Julià i Dinarés, Tessa; Gordillo, Anna [il] Refugiada: l’odissea d’una família

On anem?
Per què marxem?

 
La mirada d’una nena petita ‘que viu a la casa més bonica del seu poble’ és la porta que ens permetrà viure la incomprensió i la perplexitat del que suposa marxar de casa, de la terra, cap al destí més incert. Aquest és el plantejament de l’àlbum Refugiada: l’odissea d’una família de Tessa Julià i Anna Gordillo, i publicat per La Galera.
 

coberta refugiada

Julià i Dinarés, Tessa; Gordillo, Anna [il]
Refugiada: l’odissea d’una família
Barcelona: La Galera, 2017

 
Una nit, de forma sobtada, la protagonista de la història ha de recollir maldestrament quatre coses i marxar corrents amb els seus pares. I l’adroguer, el fruiter, el bibliotecari o la doctora. Tots fugen del seu poble, cap a no se sap on.

La por i les ganes de plorar la dominen però es conté per les cares de temor de la resta d’adults que l’envolten.

Si per a tots és difícil imaginar l’angoixa que deu suposar marxar i abandonar la teva llar, moltes vegades la teva pròpia família, deixar-ho tot enrere per travessar un mar sense cap tipus de seguretat, caminar quilòmetres i més quilòmetres, esquivant obstacles, tanques, violències… I si tens sort aconseguint arribar a un país nou, fer front a un idioma desconegut i a les suspicàcies d’allò que ens és desconegut.

Una història tan real com poc subtil és l’àlbum, que fa ús de la monocromia i gairebé sense paraules els lectors palpem la contundent incertesa que posseeix la protagonista. Pràcticament sense claror, només es percep una petita esperança al final d’un túnel per on caminen els personatges, que semblen més aviat ombres.
 

refugiada-tessa-juli-dinares-y170216152610-1487255374738
 
Refugiada destaca per la contundència i el realisme de la seva proposta literària, ideal per parlar clarament d’aquest drama que fa temps que vivim com a testimonis impassibles. Les darreres dues pàgines del llibre es dediquen a explicar la feina que realitza l’ONG Proactiva Open Arms, ja que part dels beneficis de la venda del conte es destinen a aquesta organització.

Us recomanem que consulteu la guia de lectura sobre literatura infantil i refugiats, elaborada per la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, on trobareu altres propostes per compartir amb els infants sobre aquest mateix tema.

 

 

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.