Comensalitat: L’acte de compartir el menjar en una mateixa taula, entenent-la com un escenari per la transmissió de coneixements capaç de consolidar identitats col·lectives i generar cohesió social.

A taula! Cicle de Cultura i Gastronomia és un projecte del Centre Cívic El Sortidor que s’orienta a explorar l’alimentació en totes les seves dimensions i compartir recursos per empoderar-nos en els nostres hàbits i pràctiques relacionades amb el menjar.

La Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix inicia una col·laboració amb el projecte i presenta aquesta guia de lectura amb una selecció de llibres que trobareu a les Biblioteques de Barcelona.

Cuinant vincles
1 agboton
Agboton, Agnès
Barcelona: Columna, 2001
1 cuina casola dones raval
Casal dels Infants del Raval (ed.)
Barcelona: Empúries, 2005
1 aroma arab
Jamal, Salah
receptes i relats
Valls: Cossetània, 2018
1 viaje gastronomico por el norte de africa
Mazouz, Mourad
Barcelona: Intermón Oxfam, 2001
1 cocina del raval
Moré, Salvador
recetas de barrio
Barcelona: RBA, 2006
1 català als fogons
Ponsa, Gemma
receptes elaborades per entitats catalanes de persones immigrades
Barcelona: Plataforma per la Llengua, 2012
1 Falastin
Tamimi, Sami; Wigley, Tara
un viaje culinario
Barcelona: Salamandra, 2022
Activisme gastronòmic
2 altra cuina
Almirall Vall, Manuel
cent receptes amb ingredients de comerç just
Barcelona: eCos, Economia Solidària, 2006
2 pensar abans
Desaulniers, Élise
les conseqüències de les nostres tries alimentàries
Barcelona: Viena, 2017
2 no vamos a tragar
Duch, Gustavo
soberanía alimentaria: una alternativa frente a la agroindustria
Barcelona: Libros del Lince, 2014
2 podem salvar el planeta
Foer, Jonathan Safran
una crida a comprometre'ns contra el canvi climàtic
Barcelona: Ara Llibres, sccl, 2019
2 cocina situada
Monsonís, Marina
un diccionario ilustrado para la soberanía alimentaria
Barcelona: Editorial GG, 2021
2 quien alimenta
Shiva, Vandana
el fracaso de la agricultura industrial y la promesa de la agroecología
Madrid: Capitán Swing, 2017
2 com mengem
Singer, Peter; Manson, Jim
la importància ètica de les nostres decisions alimentàries
Lleida: Pagès, 2007
2 hace mucho
Voorst, Roanne van
el futuro de la comida
Barcelona: Destino, 2022
BONS HÀBITS
3 come mierda
Basulto, Julio
no comas mejor, deja de comer peor
Barcelona: Vergara, 2022
3 un-hort-per-ser-felic
Estévez, Marc
al camp, a la ciutat, al jardí i al balcó!
Badalona: Ara Llibres, 2012
3 dime que comes
García-Orea Haro, Blanca
el intestino, nuestro segundo cerebro
Barcelona: Grijalbo, 2020
3 comer sin miedo
Mulet, J. M.
mitos, falacias y mentiras sobre la alimentación en el siglo XXI
Barcelona: Destino, 2014
3 saber comer
Pollan, Michael
64 reglas básicas para aprender a comer bien
Barcelona: Debate, 2012
3 menja menjar real
Ríos, Carlos
una guia per transformar la teva alimentació i la teva salut
Barcelona: Pòrtic, 2019
3 la ciutat comestible
Sampietro, Pilar (et al.)
la natura ha decidit tornar a la ciutat
Barcelona: Walrus, 2018
3 mi dieta cojea
Sánchez García, Aitor
los mitos sobre nutrición que te han hecho creer
Barcelona: Paidós, 2016
LA HISTÒRIA A TAULA!
4cuina o barbarie
Nicolau, Maria
Barcelona: Ara Llibres, 2022
4 increible historia
Simmat, Benoist
de la prehistoria a nuestros días, 500.000 años de aventura
Barcelona: Norma Editorial, 2023
4 cocina sefardi
Sternberg, Robert
la riqueza cultural de la saludable cocina de los judíos mediterráneos
Barcelona: Zendrera Zariquiey, 2004
4 en llamas
Wrangham, Richard W.
cómo la cocina nos hizo humanos
Madrid: Capitán Swing, 2019
CUINES DEL TERRITORI
5 cuina delta
Associació Local de la Dona de la Cava
Benicarló: Onada, 2016
5 cuina arrossos
Associació Local de la Dona de la Cava
Benicarló: Onada, 2016
5 no soc un dels vostres
Casanovas, Marc
un cuiner a contracorrent, un restaurant icònic i la gran mentida dels xefs superestrella
Barcelona: Ara Llibres, 2023
5 vegana i catalana
Castells, Marta
la cuina de tota la vida sense ingredients d'origen animal
Barcelona: Viena, 2016
5 halar
Fundació Alícia
Barcelona: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, octubre de 2017
5 501 receptes
Garcia i Massagué, Mònica
Badalona: Ara Llibres, 2012
5 CORPUS CUINA CATALANA 2
Institut Català de la Cuina
Barcelona: Arpa & Alfil Editores: Ara Llibres, 2023
5 cuines de barcelona
Segura Soriano, Isabel
el laboratori domèstic de la ciutat moderna (1859-1976)
Barcelona: Comanegra: Ajuntament de Barcelona, 2017

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.