Nnedi Okorafor – Crononauta
(Cincinnati, Ohio, Estats Units, 8 abril 19746)

Nnedimma Nkemdili Okorafor és una de les quatre filles d’una parella de cardiòleg i infermera (i exatletes olímpics) nigerians que s’havien traslladat als Estats Units per especialitzar-se, però que acabaren establint-se, ja que la guerra civil nigeriana no els hi permetia tornar-hi a viure a Nigèria. Malgrat això, visitaven el país africà amb freqüència, i Nnedi es considera una autora d’ambdues cultures (naijamericana) i un dels noms més destacats de la Tercera Generació d’Autors Nigerians, moviment artístic que ha revolucionat la cultura africana adaptant tècniques narratives occidentals i incorporant temes com el racisme, la lluita de classes, la discriminació sexual i de gènere i la violència.

La família s’establí a les rodalies de Chicago, on Nnedi Okorafor cursà estudis amb distincions: excel·lia en matemàtiques i ciències, la seva passió era l’entomologia i despuntà com a tenista i atleta d’elit, però la seva carrera esportiva es veié truncada per una operació d’escoliosis que la deixà postrada contra tot pronòstic. Un amic li va recomanar apuntar-se a un curs d’escriptura creativa durant la seva convalescència, on va descobrir el seu talent per la narració i començà a escriure la seva primera novel·la. Es graduà en Periodisme a la Universitat de Michigan, es doctorà en Literatura Anglesa per la Universitat d’Illinois i es graduà al prestigiós taller d’escriptura Clarion.

Podem dir que la seva carrera literària és encara curta, però molt intensa, amb una bibliografia extensa (a gairebé llibre per any des que va començar a publicar l’any 2005 amb Zahrah the Windseeker, llibre juvenil que guanyà el prestigiós premi literari panafricà Wole Soyinka), que inclou narrativa breu, narrativa infantil i juvenil, novel·la i assaig, i una llarga llista de premis i mencions. La seva primera novel·la de gènere fantàstic adreçat al públic adult, Qui tem la mort, guanyà el premi Mundial de Fantasia, quedà finalista del Nebula i obtingué el llibre d’honor Tiptree el 2011, consolidant a l’autora com una de les veus més fresques i potents del panorama del fantàstic a escala mundial. El 2018 publicà una preqüela, El llibre de Phoenix. Qui tem la mort ha estat optat per la cadena HBO per la seva adaptació com a sèrie, amb la producció de l’autor George R.R. Martin. La novel·la curta Binti (que convertí en trilogia amb Casa i La mascarada nocturna) guanyà els premis Hugo i Nebula el 2015. I la seva novel·la més recent, Akata Woman, va entrar a la llista de best-sellers del The New York Times.

Nnedi Okorafor també ha prestat la seva ploma als guions de diversos còmics, com la sèrie Black Panther, i per l’adaptació a guió de televisió de Binti i de Wild Seed, novel·la de l’escriptora Octavia Butler.

A banda de la seva carrera literària, imparteix classes de Literatura Anglesa i Escriptura Creativa a la Universitat de Buffalo (Nova York).

Web: Nnedi.com

DOCUMENTS A LES BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

Novel·la juvenil

Okorafor-02
Okorafor, Nnedi
Madrid: Nocturna, 2019
Okorafor-03
Okorafor, Nnedi
Madrid: Nocturna, 2021
Okorafor-04
Okorafor, Nnedi
Barcelona: Raig Verd, 2021
Okorafor-05
Okorafor, Nnedi
Sevilla: Crononauta, 2019
Okorafor-06
Okorafor, Nnedi
Barcelona: Raig Verd, 2021
Okorafor-07
Okorafor, Nnedi
Sevilla: Crononauta, 2018
Okorafor-08
Okorafor, Nnedi
Barcelona: Raig Verd, 2021
Okorafor-09
Okorafor, Nnedi
Sevilla: Crononauta, 2019

Novel·la

Okorafor-10
Okorafor, Nnedi
Barcelona: Raig Verd, 2022
Okorafor-11
Okorafor, Nnedi
Barcelona: Raig Verd, 2019
Okorafor-12
Okorafor, Nnedi
Sevilla: Crononauta, 2019

Infantil

Okorafor-01
Okorafor, Nnedi
Barcelona: Planeta DeAgostini, cop. 2016

pdf

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.