aventura tot just comença… Així que… un moment! Fem els comptes clars! Quantes llavors, de les cent que van volar, hauran aterrat en bones condicions? Quantes se les menjaran els ocells? Quantes acabaran al fons d’un riu? Al final, quantes esdevindran un arbre adult?

gemma planta rave
SCHEFFLER, Axel
un llibre de natura amb llavors de veritat
Barcelona: Destino, 1997
pol girasol
SCHEFFLER, Axel
un llibre de natura amb llavors de veritat
Barcelona: Destino, 1997
sense_coberta
VOKES, Barbara
Barcelona: Vicens Vives, 1991
creced semillas
WORTH, Bonnie
Madrid: Everest, 2008
cerca sis llavors
GALÁN, Ana
Barcelona: Cadí, 2014

En Calet compleix onze anys i per fi tindrà el seu propi drac. Però en Mondragó no és un drac com els dels seus amics. No pot volar, ensopega sense parar, esternuda boles de foc, es cola al castell de l'alcalde...
¡se n'emporta un llibre molt especial, en Rídel! En Rídel revela, a en Calet i als seus amics, un secret esgarrifós: al poble de Samaradó, un botxí encaputxat està talant els arbres parlants del Bosc de la Boira. Solament ells podran impedir-ho, si són capaços de trobar sis llavors molt especials abans de la lluna plena.
Ho aconseguiran?

puñado semillas
HUGHES, Monica
Caracas: Ekaré, 1996

Després de la mort de la seva àvia, Concepción ha d'abandonar la granja on va créixer per traslladar-se a la ciutat. Sola i sense un lloc on dormir, es troba amb un grup d'infants del carrer amb qui comparteix la seva única pertinença: un lligat de blat de moro, fesols i xili. Junts aprenen que un grapat de llavors pot significar alguna cosa més que menjar.

llavor urdu
Lahore: Rabia Book House
carlota girasol
MAYHEW, James
Barcelona: Serres, 2000

Cinc famosos quadres postimpressionistes es posen a viure per a la Carlota en aquesta nova entrega de les seves aventures en un museu. La Carlota vol agafar unes llavors de gira-sol del quadre de Van Gogh, però fa caure el gerro sense voler i les flors queden esbarriades pel terra del museu. De seguida rep l'ajuda de Mimí, una nena d'un quadre veí, però quan entra a l'escena Zazou, el gosset de la Mimí..., el desastre pren insospitades proporcions.

salsifí
RODA FÀBREGAS, Ignasi
Barcelona: ING, 2000

En Salsafí i les llavors magiques és el primer conte de la col·lecció Les Aventures d'en Salsafí, un personatge que s'inspira en la rondallística tradicional, tant en la seva forma narrativa, rica en vocabulari, com en el tractament de les aventures que li succeeixen basades en tradicions i llegendes populars. Salsafí (nom inspirat en un producte hortícola típic de la comarca de La Selva, Catalunya) posseeix l'encant d'un jove aventurer identificat amb les forces de la natura, els paratges que l'envolten i les velles llegendes dels seus habitants. En aquest primer conte coneixerem l'origen d'aquest petit vailet que, molt aviat i a ben segur, esdevindrà entranyable.

semillas cabañas
LECHERMEIER, Philippe
Zaragoza: Edelvives, 2006

Quadern de viatges que descriu tipus de cabanes de tot el món.

Infantil. Assaig
Perséfone
McCAUGHREAN, Geraldine
La Carrera de Atalanta
Madrid: SM, 1999
Persèfone és la filla de Demeter, la deessa del camp i del jardí, i sol acompanyar sempre la seva mare. Hades, en el seu regne dels morts, s'avorreix i troba a faltar una mica de llum. Decideix sortir a agafar l'aire. S'enamora de Persèfone i la rapta per casar-s'hi. Si la nena menja alguna cosa del regne dels morts serà condemnada a quedar-s'hi sempre. La pobra no ho sap i té tanta gana que acaba menjant sis llavors de magrana. Zeus decideix que es quedi sis mesos de l'any al regne de Hades: seran els sis mesos de fred de l'any durant els quals els arbres, de tant anomenar-la, perdran les fulles.
‘‘La carrera de l’Atalanta’‘: Atalanta és una bella jove que no vol casar-se. Mai ningú no ha aconseguit guanyar-la en una carrera. Decideix que es casarà amb el primer capaç de vèncer-la en una cursa. Però qui accepti el desafiament i no venci, haurà de morir. Hipòmens se n'enamora i demana ajuda a Venus, la deessa de l'amor. Aquesta dona tres pomes d'or del seu jardí. Durant la carrera, el jove la llança davant de la seva estimada. Sorpresa per la seva brillantor, la noia s'atura per agafar-les i perd la carrera. Es converteixen en matrimoni.
petites llavors
VILLAR, Anicet
llibre de lectura per a nens
Barcelona: Salvatella, 1936
semillas pequeño
ALONSO, José Ramón
un pequeño gran viaje
Barcelona: Abuenpaso, 2018

Les llavors són un prodigi d'humilitat i força. Poden ser diminutes com la pols o grans com una pilota de futbol. Poden esperar centenars d'anys que arribi un moment favorable per germinar. Per això emprenen llargs viatges creuant mars, volant, o agafant-se als nostres mitjons fins a trobar un lloc adequat. Per moure's algunes porten ales, altres ganxos, o flotadors, substàncies enganxoses, per exemple. Les llavors són la millor eina que té la humanitat per vèncer la gana i, a més, ens proveeixen de cotó, olis, vernissos i moltes coses més.

llavor dorm
ASTON, Dianna Hutts
Blanes: Editorial entreDos, 2022

Més de trenta varietats de llavors i plantes. El text és curt i senzill, idoni per a petits lectors. Les il·lustracions de diferents colors estan plenes de detalls.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.